Update

Handballers beginnen WK-kwalificatie met zege

De Nederlandse handballers zijn de WK-kwalificatie vanavond begonnen met een zege. Oranje versloeg Finland in Vantaa met 26-23. Bij rust leidde het team van bondscoach Harrie Weerman ruimer, 16-9.

ANP/Redactie

Patrick Miedema was voor 2200 toeschouwers topscorer met zeven treffers. Hij was met name in de toch nog spannende slotfase productief, toen Mark Bult, die vijfmaal raak gooide, mandekking kreeg. Zaterdag treffen beide ploegen elkaar opnieuw, dan in Geleen. Estland is in deze poule 4 de andere tegenstander.

In de eerste helft was Nederland, dat bijna de gehele wedstrijd in de basisopstelling speelde, oppermachtig. Weerman, die voor het eerst werd geassisteerd door oud-international Mark Schmetz, was daarover zeer tevreden. 'Dat was gewoon goed. De dekking stond goed en aanvallend wisten we de kansen te benutten.'

Na rust nam de trefzekerheid allengs af. 'Er werd toen niet altijd compact verdedigd en aan de andere kant waren er te veel geforceerde schoten en passes. Maar in gevaar zijn we nooit geweest', analyseerde Weerman. Hij roemde de positieve inbreng van Miedema maar ook die van doelman Gerrie Eijlers. 'Hij heeft voortreffelijk gekeept.'

In januari werkt Oranje de twee duels met Estland af. De groepswinnaar gaat naar de play-offs, met als inzet deelname aan het WK dat begin 2013 in Spanje plaatsvindt.

Meer over