Haarhuis en Eltingh maken Schapers blij

Speelschema mannen Sampras (VS/1) - Santoro (Fr) Qualifier - Clavet (Sp) Rusedski (GB) - Norman (Zwe) Paes (India) - Stafford (ZA) Qualifier - Roux (Fr) Lareau (Can) - Gumy (Arg) Stoltenberg (Aus) - Radulescu (Dui) Hrbaty (Slow) - Rosset (Zwi/15) Moya (Sp/9) - Qualifier Solves (Fr) - Qualifier Qualifier -...

AMSTERDAM

Siemerink, Haarhuis en Eltingh spelen tegen Spanje om een plaats in de finale van het WTC-kampioenschap in Düsseldorf. Een mooie opsteker zo vlak voor de Open Franse tenniskampioenschappen voor de debuterende coach Michiel Schapers. Haarhuis en Eltingh maakten vrijdag het karwei tegen Zweden in de dubbel af door Larsson en Kulti met 6-2, 6-3 te verslaan.

Nederland kwam daarmee op twee overwinningen, evenveel als Spanje, dat met Alberto Costa en Mantilla over de betere gravelspecialisten beschikt. Vorige week verloor Siemerink in Rome kansloos van Costa, maar inmiddels kijkt de Rijnsburger weer wat helderder uit zijn ogen. Australië kwalificeerde zich vrijdag al voor diezelfde eindstrijd door met 3-0 van Kroatië te winnen.

De zege op Zweden overtuigde Eltingh ervan dat hij er goed aan deed Düsseldorf te kiezen boven de kwalificatie van Parijs. Samen met Haarhuis vormt hij nog altijd een van de sterkste dubbels ter wereld. Van stoppen is voorlopig geen sprake. Alleen zal het vrijwel onmogelijk zijn in de single zijn ranking van weleer terug te krijgen.

Op Roland Garros begint Richard Krajicek met een partij tegen de Australiër Scott Draper. De Wimbledon-winnaar is in Parijs als zesde geplaatst. Zeker één Nederlander bereikt de tweede ronde: Paul Haarhuis en Dennis van Scheppingen treffen elkaar direct. Bij de vrouwen speelt Brenda Schultz, als veertiende geplaatst, in de eerste ronde tegen de Tsjechische Lenka Cenkova.

Als Krajicek zijn eerste opgave tot een goed einde brengt, treft hij in de tweede ronde de winnaar van het duel tussen de Tsjech Ulihrach en de Duitser Kiefer. Haarhuis of Van Scheppingen speelt vervolgens vermoedelijk tegen de Spaanse oud-winnaar van Parijs Sergi Bruguera, die de Belg Van Herck in zijn openingspartij moet bestrijden.

Sjeng Schalken kent zijn tegenstander voor de eerste ronde nog niet. De Limburger lootte een speler uit het kwalificatietoernooi. Bij winst treft hij een Fransman, Champion of Huet. Jan Siemerink begint tegen de Fransman Sebastian Grosjean. Als de Rijnsburger dat duel wint, komt hij officieel nog tegenover Michael Stich of de Spanjaard Gorriz te staan. De Duitser liet donderdag doorschemeren niet te zullen aantreden, maar hij heeft inmiddels zijn beslissing uitgesteld tot zaterdag.

Er zijn maar drie Nederlandse vrouwen direct tot het hoofdtoernooi toegelaten. De kans is aanwezig dat twee van hen, Schultz en Boogert, elkaar al in de tweede ronde tegen zullen komen. Boogert, die een periode van afwezigheid wegens de ziekte van Pfeiffer afsluit, begint tegen de sterke Argentijnse Labat. Miriam Oremans krijgt in de eerste ronde de Française Ghirardi-Rubbi, die een wildcard kreeg, tegenover zich. Zij is ingedeeld in het gedeelte van de als twaalfde geplaatste Amerikaanse Mary Joe Fernandez.

Meer over