Guardiola wordt nieuwe trainer Manchester City

Pep Guardiola wordt de nieuwe trainer van Manchester City. De Catalaan, die zijn contract bij Bayern München niet wilde verlengen omdat hij toe was aan een nieuw avontuur, volgt bij de Engelse club Manuel Pellegrini op. Guardiola heeft bij City een verbintenis voor drie seizoenen getekend. Hij begint op 1 juli.

Redactie
De komende en vertrekkende coach van Manchester City: Josep Guardiola en Manuel Pellegrini. Beeld Reuters
De komende en vertrekkende coach van Manchester City: Josep Guardiola en Manuel Pellegrini.Beeld Reuters

Manchester City publiceerde een statement over de aanstelling van de 45-jarige Guardiola. 'Uit respect voor Manuel Pellegrini, de spelers en de club hebben we besloten nu naar buiten te treden met het nieuws. Zo voorkomen we speculaties. Manuel staat volledig achter ons besluit en focust zich op het behalen van de doelstellingen voor dit seizoen.' Vlak na het bekendmaken van de komst van Guardiola raakte de website van City tijdelijk overbelast.

Al maanden gingen er geruchten dat Guardiola trainer zou worden bij The Citizens. De Catalaan die alle prijzen won die er maar te winnen waren in zijn tijd als coach van FC Barcelona en de afgelopen twee jaar kampioen werd bij de Bayern München, had aangegeven aan het eind van dit seizoen te vertrekken uit Zuid-Duitsland. Diverse Engelse clubs werden aan Guardiola gelinkt, vooral nadat de oefenmeester december had laten weten te dromen van een toekomst in de Premier League.

Met name City en stadgenoot Manchester United, waar trainer Louis van Gaal al weken op de schopstoel zit, leken nadrukkelijk te hengelen naar Guardiola. Dat de Catalaan een toekomst in de Britse Eastlands voor ogen had, werd nog een benadrukt toen uitlekte dat Guardiolas echtgenote Cristina een vip-tour van de stad had gekregen en geïnformeerd had naar mogelijke scholen voor hun drie kinderen Marius (13), Maria (11) en Valentina (7).

Dat Guardiola uiteindelijk niet voor Old Trafford maar voor het Etihad stadion heeft gekozen lijkt voor een groot deel de verdienste van City-directeuren Txiki Begiristain en Ferran Soriano. Beide Spanjaarden werkten met Guardiola samen bij Barcelona.

Naar nu blijkt hebben Begiristain en Soriano al sinds Guardiolas vertrek bij Barcelona in 2012 geprobeerd om de trainer te strikken voor City, waar de steenrijke sjeik Mansour bin Zayed al-Nahyan al ruim een miljard euro uitgaf aan transfersommen en spelerssalarissen.

De Catalaan koos echter eerst voor een sabbatical in New York en tekende later een driejarig contract in München. Met Bayern is Guardiola nu hard op weg naar de derde Duitse titel op rij. Daarnaast speelt de club in de achtste finales van de Champions League tegen Juventus.

Meer over