Guus Hiddink tot einde seizoen trainer van Chelsea

Guus Hiddink keert terug bij Chelsea. De Engelse kampioen maakte zaterdag bekend dat de 69-jarige Varssevelder het seizoen afmaakt als opvolger van de donderdag ontslagen manager José Mourinho.

Redactie

Chelsea staat na zestien wedstrijden op de zestiende plek in de Premier League, slechts één punt boven de degradatiestreep. Mourinho leidde de 'Blues' vorig seizoen nog naar de landstitel en winst van de League Cup.

Vrijdag meldde de BBC op basis van bronnen bij Chelsea dat Hiddink daar was om te praten over de opvolging van Mourinho. Dat hij nu is benoemd komt dus niet als grote verrassing.

Zijn rentree op Stamford Bridge stemt Hiddink gelukkig. 'Ik vind het geweldig. Chelsea is een van de grootste clubs ter wereld, maar staat op dit moment even niet op de plek waar hij thuishoort. Toch ben ik ervan overtuigd dat we het nog recht kunnen zetten dit seizoen. Ik verheug me op de samenwerking met spelers en staf hier en helemaal op het weerzien met de supporters van Chelsea.'

Hiddink stapte tijdens het seizoen 2008-2009 ook al in bij Chelsea als interim-manager. Eigenaar Roman Abramovitsj riep toen begin februari de hulp van de Nederlander in, nadat hij Luiz Felipe Scolari op straat had gezet. Hiddink leidde de Londense club naar winst van de FA Cup en de derde plek in de Premier League. In de Champions League liep Chelsea ternauwernood een plek in de finale mis.

Guus Hiddink op de tribune tijdens Chelsea - Sunderland. Naast het Didier Drogba. Beeld getty
Guus Hiddink op de tribune tijdens Chelsea - Sunderland. Naast het Didier Drogba.Beeld getty

Zij Hiddink, wij Mourinho

Laat Hiddink daar maar blijven. Pakken wij The Special One, voor het zieltogende Nederlands elftal. Dat schrijft Volkskrant-redacteur Paul Onkenhout in zijn opiniestuk zaterdag.

null Beeld epa
Beeld epa

Derde Nederlandse voetbaltrainer in Engeland

Hiddink werd in juni van dit jaar ontslagen als bondscoach van het Nederlands elftal. Hij werkte ook met de nationale ploegen van Zuid-Korea, Turkije, Rusland en Australië. Als clubtrainer had hij PSV, Real Madrid, Real Betis, Valencia, Fenerbahçe en Anzji Machatsjkala onder zijn hoede.

Na Ronald Koeman bij Southhampton en Louis van Gaal bij Manchester United is Hiddink de derde Nederlandse hoofdtrainer in de Engelse Premier League.

Mourinho neemt geen sabbatical

José Mourinho is niet van plan een sabbatical te nemen en is onveranderd trots op de twee periodes die hij bij Chelsea werkzaam was. Dat heeft zijn managementbureau zaterdag bekendgemaakt. De 52-jarige Portugese coach werd donderdag ontslagen door de Londense club, waarmee hij vorig seizoen nog landskampioen werd. Deze competitie wilde het maar niet vlotten in de Premier League.

'The special one' blijft dus beschikbaar op de voetbalmarkt. 'Hij heeft geen vakantie nodig. Hij is niet moe maar juist erg positief en kijkt altijd vooruit', aldus de verklaring die CAA Sports naar buiten bracht. 'Omdat José van voetbal houdt zal hij actief blijven op de velden en vrienden helpen. Maar hij zal geen topwedstrijden bijwonen om speculaties over zijn toekomst te voorkomen.' Mourinho blijft voorlopig in Londen wonen.

Een Chelsea-supporter met een masker van José Mourinho voor de wedstrijd zaterdag. Beeld afp
Een Chelsea-supporter met een masker van José Mourinho voor de wedstrijd zaterdag.Beeld afp
Meer over