Heerenveen veel effectiever dan Utrecht

FC Utrecht stond gisteravond voor de zesde keer dit seizoen met lege handen. Voor eigen publiek verloor de ploeg met 4-2 van Heerenveen, dat daarmee de positie in de subtop voorlopig veilig stelde....

Van onze sportredactie

AMSTERDAM

Heerenveen was aanvankelijk beduidend beter dan Utrecht, dat in de beginfase zonder vertrouwen speelde. Het snelle spel van de Friezen leverde enkele kansjes op, waarbij de eerste grote mogelijkheid een treffer opleverde. Topscorer El Khattabi van Heerenven maakte zijn vijfde van het seizoen.

De andere clubtopscorer , Decheiver, gaf antwoord met zijn zesde seizoensgoal, een toevalstreffer. Utrecht toonde vanaf dat moment meer lef en begon zowaar aardig te spelen. Een nieuwe achterstand, doelpunt Samardzic, deerde de ploeg niet. Van Mol maakte twee minuten later weer gelijk.

Dat echter niet iedere Utrechter vertrouwen had gekregen, bewees middenvelder Robbemond enkele minuten voor rust. Vrij liep hij op doelman Vonk af, maar hij gleed op knullige wijze uit. Direct na rust verraste de talentvolle aanvaller Van Nistelrooij de verdediging van de thuisploeg. Na een vlotte combinatie tikte hij binnen, waardoor Heerenveen voor de derde maal op voorsprong kwam.

De efficiency van Heerenveen was vooral doorslaggevend. Heerenveen benutte de kansen, waar Utrecht dat naliet. El Khattabi maakte na 65 minuten zijn tweede van de avond. Utrecht bleef kansen creëren, maar een derde doelpunt bleef uit.

Rentree Ibrahim

De aanhang van De Graafschap heeft Ali Ibrahim weer in de armen gesloten. Het puntenverlies tegen Sparta (2-2) werd door de enthousiaste fans in Doetinchem voor lief genomen, nadat de Ghanees na een half jaar afwezigheid wegens twee gebroken nekwervels zes minuten voor het einde zijn rentree op de Vijverberg maakte.

In de spits kreeg aanvankelijk Gerritsen de voorkeur. De van Helmond Sport gekomen aanvaller kreeg al vroeg in de eerste helft enkele kansen, maar miste ze. Gerritsen was echter kort voor de rust toch de gevierde man toen hij de gelijkmaker voor zijn rekening nam.

Sparta had al na acht minuten de leiding genomen door een afstandsschot van Groenendijk. De gelijkmaker van Gerritsen viel op het best denkbare moment en gaf De Graafschap zoveel moraal dat Viscaal de ploeg direct na de rust naar een voorsprong leidde. Hij omspeelde fraai doelman Jansen.

Toch ging er een punt mee naar Rotterdam. Drie minuten na de tweede treffer van De Graafschap maakte Jaliens, op aangeven van Van der Laan, weer gelijk. Gerritsen verdween na ruim zeventig minuten met een gekneusde rib per een brancard van het veld, Nok was zijn vervanger. Kennelijk durfde Korbach het toen nog niet aan Ibrahim echt veel speeltijd te geven. Toen hij de Afrikaan echter toch warm liet lopen, ging De Vijverberg uit zijn dak. In de zes minuten dat hij speelde, kreeg De Graafschap geen nieuwe mogelijkheden. Het mocht zelfs blij zijn dat Olyslager in blessuretijd het gelijke spel redde op een inzet van Renfurm.

Saai duel RKC - NEC

RKC en NEC hebben woensdag in Waalwijk niets achterwege gelaten om het publiek een saaie, slaapverwekkende avond te bezorgen: 0-0. De zorgenkindjes uit de eredivisie verhulden geen moment voor de toeschouwers waarom zij in de onderste helft van de eredivisie huizen. RKC had negentig minuten zogenaamd een overwicht, dwong de Gelderse ploeg in de verdediging en daar had het elftal van trainer Calderwood weinig bezwaar tegen.

De Nijmeegse ploeg voelt zich in een defensieve rol bepaald niet ongelukkig. In afwachten en loeren op de uitbraak zijn ze experts. De thuisclub drong aan, maar slaagde er niet enige kansen van belang te creëren. NEC wél, Schultz schoot in het zijnet, Koning schoot, van dichtbij, tegen het been van doelman van Dijk en Van Eijkeren, van afstand, in de handen van de RKC-keeper.

RKC was aanvallend te zwak NEC te verontrusten. Van Diemen schoot wel een keer toevallig tegen Roorda op, maar op dat moment zong het publiek al hatelijk 'Slaap kindje, slaap'.

In de laatste minuut dacht Cela nog even voor RKC een strafschop te versieren. In een duel met Pothuizen maakte hij een 'Schwalbe'. Scheidsrechter Jol gaf Cela geel en floot met het laatste signaal de ingedommelde toeschouwers wakker.

Meer over