Hecht collectief blijft overeind tegen Australië

Voor het eerst sinds 2003 heeft het Nederlands hockeyteam in een mondiaal toernooi Australië weer eens in bedwang kunnen houden....

Van onze verslaggever Ronald ten Brink

Gisteren sloten beide landen een pittig duel met 1-1 af. Het was bepaald geen grootmeesterremise en na afloop stelde bondscoach Oltmans terecht vast dat Nederland het dichtst bij winst was geweest.

Vooral in de tweede helft was zijn ploeg het initiatiefrijkst. Ronald en Matthijs Brouwer en Roderick Weusthof kregen goede kansen, maar vonden doelman Stephen Mowlam op hun weg.

In de eerste helft was het lang een kwestie van aftasten, maar Troy Elder brak na een klein halfuur de wedstrijd open. De aanvoerder van Oranje Zwart strafte genadeloos een foutje van Geert-Jan Derikx af: 1-0.

Nog voor de rust kwam Nederland op gelijke hoogte. Taeke Taekema sleepte de tweede strafcorner hard in de rechterbovenhoek.

Was het in de eerste helft opvallend dat Robert van der Horst rechtsachter stond om Jamie Dwyer in bedwang te houden, na de hervatting moest Oltmans zijn team nog drastischer omgooien.

Voorstopper Sander van der Weide was met een verrekte bilspier in de kleedkamer achtergebleven. Daardoor schoof Jeroen Delmee een linie naar achteren en nam Eby Kessing de middenmidden-positie over. De 22-jarige Bloemendaler, die pas zijn zevende interland speelde, kweet zich voortreffelijk van zijn taak. Hij speelde met opvallend veel lef.

‘De winst is dat als er tegenwoordig iemand wegvalt, we dat heel goed kunnen opvangen’, vond aanvoerder Delmee na afloop. ‘We hebben in de afgelopen maanden een hecht collectief opgebouwd.’

Ook Oltmans stelde vast dat er duidelijk progressie is geboekt. ‘We hebben de lijn te pakken waar we naar op zoek waren. We hebben Australië nauwelijks kansen gegeven. Alleen moeten we in de aanval nog iets scherper worden.’

Want ook zaterdag was Taekema de grote man. Met drie rake strafcorners maakte hij het verschil met Argentinië. Het kanon kwam moeizaam op gang, want pas bij zijn vijfde poging sleepte hij de bal voor het eerst in het doel.

‘De kwaliteit van Taeke is dat hij altijd zijn rust bewaart’, sprak Oltmans na afloop zijn bewondering uit. ‘Hij gaat nooit twijfelen en dat is heel belangrijk.’ Na één mislukte poging van Roderick Weusthof, scoorde Taekema vervolgens nog twee uit drie.

Na twee wedstrijden staat hij op vier doelpunten uit twaalf strafcorners. ‘Geen slecht percentage’, vond de schutter ook zelf. ‘Als ik dat gemiddelde kan vasthouden, dan teken ik daarvoor. Waar ik die rust vandaan haal? Ik heb er duizenden en duizenden gepusht in mijn leven. Dan word je niet meer nerveus als het even niet loopt.’

Nederland speelde tegen Argentinië een gecontroleerde eerste helft, maar creëerde te weinig kansen. Toen vervolgens direct na de rust een prachtige combinatie van Teun de Nooijer, Ronald Brouwer en Rob Reckers net mislukte, sloop toch de twijfel weer in de ploeg.

‘Die 2-0 bleef te lang uit’, concludeerde ook Oltmans na afloop. ‘De kunst is dan het geduld te bewaren. Elke tegenstander verdedigt tegen ons en loert op een counter. Daarom moet je vanuit balbezit spelen. Niet die bal meteen naar voren, maar landje veroveren is dan de opdracht.’

Het Nederlandse ongeduld leidde ook tot slordigheden in de defensie. Er werden te veel strafcorners weggegeven en uit de zesde van in totaal zeven scoorde Pedro Ibarra in de 42ste minuut tegen de verhouding in de gelijkmaker.

Argentinië rook aan een stunt en dreef Nederland een klein kwartier tot wanhoop. Gejaagd en onnauwkeurig was de opbouw. Oltmans: ‘In die fase speelden we niet goed en werden de taken slecht uitgevoerd.’

De verlossing kwam ten slotte van sticktovenaar Teun de Nooijer die met een wonderschone backhand uit een onmogelijke hoek Nederland een kwartier voor afloop weer op voorsprong bracht. ‘Een ongelooflijk mooie goal en op een heel belangrijk moment’, realiseerde ook de bondscoach zich.

Daarna kreeg Nederland eindelijk de ruimte waarnaar het zo lang op zoek was geweest en werd Argentinië vakkundig opgerold.

Na twee speelronden hebben Australië en Nederland vier punten. Duitsland en Spanje liepen meer averij op in het openingsweekeinde. Na een onderlinge remise speelden deze concurrenten ook gelijk tegen respectievelijk Pakistan en Argentinië.

‘Dat we nu eerste staan, zegt me niets’, bleef Oltmans nuchter. ‘Volgende week zondag wil ik bovenaan staan.’

Meer over