Het Nederlands lijkt een uitgestorven taal in het wielerpeloton

Met vier overwinningen in het voorseizoen fluisterde Nederland vorig jaar in Milaan nog een woordje mee aan de start van de eerste wereldbekerkoers....

BART JUNGMANN

Van onze verslaggever

Bart Jungmann

AMSTERDAM

TVM, de trouwe wielermaecenas uit Hoogeveen, heeft slechts Maarten den Bakker en Tristan Hoffman afgevaardigd. In Denen bestaat kennelijk meer vertrouwen: Lars Michaelsen, Jesper Skibby en Bo Hamburger sturen langs de Middellandse Zee naar San Remo.

Ploegleider Cees Priem hoopt dat de stunt in Omloop Het Volk, toen het almachtige team van Johan Museeuw in de laatste kilometers werd verrast, geen toeval is geweest. Winnaar Peter van Petegem uit België is ook van de partij, maar Priem mag ook wat verwachten van Michael Andersson. De Zweedse nieuweling heeft in de Tirreno-Adriatico een paar keer van zich doen spreken.

Priems collega Theo de Rooy heeft drie ijzers uit Nederland in het vuur, al ze zullen ver voor San Remo afgekoeld zijn. Aart Vierhouten en Max van Heeswijk rijden mee volgens de filosofie van sponsor Rabobank: ervaring opdoen.

Vierhouten vervangt Erik Dekker, die door koorts en een blessure is uitgeschakeld. Vierhouten is pas donderdag naar Italië gevlogen. De Rooy: 'Ik heb voor Aart gekozen omdat hij de laatste weken goed gereden heeft.'

Leon van Bon stond vorig jaar op het Domplein met een ritzege in de Tirreno op zijn naam. Door een knie-operatie in de winter is Van Bon nu nog niet op volle sterkte. De Rooy: 'Maar hij ontwikkelt zich goed. Het zelfvertrouwen is er al weer een beetje.'

Rabo zal slechts door zeven renners vertegenwoordigd zijn. Michael Boogerd moest gisteren wegens griep afzeggen en De Rooy zag weinig heil in het oproepen van nog een vervanger. Patrick Jonker, de Oostenrijker Peter Luttenberger en de Belg Johan Bruyneel bereiden zich voor op glanzende optredens later dit seizoen. Erik Breukink en Danny Nelissen zijn door ziekte niet beschikbaar.

De Rooy vreest Nelissen zelfs voor langere tijd te moeten missen. 'Hij is vorige maand ziek geworden. Het leek eerst een onschuldig griepje, maar hij blijft kwakkelen. Waarschijnlijk is het een virus, maar we tasten nog steeds in het duister.' Opvallend is de aanwezigheid van de Australische sprinter McEwan. De Rooy: 'Robbie heeft goed gereden in de Tirreno en hij kan hier mooi wat ervaring opdoen.'

Eigenlijk heeft De Rooy maar één renner met voldoende ervaring om te kunnen winnen: Rolf Sörensen. De 31-jarige Deen reed vorig jaar in de voorjaarsklassiekers vrijwel steeds in de voorste gelederen, maar kwam geen enkele keer tot winst. De Rooy: 'Hij heeft nu nog meer zelfvertrouwen.' In 1996 werkte de drang om te presteren nog wel eens verlammend.

Maar Milaan-San Remo is zo'n specifieke wedstrijd dat Theo de Rooy geen hooggespannen verwachtingen heeft. Alle favorieten zijn meestal nog present als de beslissing in de laatste vijftig kilometers moet vallen. Het is alweer zes jaar geleden dat de winnaar (Chiappucci) nog voor Genua zijn slag sloeg. Grootste kanshebbers zijn deze keer: de Belg Johan Museeuw, de Duitser Erik Zabel, de Fransman Jalabert en de Italianen Bartoli, Tafi en Ferrigato.

Meer over