Nieuws

Handbalsters Nederland winnen historisch doelpuntrijk duel met Zuid-Korea

De vizieren stonden dinsdag dusdanig scherp bij de handbalteams van Nederland en Zuid-Korea dat het olympisch doelpuntenrecord (in één wedstrijd) werd verbeterd. De eindscore van 43-36, 79 in totaal, was hoger dan zelfs het mannenhandbal onder de vijf ringen ooit had weten te produceren.

Danick Snelder worstelt zich los uit de Koreaanse defensie. Beeld Pro Shots / Thomas Bakker
Danick Snelder worstelt zich los uit de Koreaanse defensie.Beeld Pro Shots / Thomas Bakker

Nederland won het ren-je-rot duel dat in de tweede helft de bedieners van het scorebord gek maakten. De Koreanen hadden evenwel geen verweer tegen het snelle en soms gestructureerde handbal van de wereldkampioen.

Zuid-Korea is overigens geen ‘koekje’ voor bij de thee. In 1988 en 1992 waren de vrouwenploegen uit dat Aziatische land, met een ongekend soort combinatiehandbal, olympisch kampioen. Van 1984 tot en met 2012 stond Korea altijd bij de laatste vier van de Olympische Spelen genoteerd.

De Nederlandse vrouwen zijn de Koreanen de laatste zes jaar voorbij gestreefd. Dinsdag was Nycke Groot, de teruggekeerde architecte van het Nederlandse aanvalsspel, een kwartier lang (het tweede part van de eerste helft), de vrouw aan de knoppen.

Van 11-11 liep de ploeg van bondscoach Manu Mayonnade vervolgens uit naar 18-12. De rust kwam met 19-15 in oranje voordeel. De mooiste goal was een no-look pass van Groot, backhand afgedrukt, die door aanvoerder Danick Snelder met een lob vanaf de cirkel werd afgerond.

Na rust werd het gaspedaal echt ingedrukt. Inger Smits kwam weer op de plaats van Groot, die niet overbelast mag raken. Zij is 33 en kwetsbaar. Smits, zus van de mannelijke internationals Kay en Jorn, maakte drie goals in acht minuten. Haar eindtotaal was vier (uit vijf schoten). Een nog beter percentage kwam van de handen van Snelder (4 uit 4), haar vervangster Merel Freriks (4 uit 4) en hoekspeler Martine Smeets (eveneens 4 uit 4).

De topscorer van de dag werd als zo vaak Lois Abbingh die extra veel speeltijd kreeg van coach Mayonnade. De Groningse schutter, het echte kanon van Nederland, maakte zes treffers. Ze is in goede conditie, een heel verschil met de Spelen van 2016 toen zij zich met een gekwetst bovenbeen door het toernooi sleepte.

Nederland heeft intussen vier punten achter de naam. Van de concurrenten voor de topposities in de poule verloor Montenegro met 29-26 van Japan. Dat gastland werd zondag door Nederland een kopje kleiner gemaakt: 32-21. Noorwegen en Nederland zijn de ranglijstaanvoerders van Groep A. Zaterdag treffen zij elkaar in de immens grote Yoyogi-hal in centraal Tokio.

Meer over