Het blijft bij een droom

Lang was er in Werkendam uitgekeken naar het bekerduel tegen Ajax. Het ideale scenario: een stunt waar nog jaren over gesproken zou worden in het dorp. Maar zover kwam het niet op sportpark De Zwaaier.

Wesly Pollemans haalt de bal voor de 6e keer uit het doel van Kozakken Boys.Beeld Klaas Jan van der Weij

18.07 uur

Zweetdruppels rollen over het voorhoofd van Frans van der Wiel, secretaris van Kozakken Boys. 'Het is aanpoten, ja', zegt hij in de benauwde bestuurskamer. De bekerwedstrijd tegen Ajax is de grootste operatie uit de geschiedenis van de club. In anderhalf uur tijd waren alle zesduizend tickets verkocht, sommigen lagen zelfs in een slaapzak voor de kassa van het sportcomplex om maar verzekerd te zijn van een kaartje. Nu is het dan zover.

Liefst 65 journalisten doen verslag van het duel, van Oké FM tot FOX Sports dat de wedstrijd live uitzendt. 'Ik wist niet eens dat er zoveel media bestonden', verzucht Van der Wiel, terwijl hij de opstellingen uitdeelt. Op het veld vraagt volkszanger Arjon Oostrom ('Geen C-artiest hoor', verzekert de bardame, 'hij staat ook op het Mega Piratenfestijn') aan het Werkendamse publiek of ze de handjes in de lucht willen steken. Ja, dat willen ze wel. De zesduizend Werkendammers zijn klaar voor een heet avondje.

18.20 uur

Bellen met Erik Heijblok. Heeft hij snel nog een gratis advies voor Ajax, zo vlak voor het begin van de wedstrijd op Sportpark De Zwaaier. De oud-doelman hoeft er niet lang over na te denken. Vanuit de kop van Noord-Holland zegt hij: 'Zorg dat je gefocust bent. Neem de wedstrijd serieus. En scoor snel. Anders kun je smerig in de problemen komen.'

In 2007 stond Heijblok, toen derde doelman bij de Amsterdammers, voor de gelegenheid onder de lat bij Ajax in de bekerwedstrijd tegen Kozakken Boys. Door zijn fout - 'bal door de benen, noem het gerust een baggerfout' - kon Kozakken Boys op 1-1 komen en werd het verlengen. Pas in die verlening won Ajax met 2-1. Zo werd het duel in Werkendam, het enige dat Heijblok ooit speelde voor Ajax 1, een droom en nachtmerrie tegelijk. Schertsend: 'Dankzij die ene avond mag ik nu wel met Lucky Ajax meedoen.'

18.31 uur

Zou Diederik Boer het verhaal van Heijblok kennen? Het lijkt er niet op. Zijn eerste actie: de bal recht in de voeten van een tegenstander spelen. En dan heeft trainer Peter Bosz ook nog eens een uitgekleed eerste elftal het veld ingestuurd om de klus te klaren, met onder anderen Matthijs de Ligt, Donny van de Beek, Vaclav Cerny en Abdelhak Nouri. Zelfs in dit veredelde reserveteam is geen plek voor Heiko Westermann. De Duitse ex-international kijkt verwonderd om zich heen in het dorp waar hij hoogstwaarschijnlijk nog nooit van heeft gehoord. Zou hij weten dat ruim tweehonderd jaar geleden de Kozakken het Franse leger van Napoleon over de dijk bij Werkendam joegen?

Beeld Pro Shots
Beeld photo_news

18.45 uur

Nog altijd 0-0. De eerste vijftien minuten zonder kleerscheuren doorkomen, doelstelling 1 van trainer Danny Buijs, is in elk geval gehaald. Buijs is een no-nonsense-trainer, wars van gewichtigdoenerij. Die houding straalt hij alleen al uit door zijn kledingkeuze: spijkerbroek onder een gewatteerd sportjack. Verder blinkt hij uit in 'gewoon doen'.

Onlangs nam hij een baantje aan bij een transportbedrijf. In het AD vertelde hij waarom. 'Ik zat thuis 45 opstellingen te maken. Dat schiet niet op joh. Rondlopen in het echte leven is een mooie les. Dan besef je weer hoe mooi het is om profvoetballer te zijn.' Al te veel illusies maakt hij zich vanavond niet. Zo lang mogelijk de spanning er in houden, dat zou al mooi zijn, en vooral 'niet schijterig spelen'.

Beeld photo_news

18.55 uur

Schijterig speelt Kozakken Boys niet, maar het verweer van de thuisploeg is te matig om het Ajax lastig te maken. Na 25 minuten breekt Mateo Cassierra de ban voor Ajax, hij schiet de bal na een pass van Vaclav Cerny in het lege doel: 1-0. Zijn hupje verraadt opluchting. Het doelpunt is voor Ajax het startsein om direct door te stomen. Na de 2-0 van El Ghazi gaat het snel. De mist trekt over sportpark De Zwaaier, waar Kozakken Boys de moed opgeeft en het publiek stilvalt. Cassierra en Cerny bepalen de ruststand op 4-0.

19.30 uur

Leuk: Pelle Clement maakt in de tweede helft zijn debuut, en zoals dat gaat bij Ajax-talenten, luistert hij zijn eerste optreden in Ajax 1 op met een doelpunt: 5-0. Het is het hoogtepunt van de tweede helft, waarin even later ook Carel Eiting zijn debuut maakt en Clement zijn tweede doelpunt aantekent nadat Raily Ignacio tussendoor nog de eer heeft gered voor Kozakken Boys. Eindstand in Werkendam: 6-1.

Beeld photo_news

20.15 uur

Jeugdige fans rennen na het laatste fluitsignaal het kunstgras op om selfies te verzamelen met hun Ajax-helden. Danny Buijs is de beroerdste niet als hem wordt gevraagd een foto te maken van een jongen met Ajacied Abdelhak Nouri. Klik. Even verderop trekken kwajongens gekke bekken bij het sponsorbord waar FOX-presentator Hans Kraaij jr. de hoofdrolspelers van de avond interviewt. Eén van hen is de stralende Nouri. Hij is blij met zijn eigen spel ('Ik dacht gewoon: ik ga knallen'), maar vergeet niet om Cerny en Clement te complimenteren met hun loopacties. Zo is het eigenlijk best een mooie avond geworden voor de Ajax-jonkies in Werkendam. Ze hebben precies gedaan wat Erik Heijblok vooraf had gezegd: 'Winnen, naar huis gaan en er niet meer over lullen.'

Beeld photo_news
Meer over