Heldoorn houdt het hoofd ook in extreme warmte koel

Kwaliteit verloochent zich niet, ook niet onder extreme omstandigheden. Bij de Open Nederlandse triatlonkampioenschappen in het zeer warme Limburg domineerden de titelverdedigers....

ANP

Op de olympische discipline zegevierden Birgit Berk en Bas Diederen. De laatste moest in het internationale gezelschap wel de Zuid-Afrikaanse topper Hendrik de Villiers voor zich dulden.

De lange afstand (3 km zwemmen, 110 km fietsen en 30 km) was zondag bij de mannen een Nederlandse aangelegenheid. De winnaar was niet verrassend. De 37-jarige Frank Heldoorn, toe aan zijn laatste grote wedstrijd op vaderlandse bodem, was in de hitte (32 graden) de koelste en met afstand de beste. De routinier wond zich niet op toen Dave Rost en de Belg Koen Hoeyberghs een halve minuut eerder uit het water kropen dan hij.

De laatste bleek ook een goede wielrenner en liep zelfs uit tot anderhalve minuut. De Huizenaar raakte nooit in paniek en wachtte geduldig tot hij de juiste cadans te pakken had. Dat lukte in het tweede fietsgedeelte, met steun van de actieve Jos Everts, die bij het lopen door de hitte bevangen raakte. Heldoorn ging onverdroten door en legde de 30 kilometer als enige af binnen de twee uur. Zijn totaaltijd bedroeg 5.42.48. Dat was ruim genoeg om zijn grote voorbeeld Axel Koenders, die in de pioniersjaren van de triatlon vijf keer goud pakte, voorbij te streven.

Meer over