Henk Grol ziet zijn droom opnieuw in duigen vallen

Judoka Henk Grol heeft zijn droom om wereldkampioen te worden opnieuw in duigen zien vallen. De 29-jarige Grol verloor zaterdag bij de WK in Tsjeljabinsk in de kwartfinale van olympisch kampioen Tagir Chajboelajev uit Rusland. De geboren Veendammer mag via de herkansingen nog wel proberen een bronzen medaille te veroveren, maar Grol heeft thuis in de kast al meer dan genoeg zilveren en bronzen plakken liggen.

Henk Grol. Beeld epa
Henk Grol.Beeld epa

De krachtpatser won al vele wereldbekertoernooien en grand slams, maar na zijn Europese titel van 2008 wilde het op de grote toernooien steeds niet lukken. Brons op de Olympische Spelen van 2008 en 2012, zilver bij de WK's van 2009, 2010 en 2013. Troostprijzen tellen echter niet voor Grol, die alleen genoegen neemt met goud. 'Ik heb me in 6 jaar niet zo goed gevoeld', zei hij in de aanloop naar de WK in Rusland. 'Dat zegt niet alles, maar het geeft wel heel veel zelfvertrouwen. Natuurlijk ga ik voor goud.'

Grol begon zijn missie zaterdag in de klasse tot 100 kilogram met twee soepele overwinningen. Hij verspilde weinig tijd en energie in de partijen tegen Adilchan Kozijbajev uit Kazachstan en Bolot Toktogonov uit Kirgizië. Kozijbajev durfde de strijd met Grol amper aan te gaan en kreeg binnen 3 minuten vier straffen, waarmee de wedstrijd beslist was. Toktogonov lag vervolgens na iets meer dan een minuut op zijn rug.

De ijzersterke Nederlander leek klaar voor de strijd met Chajboelajev, de olympisch kampioen van Londen, maar oogde aangeslagen nadat hij een yuko tegen had gekregen. Even later werd Grol op zijn rug gegooid. Met een van pijn vertrokken gezicht strompelde de judoka van de tatami. Volgens de eerste berichten heeft Grol een blessure aan zijn rechterknie, waardoor het onzeker is of hij de herkansingen in gaat. Een mogelijke bronzen medaille zal voor de Veendammer sowieso aanvoelen als een nederlaag.

Dat geldt niet voor Roy Meyer, de zwaargewicht die op zijn tweede WK verrassend doordrong tot de kwartfinales. De 23-jarige Brabander verloor daarin van David Moura uit Brazilië. Meyer had eerder in het toernooi indruk gemaakt met knappe zeges op Juhan Mettis uit Estland (ippon) en de als derde geplaatste Georgiër Adam Okroeasjvili (waza-ari en yuko). De robuuste Nederlander kan via de herkansingen proberen alsnog een medaille te pakken.

null Beeld epa
Beeld epa
Meer over