Nieuws

Herstel van Oranje na armetierig begin in Gibraltar

In het uiterste puntje van Europa voetbalde Oranje een helft lang historisch armetierig, om na rust in Gibraltar toch de doelpuntenmachine aan te zetten: 0-7, qua uitslag een uitstekend resultaat.

Luuk de Jong scoort de 0-2. Beeld ANP
Luuk de Jong scoort de 0-2.Beeld ANP

Natuurlijk, na rust, als eenmaal een paar doelpunten zijn gevallen, gaat het altijd makkelijker in dergelijke wedstrijden. Maar toch: het ging pas enigszins lopen toen Frank de Boer twee verdedigers had ingeruild voor een middenvelder en een aanvaller.

Armoedig was te zwak uitgedrukt voor wat zich aanvankelijk voltrok. Vermoedelijk sloten zelfs de apen op de rots hun ogen voor de wanvertoning. Zo slecht en onnauwkeurig, zo traag en dom gespeeld. Na een eerste helft om te vluchten, desnoods om in de lentelucht de avondklok te trotseren, raakte Daley Blind ogenschijnlijk zwaar geblesseerd (enkel) na een sprintduel met de enige spits van Gibraltar, het vechtertje De Barr. Uitgerekend vanaf dat moment vielen zes doelpunten.

Het pittoreske Victoria Stadium, kunstgras, met prachtig uitzicht op de apenrots en pakweg 500 toeschouwers. Een primeur, voetballen tegen Gibraltar. Zo’n wedstrijd tegen een opponent uit de laagste kaste van het voetbal, de nummer 195 van de wereld, is bijna nooit verheffend. Wordt het 0-8, dan ligt de nadruk op het erbarmelijke niveau van de tegenstander. Eindigt het in 0-2, dan is het een wanprestatie van Oranje. Tel uit je winst.

Doelsaldo

Vandaar dat bondscoach Frank de Boer een beetje in het midden was gaan zitten met zijn prognose. Hij had gezegd dat 0-5 een aardige uitslag zou zijn. Dan is 0-7 behoorlijk. Dat is in elk geval vier doelpunten meer dan de Noren vorige week, en dat is van belang, nu de kans aanwezig is dat de groep na tien duels op doelsaldo wordt beslist, en alleen de nummer één op het eind plaatst zich rechtstreeks voor het WK. De nummer 2 krijgt een herkansing. De Turken speelden dinsdag thuis verrassend gelijk tegen Letland, waardoor ze maar één punt voorstaan op Nederland, Noorwegen en Montenegro.

Het leek nergens op, dat spel in de eerste helft. Het telraam kon terug in de kast, al bleek een handje vingers na rust weer niet genoeg. Natuurlijk, de massale defensie van Gibraltar, met een bondscoach die geregeld op zijn stopwatch keek, was aanvankelijk moeilijk te passeren, zeker door de manier waarop Nederland dat probeerde. De later geblesseerd uitgevallen doelman Dayle Coleing, werkzaam bij Glentoran in Noord-Ierland, verrichtte een aantal schitterende reddingen, waarvan hij de beelden met trots mag afspelen op verjaardagen.

Massale defensie

Het is zaak om snel te spelen, nauwkeurig, om diepte te zoeken, hoe moeilijk die ook te vinden is met zo weinig ruimte. Om voorzetten te geven op de spits die sterk is met het hoofd. Anders hoef je die niet op te stellen. Maar Oranje speelde de bal voorzichtig van voet naar voet, als dat al lukte, en stelde de massale defensie van Gibraltar in het eerste half uur nauwelijks voor problemen. Daarmee was de basis voor een monsterscore bijna verdwenen, want een paar snelle doelpunten zijn meestal noodzakelijk om tot ontmoediging van de tegenstander te komen.

Pas kort voor rust, in de 41ste minuut, scoorde Steven Berghuis, met een fraai, typisch schot, een beetje als zaterdag tegen de Letten, maar dan van dichterbij. Hij kreeg de bal met wat geluk, stuitend van het been van aanvoerder Georginio Wijnaldum.

Het is modern, dat de buitenspelers naar binnen trekken en de backs buitenom komen. Maar die vleugelverdedigers, Owen Wijndal en Denzel Dumfries, gaven slechte voorzetten. En Luuk de Jong is in de korte combinatie geen grootheid, daarvoor mist hij de fijne motoriek en de techniek. De voorzet op hem kwam bijna nooit. Op het middenveld was het breedtespel tot kunst verheven.

Goede uitslag

De Boer ruilde Dumfries in de rust dus in voor middenvelder Ryan Gravenberch, en Blind even later gedwongen voor Malen. Opeens vielen binnen een kwartier vier treffers. Van Luuk de Jong met een intikker na een voorzet van Berghuis. Van Memphis Depay uit een van richting veranderde vrije trap. Van Wijnaldum (van dichtbij) en van Malen, op aangeven van Davy Klaassen. En tegen het einde van invaller Donny van de Beek, met links, en weer van Depay, die goed inliep bij de eerste paal na een lage voorzet van Wijndal. Een goede uitslag dus.

Het Nederlands elftal is nu even klaar met de kwalificatie voor het WK. Eerst volgt in juni het EK, met groepsduels tegen Oekraïne, Oostenrijk en Noord-Macedonië, in Amsterdam. De hervatting van de wedstrijden voor Qatar is in september, met een cruciale week op 1, 4 en 7 september, met duels tegen Noorwegen (uit), Montenegro (thuis) en Turkije (thuis).

Meer over