Helderse integratie-politiek basis voor tafeltennistitel

Geen plaats in de tafeltenniswereld waar je als vreemdelinge zo succesvol kunt integreren als Den Helder. Twee Russinnen, een Roemeense en een tweetal goochelaars uit pingpongwonderland China, allen deel uitmakend van de hoofdmacht van het lokale NAK, veroverden zaterdagmiddag met groot vertoon van macht en met een niet minder groot...

Een kunststukje dat door playing captain Elena Timina, Galina Melnik, door Li Jiao en Li Jie en door reservespeelster Ana Gogorita werd gevierd op zijn Nederlands. Met een stortvloed aan bloemen, met zoenen, tranen en gezang en met nog wel meer betuigingen van diepe genegenheid.

En dan was er ook nog een vreugdedansje dat wel wat leek op een boerenpolka. Integratie geslaagd.

Precies in de geest van de grondlegger van het topensemble uit Den Helder, wijlen Mels Oosterbeek. Een topteam, zo luidde zijn credo, moet je niet kopen, een topteam moet je máken. Timina begreep precies wat hij bedoelde. De voormalige Russin perfectioneerde haar spreekvaardigheid in het Nederlands, voerde het ABN als voertaal in en smeedde vervolgens een hechte vriendschapsband tussen de leden van haar multiculturele menagerie.

Het kon dus eigenlijk niet fout gaan in de derde en beslissende wedstrijd tegen de Treffers, de aartsrivaal uit Klazienaveen.

En toch waren Timina en de haren er niet helemaal gerust op. Al meer dan tien jaar stond NAK droog. Altijd weer eindigde de ploeg als tweede, nu eens achter De Treffers, de laatste jaren vooral achter het inmiddels ter ziele gegane DOV. Bovendien was er de bange vraag of Li Jiao wel in een passende vorm stak.

De Chinese was al een tijdje niet in goeden doen en dreigde van verliezen zelfs een gewoonte te maken. Wat eraan mankeerde? Ze had de pest in dat de wereldbond haar voor zes maanden had geschorst, omdat ze zich had teruggetrokken uit de halve finale van het Deens Open. Dat deed ze niet vrijwillig, maar op last van haar club die haar niet kon missen in de belangrijke competitiewedstrijd tegen Heerlen.

De schorsing ervoer Li Jiao als een ramp, vooral omdat ze, gewapend met een bat en inmiddels ook met een Nederlands paspoort, juist doende was voor volk en nieuw vaderland de sterren van de hemel te spelen.

Geen wonder dat pingpongend Den Helder er zaterdagmiddag niet helemaal gerust op was. Maar al snel bleek dat de grootste narigheid geleden was. Li timmerde er ouderwets op los, versloeg Yan Su vlotjes in vier games en leverde aldoende een waardevolle bijdrage aan de nog geen twee uur durende strafexpeditie tegen de Drentse opponent, 4-0.

De wederopstanding was frappant, maar verklaarbaar. 'Ik heb', zei Li in onberispelijk Nederlands met een licht Goois accent, 'mijn hoofd de afgelopen dagen leeggemaakt. Alle slechte gedachten zijn verdreven. Nu kan ik eindelijk weer vooruit.'

Meer over