Het ontbreekt hockeyers aan niets

Voor een doodgewoon oefentoernooi wordt een omvangrijk promodorp neergezet dat prompt volstroomt. Tienduizend sticks worden gratis verstrekt om hockey op de basisschool te promoten....

Hockey in Nederland is razendpopulair en daarom worden kosten noch moeite gespaard het de hockeyers - en hun fans - zoveel mogelijk naar hun zin te maken. Het groots opgezette vierlandentoernooi in Amstelveen bijvoorbeeld, met Pakistan, Spanje en Duitsland, biedt de Nederlandse hockeyers de kans zich optimaal in eigen land op het EK in Padua voor te bereiden.

Het wordt de eerste toernooizege voor bondscoach Maurits Hendriks sinds zijn aanstelling begin dit jaar. In de finale is Nederland zondag met 4-2 veel te sterk voor Pakistan, hoewel de Pakistani zijn ploeg één dag eerder nog met 6-4 van het veld vegen. Veel zegt de winst daarom niet voor de kansen van Nederland op een Europese titel, vindt Hendriks.

Spanje, vice-wereldkampioen én de nummer twee van de Olympische Spelen, oogt het hele toernooi vermoeid en eindigt op de laatste plaats. Toch wordt de ploeg door Hendriks nog steeds als belangrijkste concurrent gezien tijdens het Europees kampioenschap. Niet in de laatste plaats omdat vijf oud-internationals zich onlangs weer bij de selectie voegden.

'En vlak ook Duitsland niet uit', zegt Hendriks over de ploeg die meer imponeert naarmate het toernooi vordert. Het jonge team van de ervaren coach Paul Lissek telt nog maar vijf WK-gangers in de basis, maar dwingt tegen Spanje wel twee keer met degelijk spel een overwinning af. Nederland is donderdag met 4-2 nog wel een maatje te groot.

'We zijn net op tijd de goede weg ingeslagen', zegt Lissek, doelend op de kansen voor de Olympische Spelen. 'Maar voor het Europees kampioenschap zijn we waarschijnlijk net te laat.'

Ook Engeland, in Amstelveen niet aanwezig, was vorige week tijdens een vierlandentoernooi in Milton Keynes nog te sterk voor de Duitsers. Toch worden de kansen van de ploeg, die sinds de Champions Trophy in Brisbane niet bepaald bekend staat om zijn aanvallende kwaliteiten, minzaam terzijde geschoven door de Nederlandse hockeyers.

De ploeg die volgende maand Europees kampioen wordt in Italië, is rechtstreeks geplaatst voor de Olympische Spelen en ontloopt daarmee een moeizaam kwalificatietoernooi in Japan. Nederland, als regerend Olympisch kampioen al verzekerd van een plaatsbewijs, zal zich niettemin wel degelijk in die felle strijd om het goud mengen.

Eerzucht ligt daaraan ten grondslag. Op hun indrukwekkende palmares prijken weliswaar een olympische- en wereldtitel, maar de strijd om het Europese goud ging al twee keer verloren. Alleen Ronald Jansen en Jacques Brinkman mochten al eens Europees goud omhangen. Zij maakten deel uit van de ploeg die in 1987 in Moskou voor het laatst de Europese titel veroverde.

Dertien jaar later hopen zij in Sydney met een tweede olympische titel afscheid te nemen en daarvoor worden kosten noch moeite gespaard. In samenwerking met NOCNSF en hockeyclub Amsterdam wordt begin september met de aanleg gestart van een nieuw kunstgrasveld van het type H2O-Z. Hetzelfde type als in het olympisch stadion komt te liggen. Kosten: zo'n negen ton. Naast het veld wordt bovendien een fitnesscentrum ingericht.

Hendriks hoeft er dan alleen nog op toe te zien dat zijn ervaren spelersgroep fit aan de start verschijnt. Want hoewel hij kwalitatief gezien over de beste ploeg ter wereld beschikt, is het team toch kwetsbaar.

Dat blijkt het afgelopen weekeinde in Amstelveen waar de afwezigheid van de met een knieblessure tobbende Erik Jazet in eerste instantie leidt tot organisatorische problemen in de defensie. Volgens aanvoerder Stephan Veen is die wanorde overigens meer te wijten aan het gebrek aan concentratie. In de finale is dat euvel inderdaad gedeeltelijk verholpen.

Ook aanvallend komt de ploeg in de problemen. Hendriks heeft de onervaren Paul Frederik van Esseveldt aangewezen als vervanger voor Piet Hein Geeris, die (net als Diederik van Weel) buiten de ploeg is gezet omdat hij niet aan de conditietest heeft voldaan. Als Marten Eikelboom vervolgens wordt geveld door hoge koorts, zijn er nog slechts drie spitsen over.

Hoewel Teun de Nooijer, die het toernooi op het middenveld is begonnen, zich weer moeiteloos in de spits meldt en ook middenvelder Veen nog een kwartier speeltijd krijgt in de aanval, zal Geeris daarom bij het EK zeer waarschijnlijk weer van de partij zijn.

Zo groot is zijn conditionele achterstand blijkbaar ook weer niet dat Hendriks nu al weet te voorspellen dat 'Piet kennende, hij het vet er razendsnel weer affietst'. 'Dan gaan naar het EK gewoon de beste achttien spelers mee.'

En verder wil Hendriks er geen woorden meer aan vuil maken. Zoals hij ook geen ruchtbaarheid wil geven aan het verhaal van de doodzieke Eikelboom die 's nachts de contactlenzen van Veen heeft opgedronken. Want laat één ding duidelijk zijn: de voorbereiding op een belangrijk toernooi als het EK is een serieuze aangelegenheid.

Meer over