Het afscheid van een supersprinter

Voormalig wereldrecordhouder sprint Tim Montgomery heeft zijn afscheid aangekondigd na een veroordeling wegens het gebruik van doping. Het hoogtepunt uit de loopbaan van de atleet uit de VS is geschrapt....

De geboorte van hun zoon, ruim twee jaar geleden, prikkelde de fantasie. Hoe hard zou het kind van Tim Montgomery, op dat moment de snelste man ter wereld, en zijn geliefde Marion Jones, de snelste vrouw ter wereld, later kunnen lopen?

Betere genen dan die van Tim jr, zo leek het destijds, kon een sprinter niet hebben. Maar die gedachte is achterhaald door de uitspraak van het internationale sporttribunaal CAS op woensdag. Montgomery is schuldig bevonden aan het gebruik van doping en voor twee jaar geschorst. Hij besloot zijn loopbaan direct te beëindigen.

Zijn status van voormalige snelste man ter wereld – de Jamaicaan Asafa Powell verbeterde de toptijd deze zomer tot 9,77 – is Montgomery ontnomen. Zijn prestaties sinds maart 2001, waaronder zijn wereldrecord van 9,78, worden geschrapt uit de boeken.

Jones, met wie Montgomery geen liefdesrelatie meer heeft, wacht mogelijk een vergelijkbaar lot. Ook zij is de afgelopen jaren veelvuldig van dopinggebruik beschuldigd.

Het wereldrecord was het hoogtepunt uit de loopbaan van de 30-jarige Montgomery, die opgroeide in de Amerikaanse staat South Carolina. Dankzij dat record, waarmee hij de oude toptijd van Maurice Greene met 0,01 seconde verbeterde, ging hij door voor een topsprinter.

In grote toernooien blonk hij slechts een enkele keer uit. Bij de WK’s was zijn hoogste klassering de tweede plaats, in 2001. Bij de Olympische Spelen was hij alleen actief op de estafette, in de voorronden. Met de Amerikaanse ploeg won hij in 2000 goud.

Montgomery’s schorsing is niet voorafgegaan door een positieve test. Hij is op grond van de gegevens uit de Balco-affaire veroordeeld, waaronder een getuigenis van sprintster Kelli White die eerder heeft toegegeven dat ze haar toevlucht nam tot illegale stimulantia. Montgomery zou tegen White hebben gezegd dat hij THG gebruikte, de substantie die ze zelf ook tot zich nam. De atlete zit nu een schorsing uit.

Het CAS beriep zich verder op een nauwkeurige analyse van tientallen urinestalen die zijn afgenomen tussen 2000 en 2004. Daaruit zou blijken dat Montgomery maskeringsmiddelen heeft gebruikt. Ook zouden abnormaal hoge bloedwaarden zijn aangetroffen.

Volgens enkele Amerikaanse media heeft de sprinter vorig jaar in de strafzaak tegen Balco-directeur Victor Conte het gebruik van doping toegegeven. Hij zou THG hebben gebruikt in het kader van het zogeheten Project World Record, een vooropgezet plan om hem met behulp van een uitgekiend dopingprogramma de snelste man ter wereld te maken.

De sprinter heeft toegegeven dat hij enige tijd werkte met Conte, die vanwege zijn aandeel in de Balco-affaire onlangs voor vier maanden de cel in is gegaan. Maar het project zou niet speciaal voor hem zijn bestemd. Bovendien zou hij met Conte hebben gebroken voordat hij het wereldrecord verbeterde.

Montgomery wil het prijzengeld dat hij sinds 2001 heeft verdiend niet teruggeven, wat hij volgens de uitspraak van het CAS moet doen. ‘Ik vind dat de zaak totaal oneerlijk is verlopen’, zei Montgomery na de uitspraak. Hij houdt vol onschuldig te zijn. ‘Waar ik vandaan kom, is een positieve test nodig om iemand te schorsen.’

Meer over