Het sprookje voor Swansea eindigt in een nachtmerrie: ploeg degradeert uit Premier League

Na een verblijf van zes jaar op het hoogste niveau is Swansea City vandaag officieel gedegradeerd uit de Premier League. Het wonder dat de ploeg uit Zuid-Wales zondag had kunnen redden bleef uit. Waar een dikke winst nodig was verloor het met 1-2 van het al gedegradeerde Stoke.

Patrick van IJzendoorn
Stephen Ireland van Stoke haalt Swansea's Alfie Mawson onderuit.  Beeld Getty Images
Stephen Ireland van Stoke haalt Swansea's Alfie Mawson onderuit.Beeld Getty Images

De plaats van The Swans zal worden ingenomen door de aartsrivalen uit de Welshe hoofdstad Cardiff die vorige week promoveerden. Elders liep Chelsea plaatsing voor de Champions League mis. Het team van Antonio Conte verloor bij Newcastle (3-0) terwijl Liverpool simpel won van Brighton.

Wat begon als een sprookje is geëindigd in een nachtmerrie. In 2011 had Swansea, na een decennium ternauwernood van faillissement te zijn gered door een groep fans, zich vervoegd bij de elite van het Engelse voetbal. Het eindigde enkele keren in de bovenste helft van de Premier League en won de League Cup, wat leidde tot een Europees avontuur. Maar de laatste jaren begon langzaam het verval. Redders verkochten hun aandelen aan een Amerikaanse multimiljonairs, dit boosheid van de fans. Het Liberty Stadium werd een doorgangshuis voor managers. Degradatie dreigde al langer.

Voor een zege was een groot wonder nodig en de hoop dat Manchester City heel, heel dik zou winnen bij concurrent Southampton. City won, maar kwam niet verder dan een 0-1 in de slotminuut. Hiermee eindigt het op 100 punten, een nieuw record. Op eigen beurt verloor Swansea en vergezelt West Bromwich Albion en Stoke City naar de Championship. Ook de strijd om de vierde Champions League-plek leverde geen verrassing op. Liverpool won met 3-0 van Brighton en bleef daardoor als enige ploeg thuis ongeslagen. Chelsea kan met de FA Cup nog een troostprijs pakken.

Doelpuntenfestijn

Verreweg het leukste duel op de slotdag vond plaats op Wembley waar Tottenham Hotspur en Leicester City de ruim 70.000 aanwezigen trakteerden op een doelpuntenfestijn: 5-4. Reeds na drie minuten kopte Jamie Vardy, die vaak scoort tegen topteams, raak, maar binnen mum van tijd scoorde Harry Kane de gelijkmaker. The Foxes speelden bij vlagen als de kampioensploeg van 2016 en kwamen weer op voorsprong door een prachtig schot van Riyad Mahrez die mogelijk zijn laatste wedstrijd voor Leicester speelt. De lichtvoetige Algerijn is gewild bij Engelse en Italiaanse topploegen.

Na rust kwam er nog minder van verdedigen. Kelechi Iheanacho bracht de gasten op 1-3, maar het vermoeide Spurs vocht terug. Twee doelpunten van Erik Lamela en een eigen goal van Christian Fuchs brachten Tottenham op voorsprong. De ongeveer 4000 meegereisde fans konden weer juichen toen de zeer scherpe Vardy zijn tweede maakte. Net als in het eerste bedrijf antwoordde publiekslieveling Kane meteen door de winnende treffer te maken, zijn dertigste van het seizoen. Het was niet genoeg om Mo Salah bij te halen, die na een treffer tegen Brighton eindigde op 33 Premier League-doelpunten.

Meer over