Handbalsters niet op volle sterkte naar EK in Zweden

De nationale handbalploeg gaat met een licht gemankeerde bezetting naar het EK van Zweden dat zondag begint. Voor de linkerhoek is slechts één echte specialist beschikbaar, de rechtshandige Michelle Goos. De tweede vrouw voor die positie is een gelegenheidsbuitenspeler, Lynn Knippenborg. De 24-jarige handbalster van het Duitse Buxtehuder SV speelde haar 65 eerdere interlands als middenopbouwer, een positie in de tweede lijn.

Bondscoach Helle Thomsen (rechts) spoort haar speelsters aan tijdens een training. Beeld null
Bondscoach Helle Thomsen (rechts) spoort haar speelsters aan tijdens een training.

Bondscoach Helle Thomsen, de opvolgster van de dit najaar vertrokken Henk Groener, zegt dat voor Knippenborg is gekozen in overleg met haar team. De Deense trainster noemde het een 'teambeslissing'. Ze zegt, nu ze nog niet zo bekend is met haar team, veel na overleg te doen. Nycke Groot en Yvette Broch staan bekend als leidende figuren.

Het ging bij de aanstelling van Knippenborg, normaliter de zeventiende vrouw in een selectie van zestien, om de vervanging van de geblesseerde Martine Smeets. Zij is al sinds jaar en dag met Goos de vaste keuze voor de linkerhoek. Die plaats wordt bezet door hoogspringende vrouwen die met de rechterhand de bal in (meestal) de verste hoek weten te plaatsen. De hoekspelers zijn ook de vooruitgeschoven posten bij het uitbraakhandbal, de fast-break.

Smeets is een blessuregevoelige handbalster. Op de Olympische Spelen van Rio kampte ze al met een gevoelige knie die na terugkeer bij haar club, de Duitse koploper Bietigheim, nauwelijks rust kreeg. Bondscoach Thomsen stuurde Smeets op de eerste dag van het trainingskamp terug naar haar club. 'Martine moet weer fit worden', zei Thomsen. 'Het WK van 2018 in Duitsland moet haar doel worden', sprak René Cloo, de manager van Smeets, later.

Smeets viel vorig jaar, bij het WK in Denemarken, in de derde wedstrijd uit met een hamstringblessure en kwam na een razendsnel herstel in de finale terug in de selectie. Haar rol werd waargenomen door Sanne Hoekstra, de linkerhoekspeelster van het Duitse Bensheim. Die was de laatste dagen in het trainingskamp van de nationale ploeg op Papendal, maar werd niet opgenomen in de definitieve selectie die donderdag naar Zweden reist. Daar speelt Nederland zondagavond de eerste wedstrijd van het toernooi, tegen Duitsland. Daarna volgen Polen en Frankrijk.

Op de Olympische Spelen van Rio kampte Martine Smeets al met een gevoelige knie die na terugkeer bij haar club, de Duitse koploper Bietigheim, nauwelijks rust kreeg. Beeld null
Op de Olympische Spelen van Rio kampte Martine Smeets al met een gevoelige knie die na terugkeer bij haar club, de Duitse koploper Bietigheim, nauwelijks rust kreeg.

Sfeermaker

De keuze voor Knippenborg is er een van de groep die graag teruggrijpt naar de glorieuze dagen van december 2015, toen het WK van Denemarken, met een finaleplaats voor Nederland, als in een roes werd beleefd. Debbie Bont, voor Rio gepasseerd, is terug. Knippenborg is een sfeermaker en ze is snel. 'Ik kan een break rennen', zei ze dinsdag op Papendal.

De snelle uitbraak krijgt van coach Thomsen extra aandacht in het Nederlands spelconcept. Het was haar analyse van de moeizaam verlopen olympische campagne van Rio, waarbij het team, toen in handen van het duo Groener-Portengen, op de vierde plaats bleef steken. Thomsen: 'Het belangrijkste wat me daarvan is bijgebleven is de snelheid in de tegenaanval. Die moet wat mij betreft nog sneller gaan. Met iets meer diversiteit. Daar hebben we een week lang op getraind.'

De break-out wordt onderverdeeld in de eerste fase, de snelle uitval van beide hoekspeelsters en de lange bal van keepster Tess Wester, en de tweede fase, als de tweede rij aansluit en combineert in balbezit. In Rio ging die tweede fase, mede door hamstringblessures van topschutters Estavana Polman en Lois Abbingh, maar al te vaak mis. Ook in het zes-tegen-zes spel, de reguliere aanval tegen een klaar staande verdediging, leek Nederland door de handicaps van zijn belangrijke schutters weinig op de ploeg die acht maanden eerder in Denemarken de wereld imponeerde.

Coach Helle Thomsen tijdens de wedstrijd Nederland- Roemenië op 8 oktober 2016. Beeld null
Coach Helle Thomsen tijdens de wedstrijd Nederland- Roemenië op 8 oktober 2016.
Meer over