Heister zit Vriesekoop op de hielen

Ze moesten wel heel hard werken voor de kost, de broodspelers die dit weekeinde in Eindhoven een gooi deden naar de nationale tafeltennistitels in het enkel- en dubbelspel....

Li Jiao klaagde na haar finale tegen Li Jie over pijn in haar rug, pijn in haar armen en pijn in het hoofd. Ook Danny Heister kwam niet ongeschonden uit zijn finale gevecht tegen Trinko Keen tevoorschijn, maar de Didammer was te blij met zijn tiende titel in het enkelspel en zijn vijftiende in het dubbelspel om te jammeren over de fysieke ellende die hem was aangedaan.

In voorgaande jaren kabbelden de NK altijd naar de finale toe. Drie rondjes op zaterdag, inclusief de kwartfinales, de laatste twee op zondag. Geen centje pijn. Nu moesten op de slotdag ineens drie beslissende rondjes worden afgewerkt. Dat ging de deelnemers, en dan vooral de deelnemers die zo ambitieus waren om hun kunsten ook in allerlei dubbelspelen te willen vertonen, bepaald niet in de koude kleren zitten.

‘Ik zit er helemaal doorheen’, klaagde Li Jiao, ‘en ik ben waarschijnlijk niet de enige.’ Het zakgeld dat de voormalige Chinese topspeelster opstreek met haar titels in het enkelspel en in het gemengd dubbel, was maar een schamele beloning voor de inspanningen die ze zich op last van hogerhand had moeten getroosten.

Die leverden Li Jiao, die na dit seizoen haar club Den Helder verlaat en haar centen gaat verdienen in Heerlen, twee titels op, een aantal dat door Heister werd overtroffen. De 34-jarige Gelderlander, die er al geruime tijd bijklust als bondscoach, voegde drie titels toe aan zijn indrukwekkende erelijst. Hij heeft er nu maar liefst 28 in zijn bezit, vijf meer dan de legendarische Bert van der Helm in de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw verzamelde, en nog maar een minder dan de 29 waarmee tafeltennisdiva in ruste Bettine Vriesekoop mag pronken..

Heister was er verguld mee, maar niet in overdreven mate. ‘Het houdt me niet echt bezig. Het is leuk voor later, hoewel ik eerlijk moet zeggen dat ik speciaal aan het gemengd dubbelspel heb meegedaan om een extra titel op te halen. Als ouwe knar moet je nu eenmaal pakken wat je pakken kunt.’

In de finale was Heister, nog maar net hersteld van een achillespeesblesure, heer en meester. Hij stak toevallig in de vorm van zijn leven, terwijl Trinko Keen, zijn eeuwige rivaal, in hun dertiende onderlinge finale in een dipje zat. De Randwijker, evenals Heister nog steeds actief in de Bundesliga, leek niet bij de les. Hij ergerde zich aan de herrie in de zaal, aan zich op de tribunes roerende kinderen en ten slotte ook aan zijn eigen spel. Na drie keer 11-8 liet Heister in de vierde game op 12-11 zijn eerste matchpoint liggen.

In de vijfde reeks (11-6) haalde Heister toch nog overtuigend zijn tiende titel in het enkelspel binnen. Waarna de bondscoach opgewekt constateerde dat hij als speler nog wel een tijdje meekan.

Meer over