Handbalcoach Groener: 'Dit jonge team knokt ervoor'

Het Nederlandse vrouwenhandbalteam heeft zich herpakt. Oranje spoelde afgelopen week de vieze smaak van de mislukte olympische campagne definitief weg met een sterk optreden in het landentoernooi om de Toertsjin Cup in Kiev.

null Beeld null

Bondscoach Henk Groener zag zijn ploeg gelijkspelen tegen topnatie Rusland (26-26), riant winnen van Tsjechië (33-18) en pas in de finale verliezen tegen Europese grootmacht Hongarije (22-29).

'Dit team is jong en mist door het afhaken van ervaren internationals nog stabiliteit, maar is wel in staat tot goed handbal. Ik ben heel erg te spreken over de manier waarop de speelsters hebben gepresteerd in Oekraïne. Ze geven niet op en blijven er met elkaar voor knokken', aldus Groener.

De ploeg is in veelbelovende vorm teruggekeerd in Nederland en moet deze week in Apeldoorn een belangrijke stap zetten richting het wereldkampioenschap van 2013. Israël, Oostenrijk en Slovenië zijn de tegenstanders in het kwalificatietoernooi. De winnaar plaatst zich voor de play-offs in juni. 'Laat niemand denken dat we deze kwalificatie even simpel winnen. Oostenrijk en Slovenië beschikken over jonge, gretige ploegen die net als wij strijden om weer een weg naar boven te vinden.'

De verrichtingen in Kiev heeft uiteraard vertrouwen opgevijzeld. Rusland, Hongarije en Tsjechië traden aan in hun sterkste opstellingen, want die landen doen volgende maand mee aan het Europees kampioenschap in Servië. Nederland ontbreekt daar vanwege het debacle afgelopen zomer, toen het handbalverbond NHV de organisatie van het EK wegens geldgebrek moest teruggeven. Het Nederlands team mocht voor straf niet meedoen aan de titelstrijd, die aan Servië werd vergeven.

'Ik heb vertrouwen in dit team. De speelsters laten zien dat ze er voor willen gaan. Tegen Rusland hebben we echt goed gespeeld. Daar zag je de jonkies opstaan en bereid te blijven knokken. Debbie Bont, Nycke Groot en Laura van der Heijden namen het voortouw. We kwamen achter, maar haakten aan en lieten ons niet afschudden. In de finale tegen Hongarije waren we er niet met 100 procent bij en brak het gebrek aan ervaring ons nog op.'

Groener heeft naar eigen zeggen een jonge ploeg met potentie. 'We willen weer heel graag naar een groot toernooi. Deze ploeg heeft mij er al van overtuigd dat ze weer omhoog willen. Het is nu nog afwachten wat sportkoepel NOC*NSF doet. Als daar het besluit valt dat handbal geen speerpunt meer is, dan valt extra financiële steun weg en zal het een moeilijk verhaal worden.'

Broch terug in handbalselectie
Yvette Broch keert terug in de selectie van het Nederlands vrouwenhandbalteam voor het komende WK-kwalificatietoernooi in Apeldoorn. De speelster van het Franse Metz ontbrak afgelopen week bij Oranje in zeslandentoernooi in Kiev wegen familie-omstandigheden.

Het is de belangrijkste wijziging in de groep internationals, die vanaf donderdag aantreedt tegen achtereenvolgens Israël, Slovenië en Oostenrijk. Inzet is een plek in de play-offs voor het WK van 2013.

Lois Abbingh, Sharina van Dort en Angela Malestein haakten al voor de trip naar Oekraïne af met blessures. Lynn Knippenborg en Michelle Goos blijven de vervangste

Meer over