WielrennenTour de France

Herstelde Kuss bezorgt Jumbo-Visma tweede ritzege in Tour, Poels pakt bergtrui

Sepp Kuss heeft de 15e etappe in de Tour de France gewonnen. De Amerikaan in dienst van Jumbo-Visma kwam alleen aan in zijn woonplaats Andorra, voor Alejandro Valverde en Wout Poels, die de bergtrui overnam van Michael Woods.

Sepp Kuss op de Col de Beixalis.  Beeld BELGA
Sepp Kuss op de Col de Beixalis.Beeld BELGA

Kuss maakte deel uit van een grote kopgroep van dertig renners die al vroeg in de etappe was ontstaan en lang bij elkaar bleef. Pas op de laatste klim, de smalle en steile Col de Beixalis, ontbrandde de strijd om de ritzege. De Amerikaan had daarvoor in zijn trainingsgebied steeds zijn krachten gespaard. Hij bemoeide zich nergens mee, loerend op zijn kans, wachtend op zijn lievelingsterrein: de smalle en steile weg op de Beixalis.

Op trainingsritten mijdt hij de Col de Beixalis meestal, vertelde hij na afloop. Het ding is daarvoor te steil. Hij wist van de keren dat hij er wel geweest was dat hij in de eerste kilometers, waar de stijgingspercentages boven de 10 procent piekten, zijn slag moest slaan.

Hij demarreerde en kwam als eerste over de top. De enige die nog enigszins in zijn spoor kon blijven was Valverde, met zijn 41 jaar de oudste man van het peloton. De oud-wereldkampioen, die in 2005 zijn eerste van in totaal vier Touretappezeges boekte, begon met twintig seconden achterstand aan de afdaling naar Andorra en kreeg dat gaatje niet meer dicht.

De 26-jarige Kuss had in de Tour dit jaar als schaduwkopman willen fungeren, als tweede man achter Primoz Roglic. Net als zijn kopman kende hij een tegenvallende ronde. Hij viel hard, net als de meeste van zijn ploeggenoten, en had moeite om zijn niveau te halen.

Hij had de eerste twee weken geen ‘spice’ in de benen gevoeld, geen peper in het lijf, vertelde hij. Maar net als Wout van Aert op de Mont Ventoux liet zien, bleek Kuss weerbaar. ‘Vandaag had ik eindelijk wel goede benen.’

Achter de koplopers probeerde Richard Carapaz, voor de rit van zondag de nummer vijf in het algemeen klassement, met zijn ploeggenoten van Team Ineos de rangschikking op te schudden. Dat deden ze op de enige manier die ze lijken te kennen: gegroepeerd en hard op kop rijden. Ze lieten speciaal voor die tactiek Dylan van Baarle en Jonathan Castroviejo, die in de kopgroep reden, wachten.

De hoge snelheden zorgden ervoor dat Pogacar zijn helpers kwijtraakte en dat een aantal van de andere klassementsmannen het zwaar hadden, zeker toen Carapaz op de Col de Beixalis versnelde. Maar de 28-jarige Ecuadoriaan kreeg zijn concurrenten er niet af.

De tekening in de groep rond de gele trui kwam voornamelijk door Pogacar zelf en Jonas Vingegaard. Zelfs de meestal behoudend koersende Rigoberto Uran waagde zich aan een aanval. Steeds sloten hun naaste tegenstrevers Ben O’Connor, Wilco Kelderman, Aleksej Loetsenko en Enric Mas weer aan.

In de afdaling probeerde Van Aert, die eerder bij Kuss in de kopgroep zat, in de afdaling naar de finish zijn jonge ploeggenoot Vingegaard te helpen en diens concurrenten onder druk te zetten, maar ook dat had geen effect.

Goed nieuws voor Poels

Alleen Guillaume Martin, de Fransman die zaterdag in de kopgroep zat, en daarmee op plek twee in het klassement belandde, zakte weg. Hij moest al op de voorlaatste klim, de Port d’Envalira, het pelotonnetje laten gaan. Daardoor stegen alle renners die achter Pogacar nog zicht hebben op het eindpodium een plekje. Uran staat tweede, Vingegaard derde en Kelderman is de beste Nederlander op de zesde plek.

De strijd in de kopgroep, die aanvankelijk zo’n dertig man groot was, werd gekleurd door de mannen die om de bergtrui vochten. De drager van de trui, Michael Woods, kreeg veel tegenstand van Poels, Van Aert en ook Nairo Quintana die allemaal hun ogen op zijn shirt gericht hadden.

Poels sprintte op de eerste cols tegen Woods en Van Aert terwijl Quintana zich op de vlakte hield tot de laatste twee. Op de Port d’Envalira, met 2408 meter het hoogste punt van de Tour, wist Quintana weg te rijden en een bonus van 5.000 euro te verzamelen. Op de laatste klim probeerde hij opnieuw weg te komen. Zijn dadendrang kostte Van Aert de kop, maar even later ook hemzelf.

Dat was goed nieuws voor Poels, die net als Woods ook niet meer met de besten mee kon. De Nederlander had inmiddels de bolletjestrui ‘virtueel’ om de schouders, maar zijn marge was beperkt, slechts twee punten. Hij hervond zijn benen en kwam achter Kuss en Valverde als derde over de top en wist daarmee zeker dat hij dinsdag de bolletjestrui weer mag aantrekken. Met acht punten voorsprong op Woods.