Heiner komt in laatste etappe als zevende aan

Het zeilschip Merit Cup met de Nieuw-Zeelandse schipper Grant Dalton heeft de negende en laatste etappe van de Whitbread race rond de wereld gewonnen....

Van onze sportredactie

AMSTERDAM

De Amerikaan Paul Cayard (39) zeilde met de EF Language naar de tweede plaats. Hij was met drie etappezeges al zeker van de eindoverwinning in zijn eerste Whitbread race. De Merit Cup, twee keer de snelste, eindigde in het klassement als tweede, voor de Swedish Match.

De Nederlandse schipper Roy Heiner eindigde met de BrunelSunergy in de slotetappe als zevende. Daarmee sloot het Nederlandse schip de acht maanden durende zeilrace in stijl af. In het eindklassement bezetten de Nederlanders de achtste plaats. Ondanks enkele goede etappes en zelfs eenmaal winst, kon de BrunelSunergy zich nooit echt meten met de besten.

De zevende etappe, één van de kortste, was voor de Nederlanders de beste. Door een tactische meesterzet pakte de boot al vroeg in de etappe van Fort Lauderdale naar Baltimore de leiding, om die niet meer af te staan. Met behulp van een meteoroloog van het KNMI koos Heiner voor een eigenzinnige, maar volgens hem logische koers. 'Onbegrijpelijk dat niemand anders dezelfde koers voer', had hij na de finish in een uitgelaten bui geroepen.

Twee etappes eerder had de BrunelSunergy eveneens succes geboekt met een gedurfde tactiek. Door de Falkland-eilanden als enige deelnemer oostelijk te passeren boekten Heiner en zijn bemanning toen aanzienlijke winst. Het resultaat was de tweede plaats. De bemanning van de BrunelSunergy vertrekt maandag naar Nederland, waar woensdag in IJmuiden een huldiging volgt.

Meer over