Hamming maakt goal nr 38.000 in eredivisie

Ronald Hamming van Fortuna Sittard maakte vrijdagavond in de wedstrijd tegen De Graafschap de enige treffer. Het was tevens het 38 duizendste eredivisiedoelpunt....

Van onze sportredactie

AMSTERDAM

Bijna tien procent van alle goals werden in al die jaren door spelers van Ajax gemaakt: 3572. Ajax boekte ook de grootste zege. Op 19 mei 1971 werd het in Amsterdam tegen Vitesse 12-1.

Ook dit seizoen zijn de Amsterdammers weer opvallend productief. Na zes wedstrijden staat de teller op 28, vorig seizoen na zes ronden op slechts vier. Het record aller tijden van Ajax begint te wankelen. In het seizoen 1966-1967 was de eindscore na 34 duels 122 treffers. Na negen uur voetbal was toen 26 maal gescoord.

Het eredivisieduel met de meeste doelpunten was Feyenoord - Ajax op 28 augustus 1960: 9-5. Feyenoord - De Volewijckers eindigde weliswaar in het seizoen 1955-1956 in 11-4, maar dat was nog in de hoofdklasse.

Willy van de Kuijlen was goed voor bijna één procent van de totale productie. Hij had 315 maal succes, 312 keer voor PSV, drie maal voor MVV.

Sparta kreeg zaterdag bij PSV de tweeduizendste treffer tegen in het eredivisiebestaan. Cocu was de maker. En de eerste keer dat een keeper van de Rotterdamse club werd gepasseerd was uiteraard op 2 september 1956, door Tonny van der Linden.

De zeventien wedstrijden in de eredivisie en eerste divisie leverden 56 doelpunten op. Er waren 113 duizend toeschouwers, er werden 54 gele kaarten uitgedeeld.

Het aantal waarschuwingen loopt langzaam terug. In de eerste ronde waren het er nog 69, in de daaropvolgende weken respectievelijk 74, 61, 59 en 57. De drie rode kaarten (voor Persijn van Volendam, Hofstede van Helmond Sport en Magielse van Excelsior) voerden het totaal op tot 34. Vorig seizoen waren de leidsmannen aanmerkelijk minder streng, want toen hadden ze na zes ronden 'pas' vijftien rode kaarten getrokken.

Willem II haalde uit tegen Volendam: 5-2. In de voorgaande vijf duels hadden de Tilburgers drie maal gescoord. De Graafschap wacht daarentegen al heel lang op een doelpunt. De Doetinchemmers staan al 365 minuten 'droog'. De laatste keer dat de ploeg van trainer Fritz Korbach de eigen aanhang kon laten juichen, was bijna een maand geleden, thuis tegen Willem II. Te Braak scoorde in dat duel op 23 augustus vlak voor tijd.

Heerenveen won voor de eerste keer van Roda JC op Kaalheide: 2-0. Het was de twaalfde ontmoeting tussen beide clubs. Negen maal had Roda gezegevierd. Twee keer werd het een gelijkspel.

Meer over