Het wachten is nog op Iceman-slipjes

Arsène Wenger, de trainer van Arsenal, heeft het gezegd...

Alan Hansen, de voetbalkenner van de BBC, zei het.

Daarna heeft Ian Wright, de aanvaller van Arsenal, het ook gezegd.

Woensdag zei Rio Ferdinand, de verdediger van West Ham United, het eveneens.

Er is in Engeland geen houden meer aan. Iedereen zegt het.

De persvoorlichtster van Arsenal zegt het natuurlijk ook. Per dag komen er zeventig brieven voor hem binnen. Nog even en ze worden gek. Maar ja, de beste speler ter wereld, wat wil je.

Jason, die achter de kassa van de Arsenalwinkel naast stadion Highbury staat, zegt het tussen neus en lippen. Hij kan er verder ook niets aan doen, zo is het nu eenmaal, zelfs de grootste voetbalonbenul weet het tenslotte al.

'Dennis Bergkamp is de beste voetballer ter wereld.'

Jason ziet ook in de winkel dat Dennis Bergkamp sinds kort de beste voetballer ter wereld is. De spullen met Dennis Bergkamp erop zijn niet aan te slepen. Tot voor kort was bijvoorbeeld het shirt van Ian Wright (nummer 8) het meeste verkochte in de Arsenalwinkel. Maar Bergkamp (nummer 10) heeft hem nu ruim overvleugeld (Marc Overmars staat derde.)

Jason zou de situatie als volgt willen samenvatten: 'Op het moment is het zo dat alles waar je de naam Bergkamp op zet en alles waar je zijn hoofd op drukt, als een gek verkoopt.' De shirts met nummer 10 vliegen weg. Exacte getallen wenst Arsenal niet te verschaffen, maar Jason kan wel zeggen dat er sinds half augustus, toen Bergkamp aan zijn nieuwe status begon te werken, 'duizenden en duizenden' zijn verkocht.

Een Arsenalshirt kost f 125,- (het thuisshirt tenminste, het uitshirt kost f 143, met lange mouwen f 158,50). Voor f 46,- extra kan op het shirt het rugnummer 10 en een tekst naar keuze worden aangebracht.

De meeste kopers kiezen voor de tekst 'Bergkamp'. Een enkeling laat zijn eigen naam aanbrengen.

Maar in toenemende mate is er volgens Jason sprake van het gebruik van Bergkamp-koosnamen. Dit wijst volgens hem op diepe verering. Op nummer één op de ranglijst van Bergkamp-koosnamen op het shirt staat 'Iceberg'. Tweede is 'Iceman'. En derde, maar sterk in opkomst, is 'God'. Voor f 171,- is de supporter nu helemaal het heertje.

Behalve dan dat bij het shirt ook nog een voetbalbroek verkrijgbaar is met nummer 10 (f 71,-) en een paar sokken (f 26,50).

Er is meer in de Bergkamp-range. Het keurige navy-blauwe sweatshirt met nummer 10, 'Bergkamp' en het Arsenal-kanon op de borst (f 82,50, f 56,- in de kindermaten).

De vrolijke 'Bergkamp'-baseballcap (f49,50), het witte T-shirt met 'Bergkamp' (f46,-), en de sportieve polo, met 'nummer 10' en 'Bergkamp' bescheiden op de mouw (f 77,50). Een keurig zwart Bergkamp T-shirt komt op f 33,-, lollige Bergkamp-kindersokken op f 30,- (drie paar).

Dan zijn er de leuke Bergkamp-badge (f 8,25), de verrassende Bergkamp-verjaardagskaart (f 4,25) en de handige Bergkamp-sleutelhanger (f 6,60). Tien sfeervolle Bergkamp-kerstkaarten komen op f 18,-, een gewone Bergkamp-foto, voor op de schoorsteenmantel, kost f 3,30.

Voor de kinderen is er de spannende 'Power Play' Bergkamp, een unique power shoot kicking action player, voor f 66,-. Een 25 centimeter hoog kunstzinnig Bergkamp-standbeeldje kost slechts f 23,-, nog kleinere replica's van de beste voetballer ter wereld komen op f 7,50.

Een bijna levensgrote Bergkamp-poster (175 bij 120 centimeter) is verkrijgbaar voor f33,-, een geschetst portret van Bergkamp komt op f 11,50 en, ten slotte, de chique Bergkamp-bureaukalender is er al voor f 20,-.

Helaas, zegt Jason, was de catalogus met merchandising al gedrukt voor duidelijk werd dat Dennis Bergkamp zich zou ontpoppen tot de beste voetballer ter wereld. Zodat het aanbod nog niet helemaal is afgestemd op de nieuwe vraag.

Zo zouden volgens hem damesslipjes in de clubkleur en met het nummer 10 en de naam 'Bergkamp' erop (en eventueel het portret van de speler) de fans helemaal wild maken. Helaas zijn ze nog niet leverbaar, maar Jason sluit niet uit dat dit product wel zal zijn opgenomen in de zomercatalogus, die in maart verschijnt.

Bert Wagendorp

Meer over