Handballers behouden zicht op EK

EK-kwalificatie..

Van onze verslaggever

AMSTERDAM Het Europees kampioenschap, dat over een jaar wordt gehouden in Noorwegen, blijft in het vizier van de Nederlandse handballers. Nadat woensdag in Eindhoven al was gewonnen van Finland, werd ook de uitwedstrijd in Vantaa zaterdag met winst besloten. In het stadje net boven Helsinki werd het 35-29 voor de ploeg van de bondscoaches Pim Rietbroek en Harrie Weerman.

Door het resultaat in de geboorteplaats van autocoureur Mika Häkkinen behoudt Nederland met zes punten de tweede plaats in groep vier. Als dat zo blijft na de twee confrontaties met Montenegro, deze week, verzekert de ploeg zich van deelname aan een play-offwedstrijd voor een toegangsbewijs tot het EK.

Bondscoach Rietbroek sprak na afloop van een ‘fantastisch resultaat’. Hij zei: ‘Met zulke cijfers hebben we nog nooit van Finland uit gewonnen. De groep raakt op elkaar ingespeeld. We speelden een uitstekende wedstrijd.’

Rietbroek kan door alle afmeldingen en het medische leed beschikken over slechts twaalf spelers die het niveau van de EK-kwalificatie-wedstrijden aankunnen. Hij wenste zich er niet over te beklagen. ‘We moeten het doen met de spelers die we hebben en als we zo blijven handballen en knokken, ben ik tevreden. Er komt eenheid in de ploeg.’

Nederland en Finland waren de eerste helft in balans. Vanaf 21-21 en met nog ruim een kwartier te spelen, nam Nederland het initiatief en liep het drie doelpunten uit. ‘Die voorsprong is eigenlijk niet meer in gevaar gekomen’, zei Rietbroek. Het omgekeerde gebeurde zelfs. Zijn ploeg bouwde een marge van zes doelpunten uit. Het zijn treffers die nog van betekenis kunnen zijn als het doelsaldo bepalend wordt bij een gelijke stand met een ander team.

Net als tegen Oostenrijk namen de ervaren Mark Bult en Marco Beers hun ploeg bij de hand. Bult, die uitkomt voor HSG Nordhorn in de Bundesliga, gooide met zijn machtige linkerarm elfmaal raak. Beers scoorde acht keer.

De 2.02 meter lange opbouwer is na een verblijf bij het Duitse Gummersbach en Wilhelmshaven teruggekeerd in de eredivisie, bij Volendam. Omdat hij niet voor alle interlands vrij kan krijgen, moet hij zijn werk als timmerman combineren met de wedstrijden van het Nederlands team. In een reportage van Studio Sport was onlangs te zien hoe Beers planken stond vast te spijkeren terwijl zijn collega-internationals in een hotel gezamenlijk zaten te eten.

Een lichtpunt voor Rietbroek en Weerman was de rentree die Eelco Overkleeft maakte in de ontmoetingen met Finland. De opbouwer van het Haagse Hellas had zijn interlandloopbaan afgesloten, maar keerde op verzoek van de twee bondscoaches kortstondig terug in de nationale ploeg. Tegen Montenegro zal de leraar lichamelijke opvoeding echter niet meer beschikbaar zijn.

Wel wordt verwacht dat een andere opbouwer dan zijn terugkeer in de selectie zal kunnen maken. Dat is Roel Adams, die in de Belgische competitie uitkomt voor Hasselt.

Meer over