Haase uitgeschakeld op Wimbledon door elf jaar jongere Tiafoe

Tennisser Robin Haase is in de eerste ronde van Wimbledon uitgeschakeld. De Hagenaar was dinsdag niet opgewassen tegen Frances Tiafoe.

Robin HaaseBeeld epa

De 19-jarige Frances Tiafoe behoort met de evenoude Andrej Rublev tot de enige twee tieners in het proftennis. Maar in de eerste ronde op Wimbledon compenseerde het Amerikaanse toptalent het verschil in ervaring met de elf jaar oudere Robin Haase royaal. In vier sets (6-3, 3-6, 7-6, 7-5) illustreerde Tiafoe waarom hij momenteel de beste van zijn generatie is.

Vooral het verlies van de tiebreak in derde set deed Haase pijn. Hij leek juist bijtijds zijn eerste opslag te hebben hervonden en werkte op 6-5 een setpoint voor Tiafoe weg. In de tiebreak gaf Haase met drie afzwaaiers de punten cadeau. 'Zo bepaalde ik uiteindelijk het verschil', mopperde Haase.

In de vierde set repareerde Haase meteen een servicebreak, waarna hij uitliep naar een 4-1 voorsprong. 'Toen had ik moeten doordrukken.' De foutenlast van Haase was te groot en Tiafoe knokte zich terug naar 4-4, waarna hij op 5-4 wederom wankelde. Haase wist dat Tiafoe over een machtige, eerste opslag beschikte. 'Ik dacht dat zijn tweede service minder was, maar dat viel dus mee.'

Juist met een sterke, tweede opslag hamerde Tiafoe een setpoint voor Haase weg, waarna hij met veel power en gevoel doorstoomde naar 7-5. Toch oogde Tiafioe kwetsbaar tot de laatste game. Hij heeft een onorthodoxe forehand, waarmee hij desondanks een knappe versnelling demonstreerde op gras. 'Normaal gesproken heeft hij meer tijd nodig om aan te leggen met de forehand', aldus Haase.

De jonge Amerikaan

Tiafoe, de zoon van een immigrant uit Sierra Leone, plaatste zich dinsdag pas voor de tweede keer voor de tweede ronde van een grandslamtoernooi. De baseliner boekt razendsnel progressie. In 2014 was hij nog de nummer 1.136 van de wereld, een jaar later was hij al 1.000 plaatsen gestegen. Vorige maand bereikte Tiafoe zijn hoogste ranking: 63. Haase nadert met een 38ste plaats zijn beste ranking ooit (33), maar op gras telt de wereldranglijst vaak niet.

In de tweede ronde ontmoet Tiafoe net als bij de Australian Open de een jaar oudere Alexander Zverev. Het wordt een fijne confrontatie tussen twee talenten, waarvan het Nederlandse tennis slechts kan dromen. Niet voor het eerst zijn de Nederlandse tennissers al in de eerste ronde van een grandslamtoernooi afgevoerd. De droomreis van Bertens vorig jaar op Roland Garros is vooralsnog een uitschieter geweest.

De 19-jarige Frances TiafoeBeeld epa

Haase is nog de enige speler in de tophonderd, achter hem gaapt een enorme kloof. De Bakker en Sijsling ploeteren volgende week op een Future in Amstelveen, Tallon Griekspoor en Botic van de Zandschulp hebben nog een lange weg te gaan. Tim van Rijthoven is chronisch geblesseerd. En perspectief op betere tijden is er niet, want bij de junioren doet Nederland nog maar zelden mee.

Meer over