Het moment dat Donar indut is De Waard klaarwakker

De coach van Donar, Glen Pinas, moest zaterdagavond heel wat frustraties van zich afzetten aleer hij weer een beetje in het reine kon komen met zijn spelers....

Van onze basketbalmedewerker

's HERTOGENBOSCH

Pinas wilde in de Maaspoort niet direct spreken van een 'reparatie-gesprek' maar dat er harde woorden waren gevallen in het nagesprek (de deur van de Groningse kleedkamer bleef een uur hermetisch gesloten) viel later van de gezichten van de spelers wel af te lezen.

'Mijn spelers hebben nog steeds te veel ontzag voor Den Bosch. En dat is absoluut niet meer nodig', liet Pinas ingetogen woedend weten. 'We sloten de eerste helft goed af (37-46, red.) en zo'n voorsprong moet je kunnen schragen.'

De Groningse coach weerlegde de opvatting niet dat zijn ploeg ietwat hautain, arrogant misschien, had gespeeld. 'Je mag arrogant spelen, maar maak dat dan ook waar. Dan heb ik er absoluut geen probleem mee. Nu zijn we verslagen door een tegenstander die arrogantie als wapen heeft en daar is de ploeg voor gezwicht.'

Den Bosch - Donar, de nummers twee en drie van de ranglijst, hebben zaterdagavond alles nagelaten om er een boeiend duel van te maken. Sterker nog, bij vlagen was de vertoning niet om aan te zien.

De wedstrijd begon al onder een ongelukkig gesternte. Door de clubkampioenschappen van de judobond was de Maaspoort pas om negen uur speelklaar, maar toen bleek dat de outfit van Donar - in de ogen van de scheidsrechters Sander Faassen en Bart van de Graaf, maar ook van de redactie van Studio Sport - te slecht contrasteerde. Den Bosch speelt de thuiswedstrijden in het wit, Donar gebruikt dezelfde kleuren voor de duels buiten Groningen en koos derhalve voor het thuistenue.

Goede raad bleek duur toen die 'reservekleding' van Donar in gebroken wit (zilverkleurig) bleek uitgevoerd. Den Bosch bleek tenslotte de verstandigste en trok toen maar de eigen reservekleding (donkerblauw) aan.

Inmiddels waren er wel 30 minuten verstreken, een periode waarin de 'ontlading' zijn werk bij beide ploegen blijkbaar had gedaan.

'We speelden gelaten', gaf Den Bosch-coach Jos Wolfs na afloop eerlijk toe. 'Zonder ritme, zonder overtuiging.' Bovendien nam Donar, ondanks het erbarmelijk slechte spelbeeld, het initiatief en strafte het laconieke (arrogante?) verweer van Den Bosch aanvankelijk doeltreffend af.

Beide ploegen verzuimden echter alle kansen te verzilveren, op het genante af soms, en ook het balverlies nam angstwekkende vormen aan. De eerste helft sukkelde derhalve naar een onbevredigend einde en ook na de hervatting leek er geen beweging in de wedstrijd te krijgen.

Heel onverwacht, op het moment dat Donar zelfs naar 41-52 wegliep maar wel indutte, sloeg Den Bosch - of eigenlijk Marco de Waard - toe. De eerzuchtige veteraan maakte drie driepunters op een totaal van 13 uiterst productieve punten en herstelde daarmee het vertrouwen van de roerige achterban op de tribunes. In amper zes minuten sloeg Den Bosch zijn slag, liep weg naar 74-64 en liet zich niet meer verrassen.

De Brabanders spelen overigens nog steeds met een Amerikaan, Riley Smith, na het vertrek van DeCarlos Anderson en de kans dat er op korte termijn versterking komt, is gering. 'De middelen zijn nu eenmaal beperkt', liet bestuurslid Mat Penders weten. 'Ook bij ons. Wij hebben er voor gekozen te investeren in de beste Nederlandse spelers.'

Toch hoopt en rekent coach Jos Wolfs, voor de komende play-offs, nog op versterking, maar dan moet de slagvaardigheid wel voor eind februari, als de inschrijving definitief voor dit seizoen sluit, vorm krijgen. Het Bossche bestuur gaf Wolfs zaterdagavond nog geen uitsluitsel, laat staan zekerheid.

Den Bosch - Donar 86-80. Scouting: Den Bosch: Marcel Huijbens 23 (14 rebounds), Marco de Waard 22 (4 driepunters), Riley Smith 20 (11 rebounds), Nicola Simic 11. Donar: Mike Vreeswijk 25, Donnell Thomas 19, Patrick Faydherbe 18.

Meer over