Henk Schouten (1932-2018), de Feyenoorder die negen keer scoorde in één wedstrijd

Hij was een van de vier meest scorende Feyenoorders, maar zal vooral worden herinnerd vanwege zijn grappen en grollen.

Henk Schouten in 1961. Beeld Nationaal Archief
Henk Schouten in 1961.Beeld Nationaal Archief

Henk Schouten werd legendarisch als de Feyenoorder die negen keer scoorde in één wedstrijd: drie hattricks. Maar de aanvaller die tussen 1955 en 1963 voor Feyenoord speelde, zal mogelijk nog meer worden herinnerd vanwege de grappen en grollen die hij vooral met Cor van der Gijp uithaalde.

Toen ze hoorden dat trainer Franz Fuchs grote vliegangst had, verzon Van der Gijp in het toestel hardop voorlezend uit de krant het nieuws dat er een vliegtuig was neergestort. Vervolgens stak hij zijn schoenveter in de brand, waarna Schouten riep: 'Ich rauche Feuer!' Ook de krant ging in de fik. Fuchs raakte totaal in paniek.

Anno 2018 zou alarmfase 1 van kracht worden, maar toen werd erom gelachen. Het is een van de vele anekdotes uit het nieuw verschenen boek Kraan en de donderstenen van Feyenoord van journalist Jan D. Swart.

Publicatie

Schouten heeft de publicatie niet meer meegemaakt. Hij overleed 18 april jl. aan de gevolgen van alvleesklierkanker, twee dagen na zijn 86ste verjaardag. Hij laat een vrouw en twee dochters na.

Schouten werd een icoon van de Kuip, maar was een Kralinger die als 12-jarig jongetje bij Excelsior begon. Daar kwam hij in 1950 in het eerste elftal. In 1954 stapte hij over naar BVC Rotterdam, dat toentertijd uitkwam in een wilde professionele bond. Hij was overtuigd van zijn kwaliteiten en eiste naast de winstpremie van 90 gulden ook 2.000 gulden tekengeld. Met de wilde bond was het snel afgelopen en Schouten kwam via een tussenstap bij Holland Sport bij Feyenoord terecht.

In het eerste seizoen maakte hij 35 doelpunten, waaronder de negen tegen De Volewijckers op 2 april 1956. Eigenlijk maakte hij er tien, maar de laatste werd - ten onrechte, zo vond Schouten - afgekeurd wegens buitenspel. 'De scheidsrechter zei dat hij vond dat ik genoeg had gescoord.'

Schouten vormde een uniek aanvalstrio met Cor van der Gijp en Coen Moulijn. Ze konden het in het veld goed met elkaar vinden, maar werden daarbuiten bovendien een soort komische act. Toen Schouten na zijn tweede interland werd bekritiseerd vanwege gebrek aan inzet, zei hij dat ze in dat geval beter een stoomlocomotief konden opstellen. Hij werd nooit meer gevraagd voor Oranje.

In het clubblad noemde hij zich later een zondagskind. 'Ik heb zo veel mooie dingen meegemaakt: topscorer, Europacupwedstrijden gespeeld, tegen Pelé en Eusebio gevoetbald... De grote Faas Wilkes, die zelf bij Inter Milan en Valencia heeft gespeeld, zei een keer tegen me: 'Ik ben jaloers op jou, Henk.' 'Hoezo dan?', vroeg ik. 'Jij bent kampioen geworden! Ik nooit!''

Kampioen

Met Schouten werd Feyenoord kampioen in 1961 en 1962. Legendarisch werd zijn doelpunt tegen Willem II, waarbij hij zeven man passeerde, de doelman uitkapte en met de bal over de doellijn wandelde. Schouten zou voor Feyenoord 88 eredivisiedoelpunten maken, waarmee hij op de vierde plek staat van de eeuwige clubtopscorerslijst, achter Dirk Kuijt, Ove Kindvall en Cor van der Gijp.

In 1963 keerde hij terug naar Excelsior. Hij speelde nog vier jaar in het hoogste elftal en voetbalde tot zijn 59ste in het negende elftal. Hij was een trouw bezoeker van de thuiswedstrijden van beide clubs.

In december 2016 werd bij Schouten kanker vastgesteld. Casper van Eijck, de clubarts van Feyenoord, vertelde hem dat er niets meer aan te doen was, maar dat hij er nog enige tijd mee kon leven. In maart verrichtte Schouten samen met minister Bruins van Medische Zorg en Sport de aftrap van de benefietwedstrijd voor alvleesklierkankerzorg tussen Feyenoord en ADO in de Kuip.

Meer over