'Haas' Ngeny is wereldrecordloper geworden

Twee jaar geleden begon Noah Ngeny met hardlopen. Vorig jaar was hij al een veelgevraagde haas in de atletiekstadions. Dit jaar staat de Kenyaanse atleet geheel op eigen benen en maakt hij het gekende middenlange afstandsatleten als Hicham El Guerrouj al bijzonder lastig....

Het rijk van Coe is sinds zondagavond 5 september definitief afgebroken. De tijden op de mijl en de 1500 meter waren hem al eerder afgenomen, in augustus 1997 was het Wilson Kipketer die de Brit 'zijn' fraaie record op de 800 meter afnam. Nu is Coe ook zijn wereldrecord op de - incourante - kilometer kwijt. Noah Ngeny liep tijdens de Grand Prix II-wedstrijd in Rieti naar 2.11,96. Coe was in 1981 in Oslo uitgekomen op 2.12,18.

Ngeny, die in Sevilla naar de zilveren medaille op de 1500 meter snelde, werd in Rieti gegangmaakt door zijn landgenoot David Kiptoo, die pas driehonderd meter voor de meet uit de baan stapte. Kiptoo had Ngeny naar 49,66 geleid over de eerste 400 meter, bij de zeshonderd meter was het duo twee seconden sneller dan Coe eertijds in Oslo. In de laatste 300 meter verloor Ngeny wat snelheid, maar op de streep bleef hij toch nog 0,22 seconden onder de tijd van Coe. Ngeny verdiende er 25 duizend dollar mee.

Ngeny, die in Nice ook al dichtbij het record van Coe was geweest, probeerde eerder dit jaar de wereldrecords op de mijl en de 1500 meter te breken. Dat lukte niet, de tijden van El Guerrouj staan scherp. In directe confrontaties moet de jonge Kenyaan, die tot twee jaar geleden aan volleybal deed, ook nog steeds zijn meerdere erkennen in de Marokkaanse wereldkampioen. 'El Guerrouj zal volgend jaar een flinke kluif aan mij krijgen', kraaide hij gisteravond na het vestigen van zijn wereldrecord.

Op de valreep van het seizoen toch nog een wereldrecord, daar waar velen de 43,18 van Michael Johnson al als het laatste wereldrecord van de eeuw hadden bestempeld. De Amerikaanse atleet was zondag ook in Rieti actief, waar hij een 200 meter liep. Hij bleef met 20,02 ver verwijderd van zijn eigen wereldrecord (19,32) en gooide na afloop zijn Nike-spikes in het publiek. Voor Johnson, de smaakmaker van het recente WK in Sevilla, is het seizoen voorbij.

Johnson liep vrijdagavond ook tijdens de jaarlijkse Ivo van Damme-memorial in Brussel, waar hij op de 200 naar 19,94 snelde. Net als in Rieti kwam het in Brussel niet tot een confrontatie met Maurice Greene, de wereldkampioen op de 100 meter. Greene liep zaterdag in Schotland een matige 100 meter (10,16) tijdens in een landenwedstrijd tussen Groot-Brittannië en de Verenigde Staten.

Johnson: 'Ik ga Maurice niet uit de weg. Ik ben hier, bij een van de grootste wedstrijden van het jaar.' Greene, een dag later in Glasgow: 'Michael gaat mij juist uit de weg. Pas toen ik Brussel afzegde, zegde hij toe te komen.'

Wilson Kipketer liep in Brussel een prachtige 800 meter. Zijn 1.42,27 betekende de beste tijd van het seizoen. Na de eerste ronde leek de Deense Afrikaan zelfs zijn eigen wereldrecord (1.41,11) te kunnen bedreigen.

Met de Roemeense Gabriela Szabo (3000 meter) ligt hij als enige op koers voor de Golden League jackpot van een miljoen dollar. Ze moeten dan nog morgenavond in Berlijn winnen om de vette bonus te kunnen innen.

Szabo en Kipketer hebben in hun jacht op het grote geld geen concurrentie meer van sprintster Marion Jones en steeple-loper Bernard Barmasai. Jones sloot haar seizoen af wegens een rugblessure. De IAAF diskwalificeerde Barmasai, omdat hij in Zürich een afspraak over de winst zou hebben gemaakt met zijn landgenoot Koskei.

De Keniaan was zeer verbolgen over deze beslissing. Met zijn manager Jos Hermens dreigt hij de IAAF met een rechtzaak. Eerst wil hij de overige wedstrijden winnen om zijn rechtspositie te versterken. In Brussel zette hij al een stap in de goede richting. Zijn solo-voorstelling eindigde in 8.03,08.

De opmerkelijkste prestatie in Brussel kam op naam van een Belgische Marokkaan. Mohammed Mourhit, die in Sevilla brons veroverde op de 5000 meter, verbeterde het Europese record van de Portugees Antonio Pinto op de 10.000 meter. Hij finishte na 26 minuten en 52,30 seconden. Pinto deed er eind juli in Stockholm liefst twintig seconden langer over: 27.12,47.

Meer over