Het boksduel van 400 miljoen

Ronkende taal, rollende dollars en een gevecht dat plaatsvindt in een hotel in Las Vegas: het boksduel tussen Floyd Mayweather en Manny Pacquiao is begonnen. Dit artikel werd in aanloop naar 'het gevecht van de eeuw' geschreven. De wedstrijd heeft alles. Alleen die lengte van ze...

null Beeld afp
Beeld afp

Al duurt de 21ste eeuw nog decennia, Amerikaanse bokspromotoren prijzen het vuistgevecht tussen de Amerikaan Floyd Mayweather en de Filipijn Manny Pacquiao, zaterdagavond in Las Vegas, ongegeneerd aan met een klassieker uit de pugilistiek: Fight of the Century.

De ronkende taal moet de opbrengst tot recordhoogte opdrijven. De recette van het gevecht kan volgens de promotoren oplopen tot 300- à 400 miljoen dollar (274- à 366 miljoen euro). Het goedkoopste toegangskaartje kostte woensdagavond 3.400 dollar, maar het leeuwendeel van de opbrengst moet komen van de 3- à 4 miljoen Amerikanen die 99 dollar betalen om via de betaalstations HBO of Showtime rechtstreeks te kijken naar het duel tussen de beide wereldkampioenen.

null Beeld anp
Beeld anp

41,8 miljoen

Dankzij de betaaltelevisie behoren Mayweather en Pacquiao al jaren tot de best betaalde sporters op aarde. Volgens financieel tijdschrift Forbes verdiende de 38-jarige Amerikaan in 2014 meer dan sportsterren als Tiger Woods, Roger Federer of Lionel Messi: 105 miljoen dollar. De 36-jarige Filipijn stond elfde in het klassement, met 41,8 miljoen dollar inkomsten.

In het MGM hotel in Las Vegas zullen beide boksers zaterdag meer verdienen dan in het hele vorige jaar. Mayweather krijgt 60 procent van de recette: volgens de conservatieve schatting zo'n 180 miljoen dollar. Dat komt neer op 5 miljoen per minuut als het gevecht de maximale lengte van 12 ronden van 3 minuten in beslag neemt. Pacquiao moet genoegen nemen met 40 procent, mogelijk 120 miljoen.

Hoe lucratief de betaaltelevisie voor de betrokken boksers ook is, er is een schaduwzijde: de bokssport heeft zichzelf opgesloten in een ontoegankelijke niche. Omdat hun gevechten nauwelijks op open televisienetten te zien zijn, spreken vooraanstaande kampioenen als Mayweather en Pacquiao buiten hun geboorteland nauwelijks tot de verbeelding.

Ali en Tyson

Het valt te betwijfelen of het duo de verbeelding ooit zo zal prikkelen als bijvoorbeeld de zwaargewichten Muhammad Ali (eerst berucht, toen geliefd) of Mike Tyson (het vleesgeworden kwaad). Ook al omdat alleen zwaargewichten erin geslaagd zijn faam te verwerven buiten de beperkte kring van fanatieke boksliefhebbers. De heavyweight champion of the world is meer dan een bokser: hij gaat door voor de sterkste man op aarde.

Die status is niet weggelegd voor Mayweather en Pacquiao, wat de uitkomst van hun gevecht ook is. Ze zijn simpelweg te klein. De Amerikaan is 1,73 meter en weegt circa 67 kilo. De Filipijn meet 1,69 meter en is zelfs iets lichter. Hij heeft volgens berichten in de Filipijnse media tijdens zijn trainingskamp in Californië calorieën moeten stapelen om op gewicht te komen (de officiële weging moet nog plaatsvinden).

null Beeld anp
Beeld anp

90 dagen cel

Hun postuur laat onverlet dat ze uitstekende boksers zijn. Mayweather, een voorzichtige, verdedigend ingestelde vechter, is ongeslagen gebleven in 47 profgevechten. Hij heeft twaalf wereldtitels vergaard, bij vijf bonden, in vijf gewichtsklassen. Hij zei vorige week met een uitgestreken gezicht dat hij zichzelf als een betere bokser beschouwt dan Ali, die meermaals verloor tijdens zijn loopbaan.

'Hij noemde zichzelf The Greatest en ik noem mezelf The Best Ever', snoefde Mayweather. Hij kwam herhaaldelijk in aanraking met justitie, vanwege huiselijk geweld. In 2012 bracht hij 90 dagen in de cel door vanwege het slaan van zijn ex-vriendin, de moeder van zijn drie kinderen. In het naar verluidt 25 duizend dollar kostende bitje dat hij liet maken voor zijn gevecht met Pacquiao zouden, naast biljetten van 100 dollar, goudsnippers zijn verwerkt.

Pacquiao staat te boek als de beste bokser aller tijden. Hij is als enige wereldkampioen geworden in acht verschillende gewichtsklassen, bij vier bonden. Hij heeft zich opgewerkt van het schriele vlieggewicht (51 kilo) tot een gespierde weltergewicht. Hij is geliefd vanwege zijn overrompelende, aanvallende stijl. Vooral zijn linkervuist wordt gevreesd. Van zijn 64 gevechten won hij er 57. Hij verloor vijfmaal, tweemaal eindigde het gevecht onbeslist.

null Beeld
Beeld

Pacman

Ali en Tyson zijn aanhangers van de goedlachse Filipijn, de populairste sportman van zijn geboorteland. 'Pacman', zoals zijn bijnaam luidt, doet veel meer dan boksen. Hij is filantroop en parlementslid. Hij maakt muziek en heeft in diverse actiefilms geacteerd, onder meer als de beerputreparateur annex superheld Wapakman. In de Filipijnse bioscoop draait momenteel een gelikte speelfilm over zijn jeugdjaren. In financieel opzicht is Pacman minder handig. Volgens de Filipijnse belastingdienst heeft hij een achterstallige schuld van 46 miljoen euro over zijn inkomsten uit 2008 en 2009.

Bij de wedkantoren is Mayweather de favoriet voor de zege, al is hij degene die de confrontatie met Pacquiao jarenlang uit de weg is gegaan. De verwachting is dat het gevecht lang zal duren. De defensief ingestelde Amerikaan gaat zelden neer, de Filipijn heeft in zijn laatste negen gevechten geen tegenstander meer knock-out geslagen.

Mogelijk werkt een lange confrontatie in het voordeel van Pacquiao. Hij houdt van zijn sport. 'Elke keer dat ik de ring inloop, heb ik een glimlach op mijn gezicht', zei hij. Mayweather kent die sensatie niet meer. Hij bekende vorige week dat boksen voor hem vooral business is.

null Beeld anp
Beeld anp
Meer over