Hassan derde na week vol emoties

Sifan Hassan in actie op het NK vorige maand in het Olympisch stadion in Amsterdam Beeld anp
Sifan Hassan in actie op het NK vorige maand in het Olympisch stadion in AmsterdamBeeld anp

De reprise van het EK-duel tussen Sifan Hassan en Abeba Aregawi was bij de Diamond League van Stockholm, gisteravond, tot hoofdact uitgeroepen. Maar als de Zweden hadden gerekend op een Nederlandse of Zweedse winnares van de 1.500 meter dan kwamen ze bedrogen uit. De Amerikaanse Jennifer Simpson ging er met de winst vandoor, in 4.00,38.

Na twee Diamond League-zeges op rij moest Hassan in 4.01,62 genoegen nemen met de derde plaats, terwijl regerend wereldkampioene Aregawi slechts als tiende eindigde.

De 21-jarige Nederlandse vertrok na het behalen van haar Europese titel op de 1.500 meter, en zilver op de 5.000 meter, meteen naar Zweden. Daar probeerde ze te herstellen van haar drie races en de emoties die ze onderging tijdens het toernooi.

Volgens haar coach Honoré Hoedt baalde ze nog drie dagen flink van de tweede plaats, maar daarna concludeerde ze dat ze veel had geleerd van de EK. 'Ik heb liever dat het hier zo gaat, dan volgend jaar tijdens de WK', zei ze volgens Hoedt.

Hassan moest vooral wennen aan de korte tijd die bij de EK zat tussen de 1.500 meter en de 5.000 meter. De euforie van de overwinning, op vrijdagavond, was nog niet verwerkt toen ze op zaterdagmiddag moest vechten voor een tweede gouden medaille. Fysiek was dat volgens Hoedt geen probleem, maar mentaal werd ze op de proef gesteld.

Ook de terugkeer in de Diamond League, kort na het titeltoernooi in Zürich, is nieuw voor haar. Dit is haar eerste volledige seizoen als topatlete. Maar de wedstrijdcyclus is van belang. Er is een wezenlijk verschil met de EK: er valt geld te verdienen.

Gatlin in Amsterdam

De snelste sprinter van het jaar is vanavond in Amsterdam te bewonderen. Of te verguizen. Justin Gatlin, de Amerikaanse bad guy van de sprint, is bij lang niet alle Diamond Leagues welkom vanwege zijn dopingverleden. Hij is veroordeeld tot kleinere wedstrijden, zoals de Flame Games. Zo wilde Zürich volgende week geen duel tussen Usain Bolt en hem, mogelijk uit vrees dat de Amerikaan de superster zou verslaan. Gatlin (32) is dit jaar ongeslagen op de 100 en 200 meter. Hij verbeterde zijn persoonlijke records tot 9,76 en 19,68. De olympisch kampioen van 2004 is nu op beide afstanden sneller dan voor zijn vierjarige schorsing.

Hassan toont haar medailles bij terugkomst van de Europese kampioenschappen Beeld anp
Hassan toont haar medailles bij terugkomst van de Europese kampioenschappenBeeld anp

Prijzengeld

De gouden en zilveren medaille van de EK leverden de geboren Ethiopische, die vorig jaar een Nederlands paspoort kreeg, geen prijzengeld op. Anders dan de WK, waar de winnaar van een titel 60.000 krijgt, moet een Europees kampioen zien te leven van de eer. De Europese bond is te arm om premies op topprestaties te kunnen zetten. Datzelfde geldt voor de Atletiekunie. Tot 2011 konden de Nederlandse medaillewinnaars een bonus van enkele duizenden euro's tegemoet zien. Maar die prijzen zijn afgeschaft, vooral wegens de krappe begroting voor de topsport.

Hassan is aangewezen op de Diamond League om haar talent te gelde te maken. Dit seizoen verdient ze behoorlijk. In Parijs en Glasgow won ze, wat haar voor elke zege 10.000 dollar opleverde. Haar derde plaats in Shanghai werd beloond met 4.000 dollar en de vijfde in Eugene met 2.500 dollar.

Met Stockholm achter de rug heeft ze nog één wedstrijd over 1.500 wedstrijden te gaan, de Diamond League-finale van volgende week in Zurich. Daar staat meer op het spel dan de gebruikelijke 10 duizend dollar. Ze maakt kans op de jackpot. Die bedraagt 40 duizend dollar.

Hassan staat in het klassement tweede achter Aregawi. Ze heeft tien punten, de Zweedse twaalf. Simpson staat derde met negen punten. In Zürich staan tweemaal zo veel punten op het spel als bij de andere wedstrijden: acht voor de winnaar, vier voor de nummer twee, een twee voor de derde plaats.

Ondanks haar zware seizoen lijkt de 21-jarige Nederlandse in staat de hoofdprijs te bemachtigen, als eerste Nederlandse atleet in de vijfjarige historie van de wedstrijdcyclus die in 2010 werd gelanceerd.

Ze heeft mogelijk concurrentie van Ignisious Gaisah. De Nederlandse verspringer met Ghanese wortels eindigde in Stockholm als tweede bij het verspringen, met een sprong van 8.04 meter. In het klassement van de Diamond League staat hij gedeeld tweede, met vijf punten. De Amerikaanse koploper Jeff Henderson heeft acht punten.

Meer over