Handbalsters Swift beginnen desastreus

Swift Roermond struikelde in zijn eerste duel in de Champions League over het Spaanse Valencia. De nederlaag van 23-18 tekende zich pas af in de tweede helft af, maar nam toen direct desastreuze vormen aan....

Van onze handbalmedewerker

Han Busio

ROERMOND

Valencia was vooraf betiteld als het zwakke eendje uit groep 2 van de Champions League. Swift nam door de catastrofe van gistermiddag die rol over, hoewel de eerste helft ondanks een gebrekkige inzet, onvoldoende zelfvertrouwen en te weinig schotkracht nog voor de thuisploeg was.

Het beste moment om door te drukken deed zich halverwege die eerste fase voor, toen Swift met een numerieke minderheid van twee personen wist te scoren. Vanaf 12-8 ging het evenwel zichtbaar fout. De Nederlands kampioen, boordevol Oost-Europese betaalde krachten, hapte overduidelijk naar adem, maar coach Dekeling verzuimde een van zijn moegestreden speelster te wisselen.

Dekeling reageerde trouwens nergens op en bleef het duel als een neutrale toeschouwer gadeslaan. Valencia profiteerde en zocht de kleedkamers op bij 12-10.

In de tweede helft werd duidelijk dat het Swift aan conditie, structuur en beleid ontbrak. De schaarse doelpunten kwamen, net als in de eerste helft (Szilagy) voort uit individuele grillen. Zo liet de frêle hoekspeelster Pusic, die toch bepaald geen beste avond had, met een sprongschot van vóór het middenblok zien dat de teruggetrokken 6-0 dekking van Valencia toch echt wel mogelijkheden bood.

De eerste tactische ingreep van Dekeling viel bij de reeds dramatische tussenstand 15-20 te noteren. Morskova werd voorzien van een persoonlijke dekking. Vooraf had Dekeling nog aangekondigd geen speciale plannen te hebben om het Russische kanon af te stoppen gezien het feit dat Morskova immuun zou zijn voor welke afweer dan ook.

De stevige en lomp ogende schutter, die samen met landgenote Bogdanova temidden van uitsluitend Spaanse vrouwen speelt, beleefde een gedenkwaardige handbalavond. Desondans verried haar blik geen enkele emotie, ook niet toen zij haar twaalfde persoonlijke treffer had laten aantekenen.

Morskova is niet bij Valencia gaan handballen om blij te zijn, maar vooral om haar brood te verdienen en dat brood is in gevaar. De nieuwe conservatieve regering van Spanje heeft de hoge bijdragen aan vertegenwoordigende teams volledig stopgezet en daarom moet Valencia iedere peseta omdraaien.

Manager Latham spuide haar gram: 'Tijdens onze competitie moeten we vier maal vliegen naar de Canarische Eilanden. Dat kost handenvol geld en dat geld is nauwelijks voorhanden. Verder zijn wij aan scheidsrechters duizend dollar per wedstrijd kwijt. Zie dan maar eens het hoofd boven water te houen. Op de twee toegestane buitenlanders na spelen wij alleen met bijverdienende amateurs.

'We zijn nu in Nederland met een delegatie van twaalf personen inclusief tien speelsters. De mogelijkheid om een verzorger mee te nemen hebben wij niet gehad.'

Het jaarlijks budget van Valencia, omgerekend 380 duizend gulden, is vergelijkbaar met de begroting van Swift, maar vooralsnog handbalt Valencia productiever. Op de vraag waarom Dekeling zich de gehele wedstrijd zo afwachtend had opgesteld antwoordde de opvolger van Kecskemethy: 'U heeft kennelijk een andere wedstrijd gezien.'

De Spaanse trainster Mayo had wel een verklaring voor het apatische gedrag van haar collega: 'Ik denk dat hij dacht dat deze wedstrijd wel gewonnen zou worden. In september hebben wij nog tegen Swift gespeeld en eerlijk gezegd vond ik de ploeg toen sterker.'

De Nederlandse kampioen toonde verbijsterend veel onvermogen. Ook de andere Nederlandse vertegenwoordigende teams gaven voer aan de geruchtmakende visie van bondscoach Bert Bouwer. Deze beweerde onlangs, dat internationals bij de clubteams niet veel meer te leren hebben en daarom beter uit de competitie kunnen worden gehaald.

E & O (Europa Cup 2 vrouwen) verloor in het Duitse Giessen met 31-20 van Lützellinden, de Volewijckers uit Amsterdam (EHF Cup vrouwen) kwam in eigen hal niet verder dan 24-24 tegen Galati uit Roemenië en Sittardia (City Cup mannen) verloor in Portugal met 21-14 van Benfica.

Lützellinden, financieel in staat Europa af te schuimen op zoek naar talent, stond tegen E & O bij rust al met 18-11 voor. E & O bood in de eerste helft goed weerstand, vooral dank zij technisch kunnen. Na twintig minuten kwamen de Drentsen zelfs even terug tot drie treffers verschil (9-12). Die hoopgevende marge hield de ploeg echter niet lang vast.

Bij Lützellinden waren Luca (7), Servier (6), Dizdarevic (5) en Fiedel (5) succesvol. Kregmeier (6) en Assink (5) waren aan Nederlandse zijde het trefzekerst.

De Volewijckers stond tegen Galati bij rust nog met een doelpunt verschil achter: 11-12. Topscoorsters bij de Amsterdamse ploeg waren Nancy Breugen en Natasha Burgers met zes doelpunten. De return is zaterdag in Roemenië.

Bij de mannen van Sittardia ging voor rust tegen Benfica aanvallend te veel mis voor een marge die hoop geeft voor de return, volgende week zondag. In de tweede helft speelde de Nederlandse vertegenwoordiger aanmerkelijk stabieler. Het verschil groeide dan ook niet. Nusse (6) en Konsten (3) waren het trefzekerst.

Meer over