Haas dwingt Federer tot uiterste

De tenniscarrière van Tommy Haas voltrekt zich met golfbewegingen. Diepe dalen vol blessures worden afgewisseld met perioden van topprestaties. Op dit moment werkt hij weer toe naar een hoogtepunt, maar zijn jeugddroom zal hij voorlopig nog niet verwezenlijken....

Als jong talent stelde Haas zich ten doel eens een GrandSlamtitel te winnen, een vurige wens die hij tot nu toe nog nietheeft kunnen vervullen. Zijn blessuregevoelige lichaam maakte almeerdere malen een eind aan die illusie.

Zijn broze fysiek heeft al geresulteerd in twee gebrokenenkels, rugklachten en blessures aan heup en voet. De grootstetegenslag was de tweevoudige operatie aan de schouder, waardoorhij uit de wereldtop wegviel.

De reparatie van het geteisterde gewricht, in december 2002,kostte hem zijn zevende positie op de wereldranglijst. Na derevalidatieperiode van ruim een jaar vond de Duitser zichzelfterug op plek 349.

Getergd door de lange duur van het herstel keerde hij infebruari 2004 terug in het circuit. Twee maanden later won hijin Houston de zesde titel uit zijn carrière. Hij zette zijnspectaculaire rentree voort en stond aan het eind van het seizoenweer in de toptwintig.

Hij kon die positie in 2005 niet consolideren. Wederomverstoorde een blessure zijn planning. Op Wimbledon stapte hijtijdens het inspelen voor zijn eerste partij op een tennisbal enscheurde de linker enkelband. Zes weken rust voorkwamen dedefinitieve terugkeer bij de top.

Dit seizoen is de 27-jarige Haas in uitstekende conditie. Inde aanloop naar de Australian Open speelde hij zichzelf in vormvoor het bemachtigen van zijn eerste Grand Slamtitel. Hijbereikte de halve finale in Doha en de finale van hetinvitatietoernooi in Melbourne.

Bij beide evenementen ontmoette hij de beste tennisser van ditmoment: Roger Federer. In het oliestadje in Qatar werd zijnopmars nog gestuit door de ongenaakbare Zwitser, maar in hunvolgende partij bracht Haas Federer een van diens zeldzamenederlagen toe.

Vol vertrouwen reisde hij daardoor af naar Melbourne, waar hijimponeerde met eenvoudige overwinningen in de eerste driepartijen. Hij leek een goed eind op weg voor het vervullen vanzijn droom.

Het was evenwel Federer die hem maandag de doorgang naar debeste acht versperde. Haas verloor met de setcijfers 4-6, 0-6,6-3, 6-4, 2-6. De ontlading bij zijn tegenstander na afloop wastekenend voor het sterke optreden van Haas. In het boeiendegevecht bracht hij de Zwitser voor het eerst dit toernooi aan hetwankelen.

Het goede spel in Australië biedt Haas perspectieven voorde komende maanden. Hij danste over de banen in Melbourne, de balmet sierlijke slagen tussen de lijnen dirigerend.

Haas benadert met die speelstijl het repertoire van Federer.Beide spelers laten de moeilijkste slagen er uit zien als een aaiover de bol. De eenvoud die ook Haas uit zijn spel laat spreken,wekt verwachtingen voor de toekomst. Daarin moet hij, mits hijblessurevrij blijft, in staat worden geacht de aansluiting bijde top te hervinden.

Meer over