Harry Kane laat Lionel Messi en Cristiano Ronaldo achter zich en wordt topscorer van het jaar

Na zeven jaar is de hegemonie van Lionel Messi en Christian Ronaldo doorbroken. Op Tweede Kerstdag werd de Engelsman Harry Kane met zijn achtste hattrick van dit kalenderjaar de topscorer van de vijf voornaamste Europese competities. En passant brak de 24-jarige spits van Tottenham Hotspur met zijn 39 competitiedoelpunten het Premier League-record van Alan Shearer. Met liefst zes doelpunten in het kerstweekeinde beleefde het Engelse voetbal zo kopte The Sun, 'a Harry Christmas'.

Patrick van IJzendoorn
Harry Kane, topscorer van het jaar Beeld afp
Harry Kane, topscorer van het jaarBeeld afp

Heel mooi zijn de doelpunten van deze lange aanvalsleider niet. Het is geen Ronaldo of Coutinho, laat staan een Messi. Kane's talent is dat hij het spel perfect leest en altijd op de juiste plek staat, om kansen vervolgens koelbloedig af te ronden..Daar komt bij dat hij voorop in de strijd pleegt te gaan. Tegen Southampton, dinsdag, rende hij bij de aftrap meteen als een wilde op de tegenstander af om de bal te veroveren, net zoals hij eerder dit jaar onvermoeibaar werkte terwijl zijn ploeg reeds met 4-1 voorstond tegen Liverpool.

Meer dan elders wordt deze werklust in Engeland gewaardeerd. Maar het zijn de doelpunten die hem onsterfelijk maken. Voor de 56 doelpunten in alle competities had hij slechts 52 wedstrijden nodig. Ter vergelijking: Messi scoorde zijn 54 goals in 64 wedstrijden. Dat Kane in de sterkste competitie van Europa speelt, maakt de prestatie nog knapper. Opvallend is dat hij dertig van zijn doelpunten in uitwedstrijden scoorde, een teken dat hij vooral in de counter levensgevaarlijk is. In het kwartier na rust is Kane het gevaarlijkst.

De Spurs-fans vinden het prachtig, temeer omdat de 1.88 meter lange spits een plaatselijke held is. 'Harry Kane is one of our own,' zingen ze trots. Harry Edward Kane groeide op in het Noord-Londense Walthamshow, in een half-Ierse familie van Spurs-fans. Teddy Sheringham was zijn grote held en hij ging naar dezelfde school als David Beckham. Tot zijn teleurstelling werd de acht jaar oude Harry afgetest door Spurs, waarna hij naar de jeugd van rivaal Arsenal ging, maar ook daar werd hij na een seizoen te licht - en langzaam - bevonden.

Hij keerde terug naar Spurs waar hij de rest van zijn pubertijd zou doorbrengen, eerst als middenvelder en later als aanvaller. Als een supertalent werd hij niet gezien, maar wel als een voetballer die zichzelf voortdurend wilde verbeteren. In oktober 2009 zat hij voor het eerst op de bank, voor een bekerwedstrijd tegen Everton. Zijn eerste Spurs-goal scoorde hij twee jaar later, uit tegen het Ierse Shamrock Rovers. In de tussentijd was hij uitgeleend aan Leyton Orient, Later zou hij ook op huurbasis spelen bij Millwall, Norwich en Leicester City.

In 2013 streek hij voorgoed op het vertrouwde nest neer en sindsdien heeft hij 122 doelpunten gescoord, bediend door Dele Alli, Christian Eriksen en Son Heung-Min. Gevraagd naar Kane's kracht zei zijn oude coach Clive Allen 'Harry houdt van voetbal, houdt van spelen en houdt van scoren', een passie die hij niet bij iedere moderne speler ziet. Hij is nu Engelands hoop op het wereldkampioenschap, maar een cynicus merkte op dat er een manier bestaat om Kane van scoren te weerhouden: hem het Engeland-shirt te laten aantrekken.

Meer over