Hasselbaink meegezogen in smeergeldschandaal Brits voetbal: 'Ik heb niets verkeerds gedaan'

Jimmy Floyd Hasselbaink is meegezogen in het smeergeldschandaal in de Engelse voetbalwereld. Op beelden van de Britse krant The Daily Telegraph is te zien dat de Nederlandse manager van Queens Park Rangers bereid was een Aziatisch bedrijf in ruil voor 55.000 ponden te helpen bij de transfer van spelers, eventueel naar zijn eigen club. Ook acht Premier League-managers, waarvan er twee nu nog actief zijn, zouden betrokken zijn bij het smeergeldschandaal.

De ontslagen bondscoach Sam Allardyce staat de pers te woord voor zijn huis in Bolton Beeld afp
De ontslagen bondscoach Sam Allardyce staat de pers te woord voor zijn huis in BoltonBeeld afp

Na het vertrek van bondscoach Sam Allardyce, die bereid was gebleken om in ruil voor geld transferregels te breken van de Engelse voetbalbond, richt The Daily Telegraph zich in de serie 'Voetbal te koop' op het aannemen van steekpenningen door topmanagers. Volgens die in het geheim gefilmde zaakwaarnemers is het een gangbare praktijk aan het worden. De Italiaan Pino Pagliari noemde de corruptie in Engeland zelfs erger dan in eigen land; geen geringe prestatie.

Een agent met de toepasselijke naam Dax Price zei dat 'corruptie in het Engelse voetbal je aanstaart'. Zijn collega Scott McCarvey, een oud-speler van Manchester United, ratelde een lijstje namen van managers af die geld onder de tafel accepteren. The Daily Telegraph, dat tien maanden heeft gewerkt aan het onderzoek, heeft de weergaven van de interviews doorgespeeld aan de autoriteiten en later deze week zal het enkele namen openbaar maken, compleet met videobeelden.

Match of the Day-presentator Gary Lineker heeft de politie opgeroepen om de corrupte te onderzoeken, maar die kans is niet groot. Bondsvoorzitter Clarke heeft al gezegd dat hij de politie niet wil opzadelen met extra werk. 'De politie is echt, echt, echt heel druk en de prioriteit is ons in leven houden tegen mensen die ons willen doden,' zei de bestuurder. De zaak kan interessant zijn voor de fiscus omdat sommige managers het geld naar Zwitserse rekeningen sluisden.

Reactie Hasselbaink

'Ik ben benaderd door de heer McGarvey en mevrouw Newell van The Telegraph die deden alsof ze spelersmakelaars waren. Ze boden me een vergoeding om een toespraak te houden in Singapore. Ik zie niets verkeerds in het worden betaald om een toespraak te houden. Ik heb geen ruil beloofd. Ik heb QPR ook niet gevraagd om een van de spelers die werden genoemd te kopen. Ik heb ook niet aangeraden een speler te kopen voor mijn persoonlijke gewin. Ik ontken iedere beschuldiging van wangedrag van mijn kant.'

Wat de FA wel kan doen, is betrokkenen hard straffen die zich hebben misdragen. Dat ondervond Allardyce, die in totaal 67 dagen bondscoach is geweest. Voor zijn woning in Bolton stond hij woensdag de pers te woord. Big Sam gaf toe oenig te hebben gehandeld en zei dat hij een oude vriend een plezier had willen doen, een van zijn adviseurs. 'Entrapment heeft gewonnen,' zei hij, refererend aan een gangsterfilm met Sean Connery.

Terwijl de ontslagen Engeland-manager met vakantie gaat naar zijn villa te Benidorm - in zijn memoires omschreven als zijn beste investering - onderzoekt Cardiff City de gang van zaken bij de verhuur van Ravel Morrison, twee jaar geleden, aan Allardyce's West Ham United. Dat zou gepaard zijn gegaan met illegale geldstromen. Ook bij deze transfer was Pagliari betrokken, ondanks het feit dat hij wegens fraude niet in de voetballerij mag werken.

Meer over