Hard tegen hard, boven en onder water

Tijdens en na de zege van de Nederlandse waterpolodames op Italië in de halve finale van het WK woensdagavond werd druk gespeculeerd over de rol van de arbitrage. De scheidsrechters zouden halverwege de wedstrijd meer in het voordeel van Italië zijn gaan fluiten. Waterpoloarbiters kunnen in elk geval gemakkelijk zeggen iets te hebben gemist, omdat veel onder het wateroppervlak wordt uitgevochten. Een aantal overtredingen en smerige trucs op een rij.

Catharina van der Sloot scoort in de strafworpenreeks in de halve finale tegen de Italianen Beeld anp
Catharina van der Sloot scoort in de strafworpenreeks in de halve finale tegen de ItalianenBeeld anp

1. Ballengrijpen (bij mannen)

Bij de meeste mannen zullen de rillingen over het lijf lopen bij de nummer 1 in deze lijst: het ballengrijpen. In het mannenwaterpolo een truc om de tegenstander voor korte tijd uit te schakelen. Soms wordt het zaakje stevig vastgegrepen en zelfs allesbehalve voorzichtig omgedraaid. Waar bij verschillende vechtsporten en een sport als honkbal vaak een toque wordt gebruikt ter bescherming, moet de waterpolosport daar niets van weten.

De tekst loopt door onder de video

Zinderende zege

De Nederlandse waterpolodames zetten hun sport woensdagavond opnieuw op de kaart door de finale van het WK in Kazan te halen na een zinderende zege op het fysiek sterke Italië. Oranje overklaste de Italiaanse vrouwen in de eerste twee parten en leidde halverwege met 5-1. Het werd nog gelijk, maar de strafworpenreeks werd gewonnen door Nederland. Lees hier het wedstrijdverslag.

2. Kruisknietjes (bij mannen en vrouwen)

Knietjes zijn een handige manier om buiten het zicht van de scheidsrechter een fysiek duel te winnen en snel weg te zwemmen of de bal te ontvangen. Het effectiefst is een knietje gemikt in het kruis. Bij mannen werkt dit goed, maar de methode is ook vrouwen niet vreemd. Een knie of stomp in de buik is trouwens ook een optie, zo lekker zwemt dat niet.

3. Vingers verdraaien (bij mannen en vrouwen)

Op nummer drie opnieuw een pijnlijke: het verdraaien van vingers. Niet zelden houden tegenstanders elkaars hand vast. Dit doen ze niet uit liefde: doel is om een vinger uit de kom te krijgen door er maar hard genoeg aan te draaien en trekken.

De tekst loopt door onder de video

4. Badpaktrekken (bij vrouwen)

Bij vrouwen is het omhoogtrekken van het badpak populair, soms tot het stukgaat. Meestal trekken de dames elkaars badkleding omhoog tussen de benen. Omlaag kan trouwens ook: alles om die vervelende tegenstander even te laten snakken naar adem.

De tekst loopt door onder de video

'Gewone' overtredingen

Een aantal overtredingen is 'volgens het boekje', en doorgaans moeilijk over het hoofd te zien door een scheidsrechter. Zo mag iemand niet onder water worden geduwd of getrokken wanneer die speler de bal niet vast heeft. Om vrije worpen uit te lokken, proberen waterpoloërs dus goed te timen en de bal precies los te laten op het moment dat ze worden belaagd.

Een andere makkelijk te spotten fout is het onderdrukken of naar achteren trekken van een speler met scoringskans. Binnen vijf meter van het doel levert dit een strafworp op. Verder is 'afhouden', het letterlijk op armlengte houden van je tegenstander door een uitgestrekte arm tegen diens lichaam, niet toegestaan.

Vivian Sevenich maakt zich op voor een schot tijdens de halve finale van woensdag Beeld afp
Vivian Sevenich maakt zich op voor een schot tijdens de halve finale van woensdagBeeld afp

Wel of niet zichtbaar?

Het probleem voor de scheidsrechters is bij deze smerige trucs dat ze vaak pas voor de tweede overtreding fluiten. Die wordt uit frustratie of boosheid over het net geïncasseerde knietje begaan. Ook als de bal niet in de buurt is, wordt veel over het hoofd gezien. Met tumult op de tribunes en discussies aan analistentafels tot gevolg.

Zo ook gisteren. Mogelijk kreeg Italië woensdag een steuntje in de rug van de scheidsrechters, werd tussen het derde en vierde kwart aan de NOS-tafel gesuggereerd. Robin van Galen, die als bondscoach van de damesploeg goud won op de Olympische Spelen van 2008, wees daarop. Tegen de NOS zegt hij: 'Het lijkt erop dat scheidsrechters erbij gebaat zijn dat het spannend wordt.' Wanneer een wedstrijd spannender is, het aantal doelpunten dichterbij elkaar ligt, levert dat meestal een hogere beoordeling op, waardoor de kans op het fluiten van een finalewedstrijd groter wordt. Ook Volkskrant-verslaggever John Volkers schreef over de discutabele rol van de arbiters. Hij gaat zelfs verder: 'De scheidsrechterscommissie van wereldbond FINA wordt voorgezeten door een Italiaan en dat heeft zo zijn consequenties.'

Of de arbitrage gisteren bewust in het voordeel van de Italianen floot, weten alleen de scheidsrechters zelf. Laten we in elk geval hopen dat ze tijdens de finale niet in het nadeel van Oranje fluiten. Die wordt vrijdag om 21.00 uur Nederlandse tijd gespeeld. Ongeveer een uur later zullen we weten of de dames van Oranje wereldkampioen zijn ten koste van de Verenigde Staten.

undefined

Grote sport

In Nederland is waterpolo niet de grootste sport, maar in veel Zuid- en Oost-Europese landen is het net zo populair als voetbal bij ons. Veel Nederlandse toppers kiezen niet voor niets voor een carrière in Spanje, Italië, Hongarije of Griekenland. Eind jaren tachtig, begin jaren negentig werd de Champions League van het dameswaterpolo, de LEN Champions Cup, driemaal gewonnen door GZC Donk uit Gouda. Sinds 1999 hebben alleen Italiaanse, Spaanse en Griekse clubs de titel veroverd. De laatste winnaar was het Griekse Olympiakos.

Meer over bondscoach Havenga

Lees in dit profiel (+) meer over de bondscoach van de Nederlandse dames, Arno Havenga.

Meer over