Handbalsters op EK te sterk voor Hongarije

LILLEHAMMER - De Nederlandse handbalsters zijn bij het Europees kampioenschap nog in de race voor een plaats in de halve finale. Het team van bondscoach Henk Groener versloeg dinsdag Hongarije met 27-19. Bij rust leidde Oranje met 15-10.

De Nederlandse speelsters juichen na de overwinning op Hongarije. Beeld null
De Nederlandse speelsters juichen na de overwinning op Hongarije.

Nederland komt door de zege op vier punten in het hoofdtoernooi. Noorwegen is woensdag de laatste tegenstander. Laura van der Heijden en Maura Visser waren dinsdag met zes doelpunten gedeeld topscorer bij Oranje, dat zich herstelde van het verlies tegen Frankrijk van zondag. Nederland kreeg genoeg kansen om die wedstrijd te winnen, maar ging met 21-23 onderuit.

Initiatief
Tegen Hongarije lag het initiatief vanaf het begin bij Oranje. Na zes minuten spelen stond het al 5-1, mede door twee doelpunten van Debbie Bont. Nederland hield daarna altijd een voorsprong van minimaal twee punten. Hongarije bleef bij tot 10-8. Bij rust was het verschil alweer ruimer: 15-10.

In de tweede helft kwam de ploeg van Groener geen moment serieus in de problemen. Naast Van der Heijden en Visser was ook Bont met vier treffers op dreef. Nycke Groot scoorde driemaal. Doelvrouwe Marieke van der Wal werd uitgeroepen tot beste speelster aan de kant van Oranje.

Vier punten
Nederland en Hongarije hebben allebei vier punten, net als Noorwegen. Noorwegen speelt later tegen Oekraïne. Koploper Zweden, dat op zes punten staat, treft Frankrijk. De nummers een en twee gaan naar de halve finale.

Meer over