Heerenveens handelshuis vult etalage

De kas van Heerenveen is op de transfermarkt flink gespekt. De club investeerde deze zomer vooral in de toekomst...

Van onze verslaggever Poul Annema

Het had zo vertrouwd en in elk geval geruststellend geklonken toen de net benoemde trainer Trond Sollied bij zijn presentatie zei dat hij naar Heerenveen was gekomen om prijzen te winnen. ‘Ik wil de bekende Nederlandse topdrie aanvallen. Dat is mijn doel en mijn uitdaging’, zei de Noor, die een reputatie heeft als het om succes gaat.

Dat was dus even schrikken toen Heerenveen in de oefenreeks maar niet op gang kwam en zelfs van bleke eerstedivisieclubs als Eindhoven (4-0) en Emmen (3-1) verloor.Op een mooie zomeravond in Appelscha knipten de Friezen de draad van zorg voorzichtig door. Het Griekse Iraklis Saloniki werd met 2-0 (doelpunten Deekman en Grindheim) verslagen.

Maar wat zeggen cijfers zo ver voordat de competitie – eind augustus – werkelijk van start gaat? ‘We bouwen met een nieuwe trainer aan een nieuw team. Dat vergt tijd’, zegt directeur Yme Kuiper te midden van de campinggasten in Appelscha. ‘Sollied wil vooral verdedigend anders spelen dan zijn voorganger Verbeek. Maar hij moet ook nieuwe spelers inpassen en heeft te maken met de afwezigheid van onze olympiërs Sibon, Beerens, Jong-A-Pin en de Amerikaan Bradley.’

De ambities reiken ver bij Heerenveen, dat de laatste jaren steevast een plaats in de nationale topvijf opeiste. Maar niet alleen het sportieve succes klit aan de club, ze is met zijn kwaliteit ook een vaste leverancier van de echte topclubs.

Toen Ajax deze zomer besloot Miralem Sulejmani definitief van Heerenveen over te nemen betaalde het 16,2 miljoen euro aan de Friezen. Ajax leverde daarmee een riant aandeel aan de toch al ruim gevulde transferkas. Daarin ligt immers ook nog de 17,8 miljoen euro die ze in januari van Middlesborough ontving bij de verkoop van Afonso Alves. Bovendien werd verdediger Giani Zuiverloon deze zomer voor 4 miljoen overgedaan aan West Bromwich Albion.

Het beleid van Heerenveen kenmerkt zich al jaren door rust en wijsheid. Dat er geen al te gekke dingen zouden worden gedaan met het nieuwe vermogen 38 miljoen stond daarom vast. Schertsend is Heerenveen wel eens een handelshuis voor groot talent genoemd. ‘We doen het op onze manier’, aldus Kuiper. Ook nu weer is een deel van het geld besteed aan de aankoop van beloftevolle spelers, die bereid zijn zich voor vier, vijf jaar aan de club te verbinden.

De laatste in die rij is voorlopig Daryl Janmaat van ADO Den Haag. De 19-jarige verdediger tekende voor vierenhalf jaar bij Heerenveen. Net als hij behoren de Noorse international Tarik Elyounoussi (21), de Tsjech Milan Kopic (19), de Macedoniër Goran Popov (23), de Braziliaan Pedro Beda (19) en de Zweed Victor Elm (22), die in de winter van Kalmar naar Friesland komt, met de eerder aangetrokken Tsjech Milan Svec (21) en de Braziliaan Paolo Henrique (20) tot de lichting talenten die zowel Heerenveens sportief aanzien als economische waarde op peil houden.

Van twee man wordt in dat proces op het veld een grote rol verwacht. In de eerste plaats van Trond Sollied, de 49-jarige Noorse opvolger van de naar Feyenoord vetrokken trainer Gertjan Verbeek, maar ook de komst van Bonaventure Kalou staat in het teken van Heerenveens nieuwe stijl. De 30-jarige Ivoriaan is een beetje ‘Oom Bona, die zijn neefjes wegwijs moet maken in de fijne kneepjes van het vak’,

De nu 30-jarige Ivoriaan speelde tot dusver het langst voor Feyenoord (6 jaar), maar bleef op het moment dat de grote voetballanden lonkten steken in het Franse voetbal (bij Auxerre, Paris St Germain en RC Lens). Zijn laatste jaar bracht hij door bij El Jazeera in de Verenigde Arabische Emiraten. In Heerenveen wil hij aantonen dat hij met zijn onberekenbare acties nog steeds van grote waarde kan zijn. vooralsnog kampt hij met een conditionele achterstand.

Sollied maakt zich niet druk.’We gaan niet links of rechts, maar rechtdoor’, zegt hij in zijn onverstoorbaarheid. Hij gelooft in de kracht van het team: ‘De spelers hoeven het niet met me eens zijn, als ze maar naar mij luisteren. Een goed individu kan een wedstrijd voor je beslissen, een goed werkend collectief kan een wedstrijd voor je redden.’

Meer over