Het regende records in Champions League finale

Het was een stralende sterrenpracht in Cardiff, stad waar een klein jaar geleden de voetbalkoorts ongenadig toesloeg door de goede prestaties van Wales op het EK. Ze werden lang verwend, de neutrale fans. En ook zeker die van finalisten Real Madrid en Juventus.

Bart Vlietstra
Real Madrid's Marco Asensio (R) viert de 4-1 tegen Juventus tijdens de Champions League finale. Beeld epa
Real Madrid's Marco Asensio (R) viert de 4-1 tegen Juventus tijdens de Champions League finale.Beeld epa

Jammer voor die laatsten dat Real in Ronaldo een doelpuntenrobot heeft. Hij besliste na een ruim uur de finale met zijn tweede treffer waardoor het 3-1 werd. Perfect getimed dook hij op voor de bejubelde Juventus-defensie die pas drie doelpunten incasseerde in hun complete Champions League-campagne en rondde hij even beheerst als elegant een voorzet van de onvermoeibare Modric af.

Daardoor vielen de laatste 25 minuten wat in het niet bij de eerste fonkelende 65, want Juventus, al zo vaak verliezer van Europese finales, bleek mentaal geknakt. Een geschampte kopbal van Sandro negen minuten voor tijd was het enige wapenfeit van Juventus. Real-invaller Asensio, zoon van een Nederlandse moeder, gaf de finale kort voor tijd nog een piepklein Hollands tintje door de 4-1 eindstand op het bord te zetten.

Tweemaal op rij

Het regende records zodoende. Nooit won een club tweemaal op rij de Champions League, sinds 1992 de opvolger van de Europa Cup I. Ronaldo heeft er nu vier gewonnen, evenveel als Seedorf, Xavi, Iniesta en Messi. Het was voetbal vol Zuid-Europese waarden met een moderne, internationale twist. Hoe Juventus-verdediger Barzagli kort na rust bijvoorbeeld met zijn uitschuifbare been nog net de bal voor Real-spelmaker Isco wegtikte, was net zo wonderschoon als de slimme tikjes en versnellinkjes van Modric en Juventus-zwervertje Dybala.

Op het middenveld openbaarde zich een stevige Duitse veldslag tussen de veldheren Khedira en Kroos, op de flank de Braziliaanse tussen de bionische backs Marcelo en Alves. Smet was de matennaaierij van Real-aanvoerder Ramos die kort voor tijd Juventus-invaller Cuadrado een rode kaart aansmeerde.

Ronaldo verstevigde zijn positie van all time topscorer van de Champions League (105 doelpunten) met twee uitgekiende treffers. Op het eind van dit seizoen is hij geweldig op dreef geraakt met zestien goals in de laatste tien wedstrijden.

Niet meer zo beweeglijk als voorheen

Nee, op zijn 32e is CR7 niet meer zo beweeglijk en explosief als voorheen, zeker na de pittige knieblessure die hij in de EK-finale bijna een jaar geleden opliep. De finale die hij ook al won. Toen was hij door zijn vroege blessure niet beslissend, dat was hij wel in de vorige Champions Leaguefinale toen hij de laatste strafschop maakte tegen Atlético. Hij is meer een sluipschutter tegenwoordig, getooid met een ouderwetse spaghetti-coupe die hij droeg toen zijn carrière vijftien jaar geleden serieus van start ging, doch almaar centraler spelend.

In de twintigste minuut opende de Portugese superster het bal na een simpele combinatie met Real-back Carvajal. De rechtervoet van Ronaldo wist op zestien meter, zonder genavigeerd te zijn door de ogen, precies waar de linkerbenedenhoek zich bevond. Juventus-doelman Buffon was kansloos door een minimale aanraking van collega Bonucci.

Veel fraaier was het antwoord van Juventus zeven minuten later, een soort ultiem beachvoetvolleydoelpunt. Voorzet van Sandro op de borst van Higuaìn die daarop de borst van Mandzukic vond. De Kroatische alleskunner, al eerder trefzeker in een Champions League-finale namens Bayern München, besloot met een halve omhaal van Zidane-achtige kwaliteit die over de tevergeefs graaiende Real-doelman Navas tegen het net plofte.

Cristiano Ronaldo viert de overwinning van de Champions League finale. Beeld afp
Cristiano Ronaldo viert de overwinning van de Champions League finale.Beeld afp

Juventus hunkert naar de grootste beker van Europa

De finale begon opvallend speels, vooral door toedoen van het enthousiaste Juventus. Met kiezelharde schoten testten Pjanic en Higuaìn direct Real-keeper Navas. Buffon durfde aan de andere kant op zijn oude dag ballen in te spelen tussen twee van de gevaarlijkste aanvallers ter wereld, Ronaldo en Benzema, door. Dybala van Juventus en Isco van Real dribbelden en kaatsten fluks. Vooral Dybala heeft een balgevoel dat net zo verzorgd oogt als zijn geëpileerde wenkbrauwen.

Juventus hunkert naar de grootste beker van Europa, zoals Feyenoord dat lang deed naar de Nederlandse landstitel. Het lijden in Turijn duurt sinds 1996 toen Ajax na strafschoppen werd verslagen.

De Oude Dame verloor de meeste Champions League-finales, De Koninklijke won de meeste. Het is wel 59 jaar geleden dat Real zowel de beste van Spanje als van Europa was. Destijds kregen de spelers daar 50.000 peseta's voor, zo'n 169 euro, nu was de bonus 1,5 miljoen euro.

De aller- allergrootste

Arm Juve, uit negen finales peurde het slechts twee cups, Real stelde daar twaalf uit veertien tegenover. 'Barbaars,' vond verdediger Ramos. Na rust nam Real Madrid na een paar flinke charges van Marcelo en Kroos de touwen in handen, zonder dat het tot grote kansen leidde. De minst begenadigde middenvelder van allemaal, Casemiro, besloot na een uur maar eens uit te halen van een meter of 25 en via de hakken van de opspringende Khedira zeilde de bal in de hoek.

Het drama brandde in de ogen van de 39-jarige Buffon, die nooit een Champions League won. Het geluk in die van Real-coach Zidane, die binnen twee jaar twee Champions Leagues en een landstitel kon bijschrijven. Maar het meest toch in die van Ronaldo, de ongeëvenaarde executeur van het voetbal. Die zo langzamerhand in het rijtje van de aller- allergrootsten moet worden toegevoegd.

Meer over