Henin doorstaat opnieuw beproeving van drie sets

Safina moet opgeven met acute rugblessure...

Van onze verslaggever

amsterdam Justine Henin kan haar rentree in het tenniscircuit nog steeds bekronen met de titel van de Australian Open. Op weg naar de finale zal zij geen speelsters uit de toptien treffen. De Russinnen Dinara Safina (tweede) en Svetlana Koeznetsova (derde) werden in de vierde ronde uitgeschakeld.

De 27-jarige Waalse had het in de vierde ronde zwaar tegen Yanina Wickmayer. Ze maakte zelfs minder punten dan haar 20-jarige landgenote: 93 om 96. Toch plaatste zij zich na drie sets voor de kwartfinale: 7-6, 1-6, 6-3.

Aan vechtlust heeft Henin niet ingeboet tijdens haar afwezigheid. Ze kan, ondanks haar gebrek aan wedstrijdritme, de belangrijke punten vaak foutloos spelen. Tegen Wickmayer overleefde ze in de eerste set drie setpoints. Na een inzinking in de tweede set kwam ze in de beslissende set sterk terug.

Henin gaf een vroege servicebreak niet uit handen, ondanks het diepe powerspel van Wickmayer. De Vlaamse maakte geen moment de indruk dat ze geïmponeerd was door de voormalige nummer één, die ze vroeger beschouwde als haar idool. ‘Ik was onder de indruk van haar spel’, gaf Henin toe.

In de kwartfinale treft Henin de Russin Nadia Petrova, die aan een verrassend sterke reeks bezig is. Nadat ze in de derde ronde Kim Clijsters overklaste (6-0, 6-1) bleek ze nu met 6-3, 3-6, 6-1 te sterk voor Koeznetsova, die vorig jaar Roland Garros won. Hoewel Petrova minder fit oogt dan enkele jaren geleden, toen ze tot de toptien behoorde, lijkt ze in uitstekende vorm te verkeren.

Henin versloeg haar onlangs wel in Brisbane, het eerste toernooi dat ze bij haar rentree in het tenniscircuit speelde. ‘Ik weet wat ik kan verwachten’, zei Petrova. ‘Ik weet wat voor soort ballen ze speelt. Haar spel zit fris in mijn geheugen, dus dat kan een voordeel zijn.’

Dinara Safina moest haar partij tegen Maria Kirilenko in de vierde ronde onderbreken vanwege acute rugklachten.

De voormalige nummer één, die nog geen Grand Slamtitel op zak heeft, kreeg bij 3-2 in de eerste set last een oude blessure. Ze moest bij 5-4 opgeven en zei tijdens de persconferentie dat ze nauwelijks meer kon bewegen. Vanwege de blessure kon ze vorig jaar na oktober nauwelijks meer spelen. ‘Ik weet niet hoe ik straks mijn tas moet inpakken. Ik weet niet meer hoe ik me moet bewegen.’

Kirilenko betreurde de opgave van Safina, al zei ze ook blij te zijn met haar plaats in de kwartfinale. Zover kwam ze nog nooit in een Grand Slatoernooi. Ze komt daarin uit tegen de Chinese Zheng Jie, die Alona Bondarenko versloeg met 7-6, 6-4.

Meer over