Het mysterieuze virus van de oud-kampioene van Wimbledon

Marion Bartoli geldt nog altijd als de meest opmerkelijke Wimbledon-winnares van de afgelopen jaren. Niet zozeer omdat de Française met de dubbelhandige forehand in 2013 verrassend de finale haalde op het heilige gras van Londen en daarin eenvoudig afrekende met Sabine Lisicki (6-1, 6-4). Maar meer door het feit dat Bartoli een maand na de mooiste overwinning in haar carrière besloot te stoppen met tennissen.

Iñaki Oñorbe Genovesi
Marion Bartoli tijdens haar bezoek aan de studio's van ITV om haar mysterieuze aandoening te onthullen. Beeld photo_news
Marion Bartoli tijdens haar bezoek aan de studio's van ITV om haar mysterieuze aandoening te onthullen.Beeld photo_news

Bartoli, op dat moment pas 28 jaar oud, was fysiek en geestelijk helemaal op. De druk van de vele trainingen en wedstrijden was haar teveel geworden. Evenals alle opmerkingen over haar wat vollere uiterlijk. Bartoli kreeg bakken kritiek over zich heen omdat ze te dik zou zijn en log oogde op de tennisbaan.

Na haar carrière stortte Bartoli zich op yoga, pilates en fitness. Ze ging ook gezonder eten - glutenvrij en zonder alcohol. Eind vorig jaar maakte de wereld kennis met een ongelooflijke metamorfose: Bartoli was ruim dertig kilo afgevallen. In de Franse sportkrant L'Equipe moest Bartoli, tegenwoordig tenniscommentator en zakenvrouw in ondergoed en juwelen, zich verdedigen tegen verdenkingen van anorexia.

Een dolblije Bartoli na het winnen van haar Wimbledon-titel in 2013. Beeld ap
Een dolblije Bartoli na het winnen van haar Wimbledon-titel in 2013.Beeld ap

Speelverbod

Begin deze week doken de aantijgingen opnieuw op, nadat Bartoli door de All England Club een speelverbod kreeg opgelegd voor een speciaal tennistoernooi voor senioren en ex-spelers op Wimbledon. Bartoli zou er een dubbel vormen met de Britse Anne Keothavong, maar werd vervangen door de Britse Melanie Sur. Als officiële reden voor het verbod werden 'medische redenen' opgegeven. De Britse sensatiepers wist al snel te melden dat het kwam omdat Bartoli nog meer zou zijn afgevallen.

Aanvankelijk wilde Bartoli niet reageren, maar vanmorgen verscheen ze plotseling in het tv-programma This Morning op ITV. De voormalige nummer zeven van wereld was een schim van zichzelf. Bartoli onthulde dat ze sinds februari lijdt aan een mysterieus virus waardoor ze allerlei ernstige allergieën heeft voor voedsel maar bijvoorbeeld ook elektrische apparaten.

Na haar carrière stortte Bartoli zich op yoga, pilates en fitness. Ze ging ook gezonder eten. Beeld Instagram
Na haar carrière stortte Bartoli zich op yoga, pilates en fitness. Ze ging ook gezonder eten.Beeld Instagram

India

Volgens Bartoli kan ze haar mobiel slechts gebruiken met handschoenen en kan ze haar juwelen niet meer dragen omdat ze dan gelijk eczeem krijgt. Dat geldt ook voor kraanwater, waardoor de Française zich slechts met mineraalwater kan wassen. Volgens eigen zeggen kan Bartoli slechts organische slablaadjes en komkommers zonder schil eten.

Artsen staan volgens de oud-tennisster voor een raadsel. Uit bloedtesten zou blijken dat ze een onbekend virus heeft. Bartoli denkt haar aandoening te hebben opgelopen in India, waar ze in februari was om promotiewerk te doen voor het grand slam toernooi van Roland Garros. Daarvoor was Bartoli als commentator op de Australian Open. Daarna vloog ze door naar de VS voor promotiewerk voor het sportmerk Fila.

'Eenmaal in New York begon ik mij enorm moe te voelen. Ik dacht dat het door de vele lange vluchten kwam. Maar al snel bleek dat ik versneld gewicht verloor en niet tegen allerlei dingen kon. Ik kan zelfs geen tissue tegen mijn gezicht aanhouden zonder daar last van te krijgen. Het is een nachtmerrie', aldus Bartoli bij ITV.

Bartoli maakt haar afscheid als tennisster bekend, een maand na haar overwinning op Wimbledon. Beeld afp
Bartoli maakt haar afscheid als tennisster bekend, een maand na haar overwinning op Wimbledon.Beeld afp

Kliniek

Komende week wordt Bartoli opgenomen in een speciale kliniek in Italië. Ze hoopt dat artsen eindelijk iets kunnen doen. 'Ik vrees voor mijn leven. Dit is ook geen leven meer. Ik ben bezig met overleven', zei een geëmotioneerde Bartoli.

Bartoli doet haar verhaal in het tv-programma This Morning. Beeld ITV
Bartoli doet haar verhaal in het tv-programma This Morning.Beeld ITV
Meer over