Harde kern Lazio moet twee duels missen na racistische uitingen

De tuchtcommissie van de Italiaanse voetbalbond heeft Lazio snel gestraft voor de racistische uitingen onder de aanhang tijdens de thuiswedstrijd woensdagavond tegen koploper Napoli (0-2). Nog geen dag na het duel deed het tuchtcollege uitspraak: bij de eerstvolgende twee thuisduels van Lazio dient het tribunevak van de harde supporterskern gesloten te blijven. Ook moet de Riomeinse club een boete van 50.000 euro betalen. 

Redactie
Kalidou Koulibaly Beeld afp
Kalidou KoulibalyBeeld afp

De supporters van Lazio lieten zich woensdagavond weer eens van hun slechtste kant laten zien. De Senegalese verdediger Kalidou Koulibaly van Napoli werd bij elk balcontact racistisch bejegend. Scheidsrechter Massimiliano Irrati besloot in de tweede helft, na de zoveelste keer dat Koulibaly te maken kreeg met racistische spreekkoren en oerwoudgeluiden, om de wedstrijd enkele minuten stil te leggen.

Koulibaly liet zich niet van de wijs brengen en schonk na de wedstrijd zijn shirt aan een jongetje in het publiek. Na afloop bedankte 24-jarige voetballer op Instagram iedereen voor 'alle boodschappen van solidariteit'. Hij was vooral dankbaar voor scheidsrechter Irrati, die hij prees 'voor zijn moed' om de wedstrijd in het Stadio Olimpico tijdelijk stil te leggen.

Trainer Stefano Pioli van Lazio had een andere mening. 'Ik zou de wedstrijd niet hebben stilgelegd. De spreekkoren zijn niet te rechtvaardigen, maar hierdoor geven we wel aandacht aan een kleine groep onruststokers. Het was zeker niet het hele stadion. Volgens mij zijn de fans van Lazio geen racisten.'

Spreekkoren en swastika's

Toch wordt SS Lazio al jaren in één adem genoemd met racisme en fascisme. Dat komt overigens niet door de letters 'SS' - want die staan voor Societa Sportiva. Het is vooral de harde kern van Lazio, de Irriducibili (Onoverwinnelijkken), dat zich al jaren tijdens wedstrijden misdragen met discriminerende spreekkoren, het uitschelden van zwarte voetballers en het zingen van fascistische liederen waarin de vroegere Italiaanse dictator Benito Mussolini wordt verheerlijkt.

Ook hebben de fanatiekste Lazio-fans op de tribunes van de Curva Nord spandoeken bij zich met daarop afbeeldingen van swastika's en racistische teksten. Zo ontrolden de Irriducibili van Lazio tijdens de Romeisne derby tegen aartsvijand AS Roma in 1998 een vijftig meter lang spandoek waarop in enorme letters stond: 'Auschwitz is jullie land. De ovens jullie huizen.'

De Italiaanse voetbalbond en de Europese voetbalbond UEFA hebben Lazio herhaaldelijk gestraft voor de racistische uitingen van de eigen supporters. Boetes, stadionsluitingen, wedstrijden zonder publiek: het weerhoudt de Lazio-supporters er niet van zich van hun slechte kant te laten zien. Maar ook voetballers bij Lazio deden negatief van zich spreken. Beroemdst is het voorbeeld van clubicoon Paolo Di Canio, tegenwoordig commentator bij Fox Sports Italia, die regelmatig in opspraak kwam omdat hij als voetballer van Lazio de hitlergroet bracht naar de harde kern.

Rugnummer 88

Voor sommige zwarte topvoetballers was het racisme bij Lazio in het verleden zelfs aanleiding om een overstap naar de tweede club van Rome te laten schieten. Zo maakte in 2001 de Franse international Thuram bekend af te ziejn van een lucratieve transfer naar Lazio vanwege het racisme in het Stadio Olimpico.

Dat betekent echter niet dat er bij Lazio nooit gekleurde voetballers in de ploeg hebben gespeeld. Zo voetbalde oud-Ajacied Aron Winter in de jaren negentig vier seizoenen lang bij Lazio. Al werd hij daar regelmatig geconfronteerd met spandoeken van de eigen aanhang met daarop teksten als 'Winter Raus.'

Momenteel speelt onder meer oud-Ajacied Ricardo Kishna bij Lazio. Veel last van de supporters heeft hij vooralsnog niet. Wellicht komt het door zijn rugnummer 88. In ultrarechtse kringen een geliefd getal, omdat het staat voor 'HH, Heil Hitler'. Kishna zei daar eerder over in een interview in Metro. 'In eerste instantie vroeg ik om nummer 8, maar die was al bezet. Lazio kwam toen met de suggestie 88. En dat vind ik ook een mooi nummer. In Den Haag heb ik een vriendengroep met jongens uit Kaapverdië. In die cultuur staat 88 voor 'alles of niets'. In hun ogen is het een soort geluksnummer. Die andere betekenis wist ik niet, anders had ik wel anders gehandeld.'

Meer over