Heiner ligt goed op koers voor Sydney

Amper heeft Roy Heiner zijn boot afgemeerd aan de steiger voor het fonkelnieuwe zeilwedstrijdcentrum in Medemblik of Carolijn Brouwer is een van de eersten om hem te feliciteren met zijn overwinning in de vijftiende Spa regatta....

Van onze verslaggever Roelf Ridderikhoff

De band tussen beide begenadigde zeilsporters heeft een reden. Enkele weken voor 'Spa' was het de door alle wateren gewassen Heiner die zijn jongere collega opbeurde. De 25-jarige Europe-zeilster had in de strijd om nominatie voor de Spelen van 2000 in Sydney met haar grote concurrente Margriet Matthijsse, de zilveren medaillewinnares van Atlanta, een dermate grote achterstand opgelopen dat ze het bijltje erbij neer dreigde te gooien.

'Het is toch niet eerlijk dat ik als eerste van de wereldranglijst, tweevoudig wereldkampioene en vorig jaar nog uitgeroepen tot beste zeilster ter wereld niet naar Sydney mag, omdat er per klasse maar eentje per land mag gaan en er straks allerlei bij voorbaat kansloze zeilsters wel bij zijn.' Heiner besefte ten volle haar gerechtvaardigde klacht en wist haar te overtuigen de zeilsport trouw te blijven.

De man die als jongetje in Zuid-Afrika al droomde van de America's Cup en de Whitbread race om de wereld heeft zelf ervaren hoe moeilijk het is om de top te bereiken. Maar uiteindelijk kwamen de successen: brons in de Finn-klasse in Atlanta en vorig jaar verbaasde hij vriend en vijand als schipper op de Nederlandse boot BrunelSunergy in de Whitbread met zijn gedurfde tactische beslissingen.

Bovendien vestigde hij zijn succesvolle zeilacademie in Enkhuizen. Inmiddels verhuisde hij die naar het centrum in Medemblik zodat hij de afgelopen week in zekere zin een thuiswedstrijd zeilde. Dat hij die naar zijn hand zette was dan ook niet zo verrassend, als wel de manier waarop.

Met voordekker Dirk de Ridder (28) en middenman Peter van Nieuwkerk (27) als bemanning, oude getrouwen van voor en tijdens de Whitbread, verzekerde de 38-jarige beroepszeiler zich na de fleetraces van een vierde positie, waardoor hij vrijgesteld was van de eerste round robin in de match- races. De tweede won hij simpel met 2-0 van de Noor Johannes, waardoor hij zich verzekerde van een plaats in de halve finales.

Terwijl een straffe oostenwind zondag de golven hoog opstuwde liet Heiner zijn gelouterde tegenstander, de drievoudige wereldkampioen Luis Doreste uit Spanje, vanaf de start zijn steven zien. In het boeiende spel van overstag gaan, volgen, afdekken en gijpen, waren de Nederlanders twee keer superieur. 'Die Spanjaarden probeerden het niet eens', aldus Heiner.

In de finale wachtte de Australische equipe van Cameron Miles die de beroemde Deen Jesper Bank had uitgeschakeld. Maar ook die bleek niet opgewassen tegen het boegbeeld van de Nederlandse zeilsport. 'Toch waren die Australiërs lastig. Ze hebben nog niet zoveel ervaring en zijn daarom onberekenbaar.'

Dat Heiner en zijn bemanning op de goede koers liggen naar Sydney, mag blijken uit het feit dat ze voor hun triomf in Medemblik nog een handicap hadden te overwinnen. 'In Hyères vorige maand hebben we onze goede mast gebroken. Daarom moesten we hier met een reservemast varen.' De boot moet in zo'n geval opnieuw getrimd worden, gedraagt zich anders dan normaal en vergt daarom van de bemanning ook weer aanpassingen.

Dat dat allemaal prima in orde is, lijdt geen twijfel. Heiner denkt daar ook een verklaring voor te hebben. 'Zeilen is een ervaringssport. Belangrijk is dat je die opdoet in meerdere klassen, in verschillende boten. Een extra voordeel is dat wij de Whitbread hebben gevaren. Daarin leer je afzien, want je moet blijven pushen. Je mag geen moment verslappen bij het matchracen, anders ben je uitgeschakeld. De Whitbread heeft veel raakpunten met het zeilen in de Soling. Je vult elkaar aan. Als persoon word je er rijker van. Wijsheid is toch alles in de wereld.'

Meer over