Henry bewijst weer eens zijn klasse

Thierry Henry mag zich dit seizoen met recht mr. Arsenal noemen. Gisteren voorkwam de Franse spits met een late treffer dat zijn ploeg punten verspeelde tegen West Bromwich Albion: 2-1....

Van onze sportredactie

Op Boxing Day, traditioneel één van de drukst bezochte voetbaldagen in Engeland, opereerde de Londense ploeg matig. Dankzij Henry echter was Arsenal wel het enige team in de topacht van de ranglijst dat geen puntenverlies leed.

Door de fortuinlijke zege vergrootte Arsenal, nog altijd zonder de geblesseerde Dennis Bergkamp, de voorsprong op de concurrentie. Chelsea volgt na het doelpuntloze gelijkspel tegen Southampton op vier punten. Manchester United heeft na de verrassende nederlaag bij Mid dlesbrough (3-1) zeven punten minder dan de belangrijkste Londense concurrent.

Nummer vier Everton, gelijk bij Birmingham City (1-1), volgt op negen punten en Liverpool moet na het gelijkspel tegen Blackburn Rovers (1-1) al tien punten goedmaken op Arsenal.

Koploper Arsenal kwam op bezoek bij de nummer achttien van de ranglijst al na drie minuten op achterstand door een treffer van Daniele Dichio. Francis Jeffers maakte in de 48ste minuut gelijk. Ook met de extra aanvallers Nwankwo Kanu en Robert Pires in de gelederen kon Arsenal weinig gevaar stichten.

Henry voorkwam echter dat zijn ploeg in de aanloop naar de duels met Liverpool (29 december) en Chelsea (1 januari) puntenverlies leed. Hij strafte in de 85ste minuut een fout in de verdediging van West Bromwich Albion genadeloos af.

Toch kwam Arsenal niet zonder kleerscheuren uit het kerstweekeinde. Tweede doelman Rami Shaabaan brak op de laatste training voor de wedstrijd zijn scheenbeen op twee plaatsen. De Zweedse doelman (27) werd nog dezelfde avond geopereerd en is de rest van het seizoen uitgeschakeld.

Nummer twee Chelsea kwam voor eigen publiek niet tot scoren tegen Southampton (0-0). Op aangeven van Hasselbaink kreeg Zola in de beginfase twee goede mogelijkheden. De Italiaan was evenals Desailly niet zorgvuldig in de afwerking. De Franse middenvelder schoot vlak voor tijd in kansrijke positie over.

Bij Chelsea verdedigde De Goey na bijna anderhalf jaar weer eens tijdens een competitiewedstrijd het doel. Hij dankte het meespelen aan een dijbeenblessure van doelverdediger Cudicini. Ook Melchiot en Zenden begonnen in de basis. Ze werden in de slotfase gewisseld.

Manchester United leed een gevoelige nederlaag tegen Middlesbrough (3-1). Het was het tweede achtereenvolgende verlies na een serie van acht overwinningen op rij. Van Nistelrooij speelde de gehele wedstrijd maar was onzichtbaar.

Middlesbrough kan overigens enkele weken geen beroep doen op George Boateng. De Nederlandse middenvelder heeft het kraakbeen rond zijn knie beschadigd en moet voorlopig rust houden. De 27-jarige Boateng liep zijn blessure zaterdag op tijdens de door zijn club verloren wedstrijd tegen Arsenal (2-0). Dinsdag onderging hij een mri-scan. Toen pas werd de ernst van de blessure duidelijk.

Nummer vier Everton stelde teleur bij Birmingham City en stadgenoot Liverpool, vijfde op de ranglijst, kwam niet langs Blackburn Rovers: 1-1. Nummer zes Newcastle United verloor in een spectaculaire wedstrijd van Bolton Wanderers: 4-3.

Bij Tottenham Hotspur, dat door het gelijkspel tegen Charlton Athletic (2-2) achtste bleef, viel Christian Ziege wederom negatief op. De Duitser, begeerd door Barcelona, incasseerde zijn twee rode kaart binnen vier dagen.

Uitgerekend bij Motherwell, de hekkensluiter in Schotland, leed Glasgow Rangers gisteren de eerste competitienederlaag van het seizoen. Stadgenoot Celtic profiteerde dankbaar van het verlies van de aartsrivaal (1-0) en verkleinde de kloof met de koploper tot één punt.

Dankzij drie goals van Hartson en één van Larsson won de regerend landskampioen van Hearts: 4-2. Celtic maakte tijdens het treffen voor eigen publiek vooral kennis met Mark de Vries. De Nederlandse spits, vorig jaar nog uitkomend voor Dordrecht '90, maakte beide doelpunten voor zijn werkgever. De Vries heeft nu twaalf treffers achter zijn naam staan. Larsson staat overigens al op 21.

Glasgow Rangers, met Ronald de Boer, Mols en Ricksen in de basis, speelde een slechte wedstrijd bij Motherwell. De nummer laatst won pas voor de vierde keer dit seizoen. Vreemd genoeg versloeg de ploeg ook al eens Celtic.

Meer over