Handbalclub Volewijckers krijgt beschermde status

De Volewijckers is door de Europese handbalfederatie EHF als enige Nederlandse ploeg rechtstreeks geplaatst in de achtste finale van een der vier Europacuptoernooien....

Dat bereikte het afgelopen seizoen onder de clubnaam Van Riet/Nieuwegein de finale van de zogeheten Europa Cup 4. De eindstrijd tegen het Joegoslavische Zork werd echter niet afgewerkt. Wegens de Kosovo-crisis en op dringend advies van het ministerie van Sport (VWS) en de nationale sportkoepel NOCNSF diende Nieuwegein contacten met Joegoslaven te vermijden. De club werd vervolgens door de EHF voor twee jaar uitgesloten van Europese competities.

De Volewijckers krijgt door de hoge plaatsing op zijn vroegst in de kwartfinale te maken met een ploeg uit een sterk handballand als Denemarken (Randers HK, de nieuwe club van oud-international Nicole Heuwekemeijer), Duitsland, Roemenië, Joegeslavië, Frankrijk, Noorwegen en Rusland.

De overige Nederlandse ploegen weten pas op 10 augustus waar ze aan toe zijn. Bij de loting in Wenen kan het overigens in de eerste ronde al tot een herhaling van de niet gespeelde City Cup-finale komen.

Het Nederlands vrouwenteam, dat nu onder de naam SV Nieuwegein uitkomt om de opgelegde schorsing te ontlopen, kan direct worden gekoppeld aan Zork Napredak Krusevac. Beide formaties zijn nu ingeschreven in het Europacup 2-toernooi.

Meer over