NieuwsWielrennen

Haalt de Giro op 25 oktober Milaan nu corona zich in het peloton heeft genesteld?

Twee ploegen, Jumbo-Visma en Mitchelton-Scott, besloten dinsdag niet meer van start te gaan, nadat maandag op de rustdag besmettingen in eigen kring waren vastgesteld.

Rob Gollin

Het is nog gewoon volle bak koers in de Giro d’Italia, deze dinsdagmiddag in de regenachtige heuvels rondom finishplaats Tortoreto, een kustplaatsje op de grens van de regio Abruzzo en De Marken. De winnaar mag er zijn: drievoudig wereldkampioen Peter Sagan schrijft de tiende etappe op zijn naam na een lange vlucht met een kopgroep, afgemaakt met een solo van 12 kilometer.

Het is zijn eerste zege na 461 dagen droogte – op 10 juli 2019 won hij een etappe in de Tour de France. Nog een te noteren wapenfeit: Jakob Fuglsang, een van de favorieten voor de eindzege, rijdt lek en verliest een minuut op zijn concurrenten. Ook van belang: Wilco Kelderman blijft tweede in het algemeen klassement, op 34 seconden van het roze.

Maar het kunnen zo maar eens aantekeningen over schermutselingen in de marge blijken. De grootste tegenstander van iedereen in het wielrennen wierp in de ochtend een schaduw over de wedstrijd. Het coronavirus heeft zich in Italië in het peloton weten te nestelen. Twee ploegen, Jumbo-Visma en Mitchelton-Scott, besloten niet meer van start te gaan, nadat maandag op de rustdag besmettingen in eigen kring waren vastgesteld. De kopman van de Nederlandse ploeg, Steven Kruijswijk, testte positief. De vraag dringt zich steeds meer op of de Giro op 25 oktober Milaan haalt voor de afsluitende tijdrit, met een nieuwe reeks controles in aantocht, onder meer op de volgende rustdag, komende maandag.

Vier begeleiders besmet

De mededelingen volgden elkaar dinsdagmorgen in ijltempo op. Eerst kwam het bericht dat Kruijswijk niet meer van start ging. Hij stond elfde in het klassement, op 1.24 minuut van de koppositie. Mitchelton-Scott besloot de gehele ploeg terug te trekken, nadat vier begeleiders besmet bleken. Hun kopman, de Brit Simon Yates, was eind vorige week al met koorts afgestapt. Ook stafleden van de ploegen AG2R en Team Ineos testten positief.

Daarna meldde Team Sunweb dat de Australiër Michael Matthews covid-19 had opgelopen. Hij is ploeggenoot van Kelderman. Het voorlopige sluitstuk van de reeks afzeggingen kwam voor rekening van Jumbo-Visma, dat bij nader inzien de hele selectie naar huis stuurde. Naast Kruijswijk trof dat besluit Jos van Emden, Koen Bouwman, Antwan Tolhoek, Tony Martin, Tobias Foss, Chris Harper en Christoph Pfingsten.

Volgens ploegleider Addy Engels was terugtrekken van de voltallige afvaardiging ‘de meeste verantwoorde beslissing’. ‘We zijn allemaal close in contact geweest met Steven.’ Er was overleg met het management aan vooraf gegaan. Ook de gevaren voor de rest van het peloton speelden mee. Engels verwees naar Mitchelton-Scott, waar de besmetting van Yates op zijn begeleiders is overgeslagen.

Sunweb zag geen reden de Giro te verlaten. De ploeg wijst erop dat binnen de getroffen teams nu extra testen worden uitgevoerd om de verspreiding van het virus in de gaten te houden. Volgens Sunweb wordt zo het veiligheidsprotocol van de internationale wielerfederatie gevolgd. ‘We vertrouwen op de testresultaten en bepalen op basis daarvan of we verder gaan in de race of niet.’ De tweede plek van Kelderman is geen overweging geweest, beklemtoont de ploeg desgevraagd. ‘Het zou niet ethisch zijn uitslagen of het klassement een rol te laten spelen.’

Jumbo-Visma liet weten dat Kruijswijk geen klachten of symptomen heeft. Sunweb meldde hetzelfde over Matthews. Kruijswijk verklaarde dat hij niet kan bevatten dat hij het virus heeft opgelopen. ‘Ik voel me gewoon fit. Het is een hele grote teleurstelling om dit nieuws te krijgen.’ Hij wijst erop dat zijn ploeg alles heeft gedaan om besmettingen te voorkomen.

Toeristen aan het ontbijtbuffet

Maar al vanaf de start op Sicilië kwamen al klachten uit het peloton dat de zogeheten bubbel – het isolement dat renners en begeleiders delen om het virus buiten de deur te houden – moeilijk te handhaven was. Zo deelden renners hotels met toeristen die ze aan het ontbijtbuffet en in de lift tegenkwamen.

Kruijswijk is de tweede Nederlandse wielerprof op de weg die besmet is geraakt. Afgelopen zondag ging Kirsten Wild niet van start in Gent-Wevelgem na een positieve test. Ze was er de titelverdediger. Ruim een half jaar geleden liepen veldrijder Lars van der Haar en mountainbikster Anne Terpstra corona op.

Het noodgedwongen vertrek van Kruijswijk is een tweede grote tegenvaller voor de in Monaco wonende Brabander. Hij zou in de Tour de France met Primož Roglič en Tom Dumoulin als kopman aantreden. Maar bij een val in het Critérium du Dauphiné liep hij een breukje op in de schouder en moest hij afzeggen.

In de Giro aasde hij op winst. Hij rekende erop dat hij zich vooral kon manifesteren in de derde week, waar enkele zware bergetappes in de Alpen en Dolomieten op het programma staan. Daar wacht de koersorganisatie een uitdaging van andere aard: hier en daar ligt sneeuw.

Meer over