REPORTAGE

Haalt Marcel Kittel de Tour?

De sterkste sprinter van de laatste jaren komt maar niet op gang. Een virus heeft Marcel Kittel - goed voor acht ritzeges in de Tour - gesloopt. Zijn optreden in de ZLM Tour overtuigt niet.

Bart Jungmann
Marcel Kittel zondag voor de start van laatste etappe van de ZLM Toer in Eindhoven. Beeld BELGA
Marcel Kittel zondag voor de start van laatste etappe van de ZLM Toer in Eindhoven.Beeld BELGA

Het valt niet mee Marcel Kittel te zijn, zeker niet op deze zondagmiddag rond vier uur in het Brabantse Boxtel, waar het opnieuw niet is gelukt een hoofdrol te spelen in een massasprint en het er over twee weken al op aan komt in de Ronde van Frankrijk.

Als 85ste is Marcel Kittel over de eindstreep in de Stationsstraat gerold. De laatste etappe van de Ster ZLM Toer zit er op. Een week lang had hij de kans de laatste strohalm te grijpen na een kwakkelseizoen. Het is hem niet gelukt, de laatste strohalm grijpen.

Marcel Kittel feliciteert in het voorbijgaan zijn landgenoot André Greipel die met een tweede plaats in de Stationstraat beslag heeft gelegd op de eindzege in de Ster ZLM Toer. Drie eindsprints heeft Greipel gewonnen. Hij zal over twee weken vol vertrouwen in Utrecht aan de Tour beginnen en is nu op weg naar de huldiging.

Virusinfectie

De 27-jarige Kittel fietst in één streep door. Over de Prins Bernhardstraat gaat het, de Baroniestraat, de Monseigneur Wilmerstraat en dan linksaf de Bosscherweg op. Daar staat de bus als het fort waarin hij zich kan terugtrekken. Een belegering van camera's, iPhones en opschrijfboekjes volgt. Wat heeft Marcel Kittel te zeggen?

Wat hieraan vooraf ging: de achtvoudige ritwinnaar in de Tour de France liep aan het begin van dit seizoen een virusinfectie op die hem maandenlang heeft parten gespeeld. Een eerste comeback in de Ronde van Yorkshire werd een mislukking. Een tweede in de World Ports Classic bood een sprankje hoop. Daarna volgde een hoogtestage in de Sierra Nevada en begon het er in Rundum Köln zowaar op te lijken. De Ster ZLM Toer had het eind van de tunnel moeten zijn.

Stappen gezet

Terwijl Kittel spreekwoordelijke wonden likt, vangt ploegleider Marc Reef de eerste klappen op. Het wordt een betoog van enerzijds en anderzijds. Natuurlijk was er gehoopt op een sprint als het zichtbare bewijs van een volledig herstel. Maar wat er voor de eindstreep gebeurt, doet er ook toe en, heus, Marcel heeft stappen gezet.

Reef verwijst naar de etappe van zaterdag, gewonnen door Moreno Hofland. In Wallonië lag de finishlijn bovenop de stuwdam La Gileppe. De aanloop had sterke benen vereist en Kittel bleek die te hebben. Maar toen het er op aan kwam, liep zijn ketting er af. 'En toch was dat een lichtpuntje, dat hij daar nog mee was.'

Dan gaat de deur van de bus open. De voorheen sterkste sprinter ter wereld neemt het woord, want zo gaat het min of meer. Op de eerste de beste vraag volgt in het Duits een verklaring: 'Ik ben ongelooflijk trots op wat ik de afgelopen maanden heb gepresteerd. Ik heb heel veel tegenslag gehad, maar ik ben altijd blijven strijden. Dat is het enige wat nu voor mij telt. Ik heb voor mezelf bewezen kampfgeist te hebben.'

Peloton in actie tijdens de laatste etappe van de wielerwedstrijd. Beeld anp
Peloton in actie tijdens de laatste etappe van de wielerwedstrijd.Beeld anp

Strijdlust

Marcel Kittel spreekt dat ene woord met grote verbetenheid uit. In de vertaling zou 'strijdlust' te kort schieten. En toch blijft het in Boxtel slechts een woord. In niets straalt Marcel Kittel strijdlust uit. Hij maakt een matte, verslagen indruk.

Misschien is het de teleurstelling, misschien ook wel de vermoeidheid zichzelf voortdurend te moeten verantwoorden. Al die maanden van herstel was hij op zichzelf aangewezen, meer dan hem soms lief was. Nu hengelt er elk moment een microfoon voor zijn neus. 'Ik had de afgelopen weken elke dag een interview kunnen geven over hoe ik er voor sta met het oog op de Tour', zegt hij op een gegeven moment schamper.

Het is deze week gelopen zoals het deed. Dat is eigenlijk de enige conclusie die valt te trekken. Twee uitgesproken kansen waren er voor een eindsprint. De eerste keer, dinsdag in Rosmalen, heeft de ploeg zich laten verrassen door een versnelling. En nu in Boxtel waren de hulpkrachten zodanig gedecimeerd dat de massasprint een kwestie van afwachten werd.

Duivels dilemma

Maar wat zou Marcel Kittel, als hij het voor het zeggen had, beslissen? Wel of niet naar de Tour? 'Dit is niet het moment, zo vlak na een koers, om antwoord te geven op zo'n vraag. Ik heb grote stappen gezet. Nu is het aan het team om te beslissen.'

Marc Reef bezweert dat het besluit op puur sportieve gronden wordt genomen. Kittel mag altijd goed zijn voor publiciteit, ook bij tegenspoed, maar het team heeft met Dumoulin en Degenkolb andere ijzers in het vuur.

Deze week zal de ploegleiding beslissen. Hoop en verstand zullen om de voorrang strijden. Een duivels dilemma? 'Zeg dat wel.'

Eindzege voor Contador in Route du Sud

Alberto Contador heeft de leiding in het algemeen klassement van de Route du Sud zondag niet meer uit handen gegeven. De slotetappe van de vierdaagse rittenwedstrijd in het zuiden van Frankrijk werd beslist in een massasprint, die werd gewonnen door de Fransman Bryan Coquard. Contador gebruikte de Route du Sud voor het eerst als voorbereiding op de Ronde van Frankrijk. De Spaanse wielrenner heeft zich dit jaar tot doel gesteld om zowel de Giro als de Tour te winnen. Hij pakte de oranje leiderstrui zaterdag in de derde etappe over drie cols van de eerste categorie. In de afdaling naar Luchon sloeg hij het beslissende gat met zijn Colombiaanse concurrent Nairo Quintana. 'Ik ben hier erg blij mee', zei Contador na de ritzege van zaterdag. 'Bij de top kreeg ik een paar meters van Quintana en besefte ik dat het een kwestie was van doorbijten en volhouden tot aan de meet. Elke winst is altijd belangrijk en stuwt je moraal, maar deze betekent niet ontzettend veel. Het grote doel is de Tour de France.' Ook Quitana toonde zich tevreden, ondanks zijn verlies. De marge was te klein om zich zorgen te maken. 'Ik ben erg tevreden met hoe het ging vandaag. Het was een goede test, ik voelde veel kracht. Op de weg naar beneden was het gevaarlijk, het was het gokken niet waard. Hij nam veel risico', aldus de Colombiaanse renner van Movistar. ©ANP

Meer over