kijkwijzer

Het is zo goed als zeker dat Van der Poel vandaag zijn gele trui verliest, maar aan wie?

Het zou vandaag na de eerste tijdrit in de Tour de France zomaar kunnen: de gele trui die van de ene Nederlander naar de andere gaat. Van Mathieu van der Poel naar Wilco Kelderman. Maar wie maakt er nog meer kans? Een kijkwijzer voor de tijdrit van vandaag.

Mathieu van der Poel in zijn gele trui, na de vierde etappe.  Beeld AFP
Mathieu van der Poel in zijn gele trui, na de vierde etappe.Beeld AFP

In tegenstelling tot Van der Poel, die ervan uitgaat dat hij zijn gele leiderstrui na drie dagen kwijtraakt, is Kelderman een tijdritspecialist. Hij heeft de twee tijdritten in deze Tour – de laatste en mogelijk beslissende staat, net als vorig jaar, geprogrammeerd op de zaterdag voor de finish in Parijs – verkend. Én Kelderman is tot dusver van al te groot onheil gevrijwaard gebleven. Dat is in zijn carrière wel eens anders geweest.

Het is zo goed als zeker dat de gele trui aan iemand anders dan Van der Poel wordt uitgereikt na de tijdrit. Wie hebben de beste papieren en op wie moeten we letten? Een kijkwijzer aan de hand van de starttijden van enkele grote namen.

16.12 uur – Primoz Roglic (Jumbo-Visma). Achterstand op de gele trui: 1 minuut 32

Roglic is een sterke tijdrijder, maar nu even niet. Na zijn val maandag en daarop volgende schuiver over asfalt en grind is hij grotendeels ingepakt in pleiters. Zonder die val had hij vandaag om het geel kunnen strijden, maar nu is hij al blij dat hij op zijn tijdritfiets mag stappen. ‘Ik heb geen enkele verwachtingen voor de tijdrit’, zei hij na de vierde etappe, waarin hij het heel moeilijk had. ‘Ik ben nu blij met elke kilometer die ik op de fiets afleg. Ik ga mijn uiterste best doen en we zien achteraf wel waar het me brengt.’

16.16 uur – Geraint Thomas (INEOS Grenadiers). Achterstand op de gele trui: 1 minuut 7

Voor de Tourwinnaar van 2018 geldt hetzelfde als voor Roglic. Ook Thomas is een goede tijdrijder, maar ook hij is maandag hard gevallen door een stuurfout van hemzelf (die Robert Gesink de kop kostte). Even leek het erop dat hij niet meer op zijn fiets zou stappen. Met een ontzette schouder haalde Thomas toch de finish. Voor de licht geaccidenteerde tijdrit van 27 kilometer lang is power nodig en Thomas kan door zijn fysieke schade minder vermogen leveren. Op een tijdrit waarover de toppers naar verwachting een half uurtje doen, als het niet regent, kost dat Thomas volgens de rekenaars minstens 40 seconden, maar waarschijnlijk meer.

16.40 uur – Tadej Pogacar (UAE Emirates). Achterstand op de gele trui: 39 seconden

Pogacar heeft enorm veel zin in de tijdrit vandaag. In het geheugen gegrift staat zijn ongedachte, onwaarschijnlijke overval vorig jaar, toen hij in de laatste tijdrit geletruidrager Roglic verpletterde en de Tour en de tijdrit won. Hij nam vlak voor de Tour een kijkje op de route van de tijdrit en concludeerde: ‘Een lastig powerparcours. Je moet weten wanneer je moet pushen en wanneer je kunt rusten. Het is heel dynamisch: omhoog en omlaag en met ook een paar bochten in de stad.’ Misschien, zegt de jonge Sloveen, zal straks deze tijdrit cruciaal blijken te zijn voor de eindoverwinning.

16.42 uur – Wilco Kelderman (Bora-Hansgrohe). Achterstand op de gele trui: 38 seconden

Kelderman had al een sterke tijdrit in de benen, het afgelopen jaar heeft hij er met het oog op de twee Tourtijdritten nog wat harder op getraind. En hij heeft het materiaal verbeterd, met testen in windtunnels en op de wielerbaan. ‘Tot nu toe in het seizoen werpt dat zijn vruchten af. En deze tijdrit ligt mij.’ Helemaal gerust kan Kelderman er ook weer niet op zijn, want hij is in de allereerste valpartij (door de vrouw-met-het-bord) op zijn elleboog gevallen en daar kan hij in de tijdrithouding minder makkelijk op steunen. ‘Maar de benen zijn goed.’ Goed genoeg voor de gele trui? ‘Dat wordt lastig.’ Julian Alaphilippe en Wout van Aert slaat Kelderman net iets hoger daarvoor aan.

16.44 uur – Wout van Aert (Jumbo-Visma). Achterstand op de gele trui: 31 seconden

Tot nu toe heeft Van Aert zich in de Tour min of meer gespaard, ten behoeve van de vijfde etappe: de tijdrit van vandaag. Juist op een parcours zoals die er nu ligt tussen Changé en Laval kan hij bijzonder goed uit de voeten. Dat maakt hem evenzeer een kanshebber voor de gele trui, die hij dan van zijn aartsrivaal Van der Poel zou overnemen. De twee zijn sinds hun veertiende aan elkaar geklonken. Eerst maar eens die tijdrit winnen, is de houding van Van Aert. ‘Dan zal de rest eventueel wel volgen.’ Lees voor ‘de rest’, het geel. ‘Want er staan nog veel goede renners in mijn buurt in het klassement.’

16.48 uur – Julian Alaphilippe (Deceuninck-Quick-Step). Achterstand op de gele trui: 8 seconden

Van Aert doelt vooral op Alaphilippe, immens populair in eigen land – na de uitschakeling van het Franse voetbalelftal leken zijn landgenoten nog iets harder voor hem te juichen. De wereldkampioen en nummer twee van het algemeen klassement beschouwt de tijdrit als zijn laatste kans om het geel te pakken. Dat is wat kras uitgedrukt, want juist hij wordt steeds meer een ronderenner. In de bergen gaat hij steeds langer met de pure klimmers mee en tot ieders verrassing won hij in 2019 in de Tour een tijdrit in Pau die bijna een kopie is van die van vandaag: 27 kilometer op-en-af.

16.50 uur – Mathieu van der Poel (Alpecin-Fenix)

Zoals altijd start de leider in het klassement als laatste in de tijdrit. Van der Poels geel sluit de zaak in allerlei opzichten af. ‘Het wordt moeilijk voor mij, daarin moeten we realistisch zijn.’ Met andere woorden: die zo begeerde trui raakt hij kwijt. Een tijdrit is iets voor specialisten en die bevinden zich ook onder de klassementsrenners. ‘Ik train er niet veel op, maar zal er alles eraan doen om de trui te behouden’, beloofde Van der Poel. ‘Maar dat zal heel moeilijk worden.’