Handbalsters staan buitenspel in Europacup

Het Nederlands Handbal Verbond (NHV) heeft bij de Europese federatie (EHF) protest aangetekend tegen de uitsluiting van SV Nieuwegein voor het Europacuptoernooi....

De schorsing voor twee jaar is een gevolg van de problemen die vorig jaar ontstonden rond dezelfde speelsters die toen onder de naam Van Riet/Nieuwegein deelnamen aan het toernooi om de City Cup.

Van Riet/Nieuwegein bereikte daarin de eindstrijd. De duels tegen Zork Napredak Krusevac (uit en thuis) konden echter niet gespeeld worden vanwege de Nederlandse sportboycot van Joegoslavië.

In eerste instantie werd nog geprobeerd de finale op neutraal terrein te laten plaatsvinden. Toen dat niet lukte werd Van Riet/Nieuwegein reglementair tot verliezer verklaard. Bovendien werd de club voor twee seizoenen uitgesloten van deelname aan door de EHF georganiseerde clubtoernooien.

De internationals dachten dit seizoen toch in Europees verband te kunnen uitkomen door over te stappen naar de in juni opgerichte sportvereniging Nieuwegein. Het NHV schreef de nieuweling in op de plaats van Swift Roermond, dat niet aan de financiële garanties van het NHV kon voldoen. De EHF gaat met die constructie niet akkoord.

De straf komt juist op het moment dat de Nederlandse sportboycot van Joegoslavië is opgeheven. De Algemene Raad van de Europese Unie heeft gisteren namelijk het ontmoedigingsbeleid inzake de banden met de Balkanstaat ingetrokken. Staatssecretaris Vliegenthart van Sport meldde dat gisteren aan de Tweede Kamer.

Van de sancties wegens de oorlog op de Balkan werd niet alleen Van Riet/Nieuwegein het slachtoffer. Zo werd in april Joegoslavië ook uitgesloten van het WK ijshockey voor C-landen, dat in Eindhoven werd georganiseerd.

Meer over