Heerenveen scoort op alle fronten beter, behalve op het veld Bonte stoet

Het meeste mededogen ging gisteravond in de Kuip in Rotterdam uit naar de paar honderd Friezen in vak JJ. Compleet ingesloten door in geel-zwart uitgedoste Limburgers, moesten ze het laatste halfuur van de bekerfinale het spreekkoor aanhoren dat ze zo graag zelf hadden aangeheven: 'Wij gaan Europa in'....

Van onze verslaggever

Wio Joustra

ROTTERDAM

Meer dan twee keer zoveel Friezen als Limburgers kwamen op hemelvaartsdag naar Rotterdam, maar het mocht niet baten. Roda JC toonde zich met een 4-2 zege het sterkst. SC Heerenveen scoorde op alle fronten beter dan Roda JC, behalve daar waar het er uiteindelijk toe deed: op de glibberige grasmat. Het spandoek 'Roda laat zich niet foppen door De Haan' bleek een groter waarheidsgehalte te bevatten dan 'Fryslân boppe, Roda naar de knoppe'.

Waren de Friezen net als in 1993 tegen Ajax de grote verliezers, voetbal was uiteindelijk de grote winnaar. Twee spraakmakende supporterslegioenen zorgden zowel in als buiten de Kuip voor een zinderende en bij tijden carnavaleske sfeer. Bewoners van Rotterdam-Zuid stonden erbij en keken hoe Noord- en Zuid-Nederland promotie voor het voetbal maakten. Ze sloegen de aankomst van de supportersscharen met verwondering en bewondering gade. Want dat het zó ook kan, waren ze eigenlijk alweer vergeten.

De politie te paard was bij deze wedstrijd overbodig. De finale om de Amstel Cup werd een waar feest, waarbij de provincie het voorbeeld gaf aan de grote clubs uit de randstad. Broederlijk vierden Limburgers en Friezen een finale die qua sfeer een vergelijking kon doorstaan met elke FA-Cup Final op Wembley.

'Het ultieme voorbeeld, zo moet voetbal worden beleefd', vond de speaker voorafgaande aan het duel niet ten onrechte. Hadden de supporters overal, zoals in vak BB, kriskras door elkaar gezeten, dan nog had dat aan het festijn niets afgedaan.

Dat het cultureel exhibitionisme opnieuw niet tot de nationale voetbalbeker leidde, was nu voor de Friezen een grotere domper dan vier jaar geleden. Toen velde het grote Ajax het doodvonnis.

Nu was het Roda JC dat van tevoren de iets zwakkere ploeg werd geacht. In de euforie van de afgelopen weken was in Friesland met een echec nauwelijks rekening gehouden.

Per trein, bus, auto en bakfiets zouden ze Nederland veroveren. Maar de bonte stoet Friezen kwam, zag en verloor. Toch konden de Heerenveen-fans het opnieuw opbrengen, ondanks de afgetekende nederlaag, de grandioze voetbalsfeer die gisteren bezit nam van Rotterdam niet te laten bederven.

Uiteindelijk bleek Gods toorn, ook nadat woensdagavond een deel van het Heerenveense winkelcentrum door een felle uitslaande brand in de as werd gelegd, nog niet uitgewoed. Het spandoek: 'It sil heve, Europa sil beve' werd na het laatste fluitsignaal van arbiter Reygwart in allerijl opgerold. Dat met de tekst: 'Roda boppe, foppe stoppe', hing nog in de Kuip toen de meer dan driehonderd bussen alweer op de lange weg terug naar Friesland waren.

Meer over