Update

Hassan door naar halve finales 800 meter

Atlete Sifan Hassan heeft zich woensdagochtend geplaatst voor de halve finales van de 800 meter bij de wereldkampioenschappen atletiek in Peking. De Nederlandse winnares van het brons op de 1500 meter eindigde als derde in haar serie in een tijd van 1.59,74. Die klassering was goed voor directe kwalificatie voor de halve finales op donderdag.

Hassan (links) na de 800 meter Beeld afp
Hassan (links) na de 800 meterBeeld afp

Hassan twijfelde lang of ze na de 1500 ook zou uitkomen op de 800 meter. Tussen de finale van het nummer waarop ze brons veroverde en de serie van de 800 meter zat iets meer dan een halve dag. Kennelijk voelde de Arnhemse zich voldoende hersteld. Ze liep attent mee in het kielzog van regerend wereldkampioene Eunice Sum uit Kenia, die de heat won in 1.59,67.

Dennis Licht strandde in de series van de 5000 meter. De hardloper uit Beekbergen streed voor wat hij waard was, maar kwam ruim te kort voor een plek in de finale. Zijn twaalfde plaats in de heat in 13.57,61 was niet toereikend. De Britse topfavoriet Mo Farah, in Peking al wereldkampioen op de 10.000 meter en titelverdediger op de 5000, ging eenvoudig door naar de finale op zaterdag. Hij liep in 13.19,44 de tweede tijd van alle deelnemers.

,,Ik was ontspannen, de focus was goed en ik kon aanvankelijk makkelijk in het spoor mee", zei Licht. ,,Mijn voorbereiding in Japan was ideaal. Het was daar zo heet, dat het hier wel meevalt. Maar in de laatste kilometer verlies ik het nog. Ik mis dan het vermogen om echt te kicken. Ik heb het gevoel dat het er wel inzit. Als mijn basissnelheid omhoog gaat, kom ik in de finale in Rio. En ik ben te ambitieus om genoegen te nemen met minder.''

De Britse topfavoriet Mo Farah, in Peking al wereldkampioen op de 10.000 meter en titelverdediger op de 5000, ging eenvoudig door naar de finale op zaterdag. Hij liep in 13.19,44 de tweede tijd van alle deelnemers.

Dennis Licht na zijn nederlaag Beeld epa
Dennis Licht na zijn nederlaagBeeld epa
Meer over